11 Октомври, 2024 05:06 1 968 13

Израел удари центъра на Бейрут, загиналите са поне 22

  • израел-
  • ливан-
  • бейрут-
  • загинали

Ранените при нападението са 117, "мишената" е била висш представител на Хизбула, който е оцелял

Израел удари центъра на Бейрут, загиналите са поне 22 - 1
Снимка: YouTube

Високопоставеният представител на ливанската въоръжена групировка "Хизбула“ Уафик Сафа оцеля след израелски удар по Бейрут, съобщиха трима източници от службите за сигурност пред Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано източник от ливанските служби за сигурност заяви пред Ройтерс, че израелски удар в центъра на Бейрут е бил насочен срещу поне един високопоставен служител на "Хизбула".

За оцеляването на началника на разузнавателната служба на "Хизбула" съобщи и телевизионният канал "Ал Маядин“, предаде ТАСС.

Според източник от "Хизбула" "опитът за убийство на Уафик Сафа се провали, той се спаси".

По последни данни на ливанското министерство на здравеопазването жертвите на израелските удари са 22 души, а 117 са ранени.

Търсенето за оцелели в отломките на поразената сграда продължава.

Междувременно израелската армия съобщи, че нейни подразделения са стреляли в района на щаб-квартирата на мироопазващите сили на ООН от ливанската страна на границата, защото в непосредствена близост имало бойци на "Хизбула".

Огън бил открит чак след като сините каски били инструктирани да останат в укритията си.

Силите на ООН - UNIFIL - съобщиха, че израелски танк е обстрелвал наблюдателна кула в щаба на мисията. Кулата се е срутила и двама индонезийски войници били ранени. Правителствата на Италия, Франция и Испания осъдиха Израел за тези му действия и настояха за обяснение.

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето заяви, че враждебните действия на Израел срещу UNIFIL могат да бъдат определени като военно престъпление.

Безопасността и сигурността на миротворците на ООН в Ливан са "все повече застрашени" от 23 септември насам, заяви ръководителят на мироопазващите операции на ООН Жан-Пиер Лакроа пред Съвета за сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Миротворците са ограничени в базите си, където намират убежище, през значителен период от време“, каза той и добави, че мисията, известна като ЮНИФИЛ, е готова да подкрепи всички усилия за намиране на дипломатическо решение на кризата.

"ЮНИФИЛ е упълномощена да подкрепя изпълнението на резолюция 1701, но трябва да настояваме, че самите страни трябва да изпълняват разпоредбите на тази резолюция“, каза той пред 15-членния съвет.

Резолюция 1701 на Съвета за сигурност дава на ЮНИФИЛ мандат да помогне на ливанската армия да пази южната си гранична зона с Израел свободна от оръжия или въоръжен персонал, различен от този на ливанската държава.

Междувременно стана известно, че миротворците на ООН са решени да останат на постовете си в южната част на Ливан, въпреки израелските атаки през последните дни и заповедите на Израел да напуснат, заяви техен говорителят.

Вчера 50-те държави, участващи в силите, се споразумяха да продължат разполагането на повече от 10 400 миротворци между река Литани в северната част на Ливан и признатата от ООН граница между Ливан и Израел, известна като "синята линия“, на юг.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петър

    15 2 Отговор
    Лека полека палачинката се обръща навсякъде...
    "Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време."
    Ейбрахам Линкълн
  • 3 Фен

    23 4 Отговор
    Това са справедливи, миролюбиви и демократични милосърдни удари! А не като на руснаците! Те са лошите, нали Милене?
  • 4 Добре де,

    21 3 Отговор
    до кога ще търпим терористичната еврейска Н@ср@л@ ?
  • 5 Шабан

    10 5 Отговор
    Война като на война, че и малко в повече, илюзии! Гледам по-турската на живо предават как иранците и хизбула цяла нощ бомбят Израел! Не ги оставиха да спят горките! Да не говорим за разрушенията и убитите..... а тук, обратното! В друга реалност ли живеем????????
  • 6 Елиминирането

    6 12 Отговор
    На Терористите от Хизбула
    Продължава .
    Никаква прошка
    За Арабската Терористична Измет.
  • 7 ЦАДАЛ

    0 0 Отговор
    окупантите си отиват
  • 8 Дълбоката държава Сорос и Ротшилд

    6 2 Отговор
    Е и? Ние сме вашата "демокрация", гои. Без анти-семитизъм
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Агресорасушите

    6 2 Отговор
    И всичките 22-ма, все терористи, от ръководството на Хизбула.
  • 11 Силите на ООН - UNIFIL

    3 1 Отговор
    са атакувани от Израел. Позор за света че го търпи
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.