Last news in Fakti

29 Март, 2014 13:33 2 037 0

Телефонен разговор Путин-Обама търси изход от кризата в Украйна (обновена)

  • барак обама-
  • владимир путин-
  • телефонен разговор-
  • криза-
  • украйна

Двамата световни лидери се чуват за пръв път след въвеждането на санкции от страна на САЩ спрямо руски политици и бизнесмени

Владимир Путин и Барак Обама разговаряха по телефона за пръв път след като САЩ въведоха санкции за определени руски политици и бизнесмени. Съобщението за проведения разговор е публикувано на сайта на Кремъл, без да се уточнява чия е била инициативата за него, докато в съобщението на Белия дом се казва, че руският президент е позвънил на американския си колега. Според "Ройтерс" разговорът продължил един час.

Путин засегнал въпроса за дипломатическо решаване на кризата в Украйна и за обсъждането на всички възможни стъпки от страна на международното съобщество за стабилизиране на обстановката, предава Лента.ру. Руският държавен глава насочил вниманието на Обама към продължаващите екстремистки изстъпления, които заплашват не само мирните жители, но и съществуващите властови структури в страната.

Той също така предложил на Барак Обама да бъдат обсъдени мерките, представени на руския външен министър Сергей Лавров от държавния секретар на САЩ Джон Кери в Хага.

Според съобщението на Белия дом, Обама предложил на Путин Русия да предостави отговор по повод идеите на Кери в писмена форма, а страните се договорили в най-скоро време Лавров и Кери да се срещнат за определяне на по-нататъшните стъпки. Американският държавен глава изтъкнал, че настоява конфликтът да се реши по дипломатически път и призовал Русия да избягва провокации, вкл. струпването на войски по границата с Украйна. Подчертал и усилията на украинското правителство насочени към намаляване на напрежението, провеждане на демократични избори и начало на конституционна реформа.

В хода на разговора Путин обърнал внимание на американския си колега и за „фактическата външна блокада на Приднестровието“ и отбелязал, че Русия настоява за справедливо урегулиране на проблемите в региона, разкрива сайтът на Кремъл. Той напомня още, че предишният разговор между двамата световни лидери се е състоял на 16 март по инициатива на Обама след проведения референдум в Крим.

Както отбелязва в. "Комерсант", версиите на разговора, представен от двете страни, значително се различават, тъй като те си оспорват първенството в инициативата за дипломатическо решаване на кризата.

По-късно РИА "Новости" събощи, че срещата между Сергей Лавров и Джон Кери ще се състои утре, неделя, в Париж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА