12 Октомври, 2024 20:15 652 7

Норвегия въведе временни гранични проверки

  • норветия-
  • граници-
  • проверки-
  • германия-
  • мигранти

Германия смекчава проекта си за затягане на имиграционната си политика

Норвегия въведе временни гранични проверки - 1
Снимка: YouTube

Норвегия въведе временни гранични проверки след повишаване на нивото на терористична заплаха в страната, предаде БТА. Проверките ще се извършват до 22 октомври, според изявление на норвежката полиция.

На 8 октомври норвежката агенция за сигурността увеличи степента на тревога във връзка с терористична заплаха от умерена на висока. Това е втората най-висока степен по петстепенната скала в страната. Службата посочи тогава нарастващи заплахи за нападения по-специално срещу еврейски и израелски цели.

Норвегия не е член на ЕС, но е част от Шенгенската зона. Тя има сухопътна граница с Швеция и с Финландия, които са членове на ЕС и са в Шенген.

Полицията поясни, че въвеждането на проверки по границите за временен период няма да доведе до физически проверката на всички пътници и няма причини да се очакват закъснения при преминаването на пропускателните пунктове.

Норвежките служби за сигурност са по-специално обезпокоени във връзка с престъпни мрежи, заподозрени за стрелбата и взрива близо до израелските посолства в Стокхолм и в Копенхаген, извършени по-рано през месеца.

Междувременно стана ясно, че Германия смекчава проекта си за затягане на имиграционната си политика, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на документ, с който тя се е сдобила.

До плана за затягане на имиграционната политика се стигна след нападения с нож в Германия, извършени от мигранти, които потресоха страната. Сега обаче, според документа, до който е получила достъп Франс прес, правителството на канцлера Олаф Шолц е смекчило проекта си.

Една от трите ключови мерки в текста, представен от кабинета в края на август, предвиждаше премахване на помощите за кандидати за убежище, влезли първо в друга страна членка на ЕС, преди да дойдат в Германия. Тази разпоредба се запазва в новата версия на проекта, но партиите от управляващата коалиция на Шолц, са добавили и изключения към нея. Съгласно промените пълно премахване на помощите ще бъде възможно, ако връщането на мигрантите в страната в ЕС, в която те са влезли първо, е юридически и ефективно възможно, според документа, с който се e запознала Франс прес. Изключение ще се прави и в случай, в който са засегнати и деца.

Според Дъблинските регламенти първата страна от ЕС, в която незаконно влиза чужденец, е отговорна за обработката на неговата молба за предоставяне на убежище.

Промененият текст се очаква да бъде дебатиран в германския парламент до петък.

Мерките за затягане на сигурността след нападенията в Германия засилили позициите на крайната десница на провинциални избори в три германски провинции, предвиждат и улесняване на експулсирането на бежанци, които са прибягнали до използване на оръжия, въвеждане на ограничения на носенето на хладни оръжия и разширяване на компетенциите на властите. Консервативната опозиция заяви, че тези мерки не са достатъчни. А сега един от депутатите от редиците и Торстен Фрай разкритикува смекчаването на мерките и заяви, че бежанците, за които Германия не носи отговорност, ще могат да се „крият зад предполагаемите изключения“, предвидени в тях.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 7 Отговор
    правилно
  • 2 хххх

    19 1 Отговор
    Koго ще проверяват вече след като пооловината Африка е на издръжка у тях?

    Коментиран от #4

  • 3 Едно време викахме

    14 1 Отговор
    По постоянно от временното няма.
    Винаги временното става постоянно.
  • 4 Демократ

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "хххх":

    Африка е сто пъти по добър за живеене континент от Европа само товя че не плащаш на Топлофикация е огромен плюс

    Коментиран от #7

  • 5 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    Сбогом Шенген!
  • 6 Перо

    10 0 Отговор
    Май всички тарамбуки от Запада ще ги върнат за отглеждане и за сметка на БГ. Трябва да ги разпределят в жилищата на последните шефове на гранична полиция!
  • 7 Абе ти излизал ли си

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Демократ":

    извън Максуда през живота си?
Новини по държави: