14 Октомври, 2024 11:18 416 9

ЕС осъжда атаките срещу мисии на ООН в Ливан

  • европейски съюз-
  • оон-
  • ливан

Жозеп Борел подчертава, че нападенията на Израел срещу мироопазващите сили в Ливан са недопустими

ЕС осъжда атаките срещу мисии на ООН в Ливан - 1
Снимка: БГНЕС

ЕС осъжда всички атаки срещу мисии на ООН, заяви говорителят на европейската дипломация Жозеп Борел във връзка с нападенията на израелската армия срещу Многонационалните мироопазващи сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

"Подобни атаки срещу миротворци на ООН представляват тежко нарушение на международното право и са абсолютно недопустими. Тези атаки трябва да спрат незабавно", пише Борел в изявление от името на Европейския съюз. Той подчерта, че "ЕС осъжда всички нападения срещу мисии на ООН".

Брюксел "изразява особено сериозна загриженост във връзка с атаките от страна на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) срещу ЮНИФИЛ, при които бяха ранени няколко миротворци", се добавя в текста.

Израел оспори някои съобщения на ООН за инциденти, свързани с миротворци в Ливан. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че мироопазващите сили на ООН осигуряват "живи щитове" на бойци от групировката "Хизбула" в контекста на засилващите се военни действия.

Борел отбелязва, че "всички участници" в конфликта имат задължението да гарантират безопасността и сигурността на персонала и собствеността на ООН. "Спешно очакваме от израелските власти обяснения и щателно разследване на нападенията срещу ЮНИФИЛ, които играят фундаментална роля за стабилността на Южен Ливан", добавя Борел.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    11 1 Отговор
    Кво правят окупационни Войски у Ливан а?
  • 2 Последния Софиянец

    14 0 Отговор
    Нападение срещу Сините каски с химическо оръжие.Двойно престъпление.
  • 3 Борел

    9 0 Отговор
    Но не можем да наложим санкции, понеже Сорос ще ни спре даренията.
  • 4 добре ги чесаха

    1 1 Отговор
    значи нямат пво , защити . слаба им е мисията . Логиката е че нетаняху пак ще ги подкара . да пратят български сини каски .

    Коментиран от #6

  • 5 Тези са по-зле и от СССР

    8 1 Отговор
    Европейци умират в Ливан, режимът на Сорос в ЕС чете декларации.
  • 6 Блинкен е евреин

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "добре ги чесаха":

    На Нетаняху жидът Блинкен му е казал да ги бомби тези от ООН.
  • 7 Осъждането и

    7 0 Отговор
    сериозната загриженост към нарушаването на международното право как кореспондират паралелно с износа на оръжия от страни в ЕС за Израел ?
  • 8 Декларацията

    4 0 Отговор
    Гарга Гарвану, око не вади.Народна поговорка.
  • 9 Не разбрах

    2 0 Отговор
    Ама остро ли ги осъжда, или по меко?!