Тема: Украйна

18 Октомври, 2024 12:37 662 8

Япония ще предостави допълнителни транспортни средства на Украйна

  • украйна-
  • япония

Засилено сътрудничество между Япония и Украйна на фона на руската инвазия

Япония ще предостави допълнителни транспортни средства на Украйна - 1
Снимкa: БГНЕС

Япония ще осигури на Украйна още транспортни средства от Силите за самоотбрана, съобщи *Укринформ*, позовавайки се на японската обществена телевизия NHK. Това бе обявено след разговор между японския министър на отбраната Ген Накатани и украинския му колега Рустем Умеров по време на срещата на отбранителните министри на НАТО в Брюксел, цитирано от БТА.

„Японският министър изрази желанието на страната си да продължи да подкрепя Украйна и очерта план за допълнителна доставка на транспортни средства от Силите за самоотбрана“, предаде NHK.

Още новини от Украйна

Не е уточнено какъв вид оборудване ще бъде предоставено, но според различни източници Токио вече е изпратил на Киев сто превозни средства, включително военни камиони.

Накатани осъди Руското военно сътрудничество с Китай и Северна Корея.

От своя страна, Рустем Умеров поздрави новия японски министър на отбраната Ген Накатани за назначението му и го покани скоро да посети Украйна.

Междувременно, министрите на отбраната на Япония и още три държави от Индо-Тихоокеанския регион се договориха по време на среща с колегите им от НАТО в Брюксел да засилят сътрудничеството си. Това се случва на фона на нарастващата военна мощ на Китай и продължаващата руска инвазия в Украйна.

Накатани призова министрите от НАТО и партньорите им от Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея да разширят координираните усилия срещу едностранни опити за промяна на статуквото чрез сила или принуда.

„Войната в Украйна показа, че нестабилността в Европа може да има сериозни последици в световен мащаб и че страни като Иран, Китай и дори Северна Корея могат да се превърнат в рушители на сигурността в собствения ни заден двор“, каза генералният секретар на НАТО Марк Рюте.

Министрите обсъдиха съвместна работа в подкрепа на Украйна в областта на киберотбраната, военната промишленост и иновациите, както и борбата с дезинформацията и използването на нови технологии, включително изкуствен интелект.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 5 Отговор
    Катафалки от Хирошима.
  • 2 Някой?

    5 5 Отговор
    Някой експерт знае ли КОЙ пречи на Ботокса с пълните потури да унищожи енергийната инфраструктура на Украйна и тя да капитулира?

    Коментиран от #4

  • 3 И ,,катани"

    6 3 Отговор
    За харайири!
  • 4 Алцхаймер

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Някой?":

    Аз му преча
  • 5 И Киев е Руски

    3 4 Отговор
    Ще изпратят гейши че в „Курската посока сега се дави в кръв, мъртвите се евакуират, молитвите там не работят!“ — написа Елена Горбаченко на страницата си във Фейсбук
  • 6 ТаУмВзе

    8 5 Отговор
    Япончето да му се припомни Хирошима и Нагазаки, щото пак си изби да крепят нацисти под краварски заповеди де. ХАХХАХАХА
  • 7 Българин

    4 6 Отговор
    Цивилизованият свят подкрепя Украйна, а русия има подкрепа единствено от първобитните общества в Африка и дикаторските режими в Северна Корея и южна Америка
  • 8 Любо Питко

    2 0 Отговор
    Катафалки?
Новини по държави: