20 Октомври, 2024 04:47 731 26

Касапницата продължава: Поне 73 палестинци загинаха при въздушни удари на Израел в ивицата Газа ВИДЕО

  • израел-
  • палестинци-
  • ивицата газа-
  • загинали

Сред жертвите са много жени и деца, посочват близки до "Хамас" медии

Касапницата продължава: Поне 73 палестинци загинаха при въздушни удари на Израел в ивицата Газа ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Най-малко 73 палестинци, сред които много жени и деца, са убити, а десетки са ранени при въздушни удари на Израел, които поразиха няколко сгради в град Бейт Лахия в северната част на ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на близки до „Хамас“ медии.

Службата за медиите на управляваното от „Хамас“ правителство в Газа съобщи, че след въздушните удари има десетки ранени и изчезнали. Лекари казват, че въздушните удари са били насочени към многоетажна сграда и са засегнали и няколко къщи в близост.

Израелската армия обяви, че проверява съобщенията за загинали при ударите в северната част на Газа, съобщава още Ройтерс.

Официален представител посочи, че според предварителните оценки броят на загиналите, съобщен от медийната служба на „Хамас“, са преувеличени и не съвпада с информацията, с която разполага израелската армия.

Палестински здравни представители съобщиха, че спасителните операции са затруднени заради прекъснатите комуникации и интернет за втори пореден ден.

В съботния ден при израелски въздушни удари са загинали 108 палестинци на различни места в Газа, според палестинското здравно министерство.

„Това е война на геноцид и етническо прочистване. Окупацията извърши ужасно клане в Бейт Лахия“, посочи медийната служба на „Хамас“, цитирана от Ройтерс.

Жители и лекари заявиха, че израелските сили са затегнали обсадата на Джабалия - най-големия от осемте бежански лагера в ивицата Газа, и са изпратили танкове в близките градове Бейт Ханун и Бейт Лахия. Издадени са и заповеди за евакуация на жителите.

Израелски представители казаха, че заповедите за евакуация имат за цел да отделят бойците на „Хамас“ от цивилните и отрекоха да има систематичен план за прогонване на цивилни от Джабалия или други райони.

В Джабалия жители казаха, че израелски войници са обсадили няколко убежища на разселени семейства, след което са ги щурмували и са задържали десетки мъже. В социалните мрежи бе разпространен запис, чиято достоверност Ройтерс не успя да потвърди непосредствено, показващ десетки палестинци, които седят на земята до танк, а други са водени от войник.

Жители и медици казаха, че израелските сили бомбардират къщи и обсаждат болници, блокирайки доставките на лекарства и храна, за да ги принудят да напуснат лагера.

Лекари казаха, че са отказали да се подчинят на заповедите на израелската армия да евакуират болницата или да изоставят пациентите, мнозина от които са в критично състояние.

В събота израелски самолети пуснаха листовки над южната част на Газа със снимка на убития лидер на „Хамас“ Яхия Синуар и посланието: „Хамас“ повече няма да управлява Газа“.

„Който остави оръжието и предаде заложниците ще може да си тръгне и да живее в мир“, пише на арабски на листовките, според жители на южния град Хан Юнис.

Думите на листовките са от изявление на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, изречени в четвъртък, след като Яхия Синуар – „архитектът“ на нападението на 7 октомври 2023 г., бе убит предишния ден.

При атаката на „Хамас“ на 7 октомври срещу южната част на Израел бяха убити около 1200 души, а 253-ма бяха взети за заложници, според данни на Израел.

Последвалата война опустоши Газа и отне живота на 42 500 палестинци, а други 10 000 се предполага, че лежат под останките от разрушенията, според палестинските здравни власти.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милене

    5 18 Отговор
    Да пуснат заложниците.

    Коментиран от #13, #26

  • 2 Kaлпазанин

    12 5 Отговор
    Въпроса е ,защо не излизате с подобни заглавия.о критични материали спрямо евреите ,когато аудиторията се събуди ,,а точно тогава ни занимавате с пайнерки тротинетки и че някой си бил застрелял друг си в обора и и и само брътвежи и пълнежи
  • 3 Търновец

    2 6 Отговор
    България може да бъде залята от бежанци и Радев в случая направи добре че свика оня съвет. А духовен баща на Израел е роденият в ортодоксално семейство Лаврентий Берия - едно от обвиненията срещу него е за доставка на Съветски оръжия за Израел, група от Чехословакия на високи постове в ЦК също са доставяли безплатни оръжия на Израел. Берия е разследван от Маршал Жуков по заповед на Никита Хрушчов.

    Коментиран от #4

  • 4 БАЙ БРАДЪР

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Търновец":

    Когато гъжвалиите,почукат на врата ти,посрещни ги като братя и им дай подслон....ама и тогава ,друга песен ще запееш...

    Коментиран от #12

  • 5 Митко

    8 4 Отговор
    Целият свят гледа безмълвно и безучастно и на живо как се избива един народ и как се извършва геноцид над него!Защо?защото го извършва “богоизбрания народ”, но Бог забавя но не забравя!

    Коментиран от #6, #15

  • 6 БАЯ

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Митко":

    Ще има да почакаш,а може и да не дочакаш......
  • 7 Убиват

    9 3 Отговор
    Всичко що мърда. И в бежанските концлагери. Арабите са като опитни зайчета - мишени. Луда, дивашка работа.
  • 8 Ротшилд

    4 2 Отговор
    Демокрацията ви ние я измислихме, гои. Ние сме демикрация
  • 9 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    8 3 Отговор
    Нетаняху е Изрод

    Коментиран от #19

  • 10 наакала

    6 3 Отговор
    „Това е война на геноцид и етническо прочистване. Окупацията извърши ужасно клане в Бейт Лахия“, посочи медийната служба на „Хамас“, цитирана от Ройтерс.
    Я виж тии. А клането на 1200 млади хора отишли да танцуват си е нещо нормално за Хамас
  • 11 Правителството

    6 2 Отговор
    на САЩ ги подкрепя и им помага в чистката. Иначе надали щяха да посмеят така без никакви задръжки да убиват. Че и се хвалят и публикуват видео материали за дейността си.

    Коментиран от #16

  • 12 Търновец

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ БРАДЪР":

    Ръководеното от Маршал Жуков разследване срещу Берия намира общ гроб със заровени 5 голи жени, а в мазето на вилата на Берия са намерени доказателства за мъчения на жени, в тефтера на телохранителя му са записани стотици жени, Българските лагери след 1944 както и ДС са създадени от Лаврентий Берия
  • 13 Уточняване

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Милене":

    От кой етаж да ги пуснат?
    От 12 тия. Или да ги пуснат право в дупката.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Че що на 7 октомври 2023г

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Митко":

    Арабите нападнаха вероломно Израел. Сега да не плачат че ги трепат.
  • 16 Кой нападна Израел на 7 октомври

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Правителството":

    Хамас да си поемат отговорността.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Вижте Сега

    4 3 Отговор
    Колективният Запад на практика поддържа правото на Израел да се защитава, дори с цената на неимоверно много цивилни жертви.
  • 19 А ТАКЪВ

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА":

    Мюсюлманите (Хамас и Хизбула) какви са...??? ,,мирни,, терористи...???

    Коментиран от #20

  • 20 Всъщност

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "А ТАКЪВ":

    Хамас и Хизбола са на практика крехката съпротива срещу еврейските безчинства

    Коментиран от #22

  • 21 БЕ МНОГО

    3 1 Отговор
    Сте се загрижили за гъжвите...??? Ма ревете срещу мигрантите,които са същите....що така бре...???

    Коментиран от #23, #24, #25

  • 22 21-и коментар

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Всъщност":

    се отнася и за теб....
  • 23 и вако и тако

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "БЕ МНОГО":

    щото ганьовците са фурнаджии...накъде духне вятъра и те натам.....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анализатор

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "БЕ МНОГО":

    Нормалните сме се загрижили, защото истинското преселение от Близкия Изток започна след интервенциите на НАТО в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен, а сега ще продължи с безчинствата в Гаазза и Палестина. Така че едните безобразия са причина за другите - чаткаш ли или ти е трудно да ги свържеш и проумееш
  • 26 ЗАЛОЖНИЦИ ИМА КОЛКОТО САДАМ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Милене":

    ХЮСЕИН ИМАШЕ ХИМИЧЕСКО....