20 Октомври, 2024 05:24 1 029 4

"Хизбула" прати около 200 снаряда по Израел, Иран обяви, че групировката е ударила резиденцията на Нетаняху

  • израел-
  • ливан-
  • иран-
  • хизбула-
  • берлин

Либиец, предполагаем привърженик на „Ислямска държава“, планирал атака срещу посолство на Израел. Мъжът е задържан близо до Берлин

"Хизбула" прати около 200 снаряда по Израел, Иран обяви, че групировката е ударила резиденцията на Нетаняху - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия обяви, че около 200 снаряда са били изстреляни в събота от групировката „Хизбула“ от Ливан, където Израел започна сухопътна офанзива срещу проиранското ислямистко движение в южната част на страната, предаде АФП, цитирана от БТА.

Към 23:00 ч. в събота (местно време) „около 200 снаряда, изстреляни от терористичната организация „Хизбула“, са преминали (границата) от Ливан в Израел“, се казва в изявление на армията. Снарядите са били изстреляни главно в северната част на страната, като през цялата сутрин в региона са звучали предупредителни сирени.

Иран обяви, че ливанското движение „Хизбула“, което се подкрепя финансово и военно от Техеран, стои зад атаката с дрон в Израел срещу частната резиденция на премиера Бенямин Нетаняху, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Тази акция беше извършена от ливанската „Хизбула“, се казва в кратко изявление на иранската мисия към ООН, цитирано от официалната информационна агенция „Ирна“.

По-рано днес Нетаняху заяви, че опитът на "Хизбула" да убие него и съпругата му е "сериозна грешка", предаде Ройтерс.

По дома на Нетаняху в гр. Цезария тази сутрин е бил нанесен удар с дрон, но никой не е пострадал, съобщи говорител на израелския премиер.

Атаката бе извършена, след като иранският върховен лидер Али Хаменей се зарече "Хамас" да продължи борбата си с Израел след убийството на "архитекта" на миналогодишните смъртоносни атаки от 7 октомври - Яхия Синуар.

Германската полиция е задържала днес предполагаем привърженик на „Ислямска държава“ в покрайнините на Берлин, потвърди пред ДПА говорителка на федералната прокуратура, цитирана от БТА.

АФП допълва, че мъжът е либийски гражданин.

Според в. „Билд“ арестуваният мъж е заподозрян в планиране на атака срещу посолството на Израел в Берлин.

Говорителка на израелското посолство потвърди пред ДПА, че е имало план за нападение срещу дипломатическата мисия.

Посланикът на Израел в Берлин Рон Просор благодари на германските служби за сигурност „за обезпечаването на сигурността на нашето посолство“, съобщава ДПА.

Тежковъоръжени елитни полицейски части са нахлули в къща в берлинското предградие Бернау, а в град Санкт Аугустин в Западна Германия е бил претърсен апартамент във връзка със същия случай, съобщава „Билд“.

Според информацията на вестника властите са действали по сигнал от неназована чуждестранна разузнавателна агенция.

Повече подробности около планираното нападение не са известни, отбелязва ДПА.

Очаква се арестуваният мъж да бъде изправен пред съдия-следовател в съда в Карлсруе днес. Съдията трябва да реши дали заподозреният ще остане в ареста, докато продължава разследването, пояснява ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 долу сащ

    14 2 Отговор
    израел ритна кошера с пчелите посред лято....

    Коментиран от #2

  • 2 оня с коня

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "долу сащ":

    Е как "Долу САЩ" - ти ли си ги издигнал до Върха на Света че да ги сваляш?така и не разбирате че с тая БЕЗПАРДОННА Простащина нищо хубаво не ви чака в Живота!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Послушко

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "оня с коня":

    А ти какво, аз слушкам, слушкам.................
  • 4 Боруна Лом

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "оня с коня":

    ТОВА ГО КАЖИ И НА. ,, ЖЪЛТИТЕ ЗВЕЗДИ,,!