22 Октомври, 2024 05:45 1 157 31

В руския град Казан се открива 16-ата среща на върха на БРИКС

  • русия-
  • казан-
  • брикс-
  • владимир путин

В нея ще участват представители на 32 държави

В руския град Казан се открива 16-ата среща на върха на БРИКС - 1
Снимка: brics-russia2024.ru

В руския град Казан днес се открива 16-ата среща на върха на БРИКС. На тридневното събитие ще присъстват държавните глави на страните, участващи в международната асоциация, както и други видни политици. Предвидени са важни преговори и споразумения.

Тази година се състоя второ разширяване на организацията: към Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се присъединиха Египет, Обединените арабски емирства, Иран и Етиопия, а тези дни трябва да бъде изяснен статутът на Саудитска Арабия.

„БРИКС привлича все повече поддръжници и съмишленици - държави, които споделят основните принципи, залегнали в нейната дейност“, каза Владимир Путин през януари, когато Русия пое председателството. Крайъгълните камъни са „суверенно равенство, уважение към избора на собствения път на развитие, взаимно зачитане на интересите, откритост, консенсус, желание за формиране на многополюсен световен ред и справедлив модел на глобалната финансова и търговска система, търсене на колективни решения на най-належащите проблеми на нашето време.”

„Съвместната работа в БРИКС за ускоряване на социално-икономическия растеж и осигуряване на устойчиво развитие носи конкретни, осезаеми резултати“, подчерта Путин на бизнес форума на БРИКС на 18 октомври.

Общият БВП е повече от 60 трилиона долара, делът в световния БВП е 37,4% (за Г-7 е 29,3). БРИКС представлява около една четвърт от световния износ на стоки, подчертава РИА Новости.

Азербайджан, Алжир, Малайзия, Сирия, Тайланд и "много други - три дузини държави" - искат да се присъединят към БРИКС, а някои вече са изпратили официални заявления.

Сред тях е и Беларус, която е член на съюзната държава с Русия. Турция, въпреки членството си в НАТО, не възнамерява да се откаже от своята многовекторна политика. Москва вече потвърди, че молбата на Анкара е получена.

Сърбия вижда в БРИКС "пълноценна алтернатива на ЕС".

"Увеличаването на броя на участниците не трябва да се отразява на ефективността, но вратите са отворени", посочи Путин.

Срещата на върха в Казан ще се проведе на два етапа. Първият, на 22 и 23 октомври, е срещата на членовете на БРИКС. Други ще се присъединят към събитието през следващите два дни.

Покани са изпратени до 38 страни. Потвърдено е пристигането на представители на 32 държави, както и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Провеждат се и комбинирани срещи БРИКС Plus/Outreach. Мотото е: „БРИКС и глобалният юг: Изграждане на по-добър свят заедно“.

„Този ​​формат на комуникация е много важен“, отбеляза Путин, „Той предоставя добра възможност за съществено обсъждане на актуални въпроси на взаимноизгодното сътрудничество с онези страни, които до голяма степен споделят подходите на петорката, тоест са наши съмишленици”.

Путин предвижда да проведе поне двадесет двустранни срещи. По-специално с президента на Китай Си Дзинпин, премиера на Индия Нарендра Моди и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Предстои подписването на "историческо споразумение" за стратегическо партньорство с Иран.

Работата в Казан ще продължи и след срещата: на 27-28 октомври там ще се проведе среща на ръководителите на статистическите служби на страните от БРИКС. Ръководителите на други ресорни министерства вече се срещнаха през есента в Татарстан и в Москва.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бъдещето е в

    34 23 Отговор
    БРИКС! Старата империя на долара рухва.

    Коментиран от #7, #8, #18

  • 2 Гр Казан

    28 5 Отговор
    Е основан от българи. Волжка България е била там. Братята на Аспарух са заселили част от българите там, докато Аспарух с друга част е отишъл на Балканския полуостров.
  • 3 Без сантименти

    35 21 Отговор
    Иска ли ни се или не-съдбата на света ще се решава от БРИКС....Старата система която се наложи след 1991 г. отива в историята. Факт с който само слепците са несъгласни...
  • 4 ТаУмВзе

    5 4 Отговор
    Вижте Луната Бре! Еклипс е
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Жоро

    9 29 Отговор
    Хаха никой от "лидерите" няма да дойде, кой се прави на болен кой на зает
  • 7 Металика

    10 33 Отговор

    До коментар #1 от "Бъдещето е в":

    Долу империята на злото Брикс и СССР

    Коментиран от #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Един

    11 29 Отговор
    Аз ще ви кажа какво ще стане на тази емблематична среща на върха, на върха. Ще се съберат мушмуроците и ще започнат да се бият в гърдите колко са яки. После ще пият по едно кафе(чай). Тържествен обяд. И всичко ще приключи с още малко приказки, как ще Фчупат долара и как ще разцепят мрака най-общо казано. И туй то, до следващия път!

    Коментиран от #11

  • 11 Всичкият цирк е заради Путлер

    10 26 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    който изолира Русия от цивилизования свят и сега търси алтернатива... Иначе РФ потъва безславно като крайцера Москва.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Май, май

    24 9 Отговор

    До коментар #8 от "Бъдещето за Pycлямистан е БРИКС":

    Западналите се изолираха? БРИКС обхваща повече от половината свят. Дори и да им е трудно, дори и бавно да вървят напред, те дори само с присъствието си подкопават империята на злото и тя бавно, но сигурно, рухва. Бъдещето са те: Китай, цяла Азия, Русия, Иран, арабският свят и които се присъединят към тях. Огромен и неизчерпан потенциал на развитие. Докато само едно тъпо печатане на "долари", "евра" и подобни не може да ти накара колата да се движи или да ти грее къщата зимата. Живеем в реален свят, а не в техния, лъжлив.
  • 14 Сесесере

    2 12 Отговор
    Пускайте дроновете!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Голем смех

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "Бъдещето е в":

    До ся освен СССР, СИВ берлинската стена, Югославия и Варшавския договор нищо друго не е рухнало :) хахахахах

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пловдивчанин

    0 7 Отговор

    До коментар #19 от "Дедовия":

    Същото, но със по-малко участници :)
  • 21 Алабуга също е

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    РЕБ комплекс, от който натото ги е много страх.
    Тази ракета "изключва" за определено време всичката електроника в зоната на поражение. А днешната военна техника е напичкана с електронни устройства. Самолети, вертолети и дронове падат. Танкове спират...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Абе

    11 2 Отговор
    Моля ,форумите бездарни безделници да се успокоят:))),не се гаси туй що не гасне:)))И не се правете ма пророци и там сте бездарни пък и баш пророците начело с Американският Едгар Кейси отдавна са казали какво и как ,колкото и да не ви хсресва:)))
  • 25 Ами

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Голем смех":

    Да,де всеки съюз до който сме се добрали:))), на Хитлер също:)))

    Коментиран от #31

  • 26 руzcлямците

    0 1 Отговор
    на Ибрикс

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 az #СВО

    1 0 Отговор
    Днес е празникът на иконата на Казанската Богородица. Една от светините на правоскавието.
    Няма нищо случайно!
    С Божията помош напред срещу силите на Сатаната, за справедлив световен ред!
    Успех на срещата, защото тя, а не това кой ще е президент на САЩ е определяща за бъдещето на света ...
  • 29 Айде,бе

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "руzcлямците":

    Браво ,това ли успя да измъдриш:))),тва либерастите сте големи бездарници:)))
  • 30 Фен

    1 0 Отговор
    САЩ, вместо да извадят очите на Русия, и изписаха вежди. Но с Европа постигнаха напълно целите си - разруха, мизерия и деиндустриализация.
  • 31 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ами":

    Не се харесват много фактите :)))на господа либерастите:)))Ха,Ха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания