23 Октомври, 2024 06:46 1 720 33

Гутериш пристигна в Казан за срещата на върха на БРИКС

  • антониу гутериш-
  • казан-
  • брикс

Тя ще продължи до 24 октомври

Гутериш пристигна в Казан за срещата на върха на БРИКС  - 1
Снимка: apa.az

Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антонио Гутериш пристигна в руския град Казан за участие в срещата на върха на държавните глави от БРИКС, съобщиха от пресслужбата на Държавния съвет на Република Татарстан.

На международното летище в Казан Гутериш се срещна с председателя на Държавния съвет на Република Татарстан Фарид Мухаметшин.

От 22 до 24 октомври в Казан се провежда шестнадесетата среща на върха на държавните глави от БРИКС, която е ключово събитие от председателството на Руската федерация в асоциацията. Асоциацията беше създадена през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъедини през 2011 г.

На 1 януари 2024 г. Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия станаха пълноправни членове на групата. Срещата на върха в Казан ще бъде първата, в която ще вземат участие и нови членове на асоциацията. Очаква се да присъстват представители от над 30 държави. Сред чуждестранните лидери, които пристигнаха в Казан, са китайският президент Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса и египетският Абдел Фатах ас Сиси.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Как го посрещат

    38 9 Отговор
    С хляб и сол и какво хубаво рускинче.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хохо Бохо

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мишел":

    Неудачниците резнаха зелката на Мария Антоанета навремето. Аз тъй знам. Та лекинко с неудачниците, че може пак да вдигнат гилотината
  • 7 Абе

    48 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мишел":

    Маша Путин е висок 1.68,а наркомана Зеленски е 1.60,ха сега кой от двамата е джудже.
  • 8 12345

    63 3 Отговор
    Евроатлантиците са в ступор.
  • 9 защо

    34 1 Отговор
    Ние сме готови и за Разпни го, и за Осанна. Само кажете какво казва Зеленски.
  • 10 Ксаниба

    48 4 Отговор
    Изолацията на Москва в действие!!
    А какво стана с тези изолибанда??
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Някой

    41 5 Отговор
    Край с него. Вече няма връщане в ООН. Санкции от страна на САЩ, отнемане на дипломатически паспорт и имунитет, и започване на разследване за престъпления срещу човечеството от МНС в Хага.
    Това са методите на демокрацията, ако случайно кривнеш от единствения праведен и правоверен път.
  • 14 ЕДГАР КЕЙСИ

    11 39 Отговор
    БАНДАТА ОТ "БРИКС" СЕ ............. НАПЪВАТ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО , И ............. ТОВА "НЕЩО" ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ КАТО .............. НЕЩОТО СЛЕД ДИАРИЯ ............... ФАКТ !

    Коментиран от #16, #19

  • 15 символично е

    39 8 Отговор
    миналата година в ЮАР се видя, че лелеяната изолация на Русия не се състоя, но ООН не беше представена на това равнище.
    Тази година, когато срещата е в Русия - ООН е там. Така се подчертава, че мечтите на някои държави няма как да се сбъднат.
    Не знам само, в каква степен Израел наклони везните, та Гутериш да не се двоуми много-много. Реалностите в геополитически план се променят, колкото и да не им се иска на някои. Градинката на Борел, май ще се окаже разграден и обрасъл от плевели двор.
  • 16 връщай се в леглото

    14 7 Отговор

    До коментар #14 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    при мъжката ти половинка ма джендър
  • 17 Фен

    28 10 Отговор
    Атлантизмът отече в канала. Многополюсният свят е в разцвет! Ние пак сме със загубеняците.
  • 18 Забелязал!

    7 4 Отговор
    Гутериш е на разузнаване. Да чуе на живо каква я "мъдрят" в БРИКС.

    Коментиран от #21

  • 19 Антитрол

    24 3 Отговор

    До коментар #14 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    "БАНДАТА ОТ "БРИКС"

    Бандата е Г7 защото е една десета от човечеството а се напъва да управлява целия свят - само Китай и Индия са три милиарда и са три пъти повече от целия ви "цивилизован свят" който ужким "изолирал" Русия.

    Сега и Генералният секретар на ООН като сам отиде при Путин направо е удар за нашите козячета и господарите им ама нищо не могат да направят освен да плюят злъч в безсилната си злоба.
  • 20 Схемата

    6 18 Отговор
    Раша става сурувинен придатък на поднебесната,която ще се опита да пласира на запад.Останалите от отбора духат супата,

    Коментиран от #22

  • 21 Запознат

    19 2 Отговор

    До коментар #18 от "Забелязал!":

    Да чуе на живо каква я "мъдрят" в БРИКС

    Ами те я намъдриха вече на господарите ти - краварите вече не са "господарите на света" а Г7 от седемте най-големи икономики се превърнаха в седемте най-големи длъжници.
  • 22 Антитрол

    16 7 Отговор

    До коментар #20 от "Схемата":

    "Раша става сурувинен придатък на поднебесната"

    Мъка а, пък как се искаше на господарите ви "Раша" да стане техен суровинен придатък - почти успяха при "демократите" Горбачов и Елцин ама дойде "лошия" Путин и им спря кражбите. Сега трябва да нападат пак някоя държавица за да заграбят ресурсите им - опитаха във Венецуела да направят "Майдан" ама и там удариха на камък, Саудитска арабия и тя отива към Брикс и то не остана петрол да крадат. Даже и в "демократизирания" Ирак вече не са желани.

    Абе много мъка има по този свят и най вече краварска мъка.

    Коментиран от #23, #24, #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Белята

    4 14 Отговор

    До коментар #22 от "Антитрол":

    Министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски заяви: "Като министър на външните работи мой дълг е да реагирам решително. Първата стъпка е да затворим руското консулство в Познан", каза шефът на полското външно министерство. Освен в Познан, консулствата на Русия се намират и в Краков и Гданск. Причината е воденето на хибридна война от Русия и саботажите на Полска територия.

    Коментиран от #26

  • 25 Ватенка

    4 16 Отговор

    До коментар #22 от "Антитрол":

    Ама саудитския принц не отиде ,бразилският президент и той.Отидоха мизерните и бедните ,ако могат нещо без пари да завлекат от Рузпията.Путин спрял кражбите,а народа на най богатата в света на ресурси държава живее в мизерия.Сравни с Норвегия ОАЕ и тн.

    Коментиран от #27

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Белята":

    пАляци, сър ❗
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ватенка":

    Батенка, целият клас се обединява срещу момчето което им прибира парите за закуски и бие тези които не му ги дават ❗
    Явно някой неща са Ви трудни за разбиране и ще Ви трябва доста време за това 🤔
  • 28 Гутериш е достоен човек

    12 1 Отговор
    Ще бъде преизбран за Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) . Израел ще бъде изолиран а възможно и изкючен от всички организации на ООН както ги изритаха от юнеско
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 България

    3 1 Отговор
    Слава на Русия и Брикс.Скоро и България в групата.Доло ЕС и центаджийте
  • 31 Оги

    2 0 Отговор
    Дядо Тонката е кривнал от правия път. Ще има проблеми с америте.
  • 32 Артилерист

    2 1 Отговор
    Гутериш беше лансиран от американците и блока с тях, но впоследствие разбра, че му е отредена роля на марионетка. За американците ООН не съществува, когато им се налага да нарушат международните правила. Американците имат на сметката си милиони хора убити в непрестанните им войни по целия свят, но никога не са санкционирани от тази световна организация. Гутериш вероятно е силно засегнат от отношението на американския сателит Израел и сега, с присъствието си на форума на БРИКС, показва, че е лидер на обединените нации, а не пионка на американците. Това е добър признак за преместване центъра на тежестта от блока на англосаксите, начело със САЩ, към организацията на свободните, суверенни и независими държави...
  • 33 М да

    0 0 Отговор
    От левичари като този е всичкото зло на Земята, без тях руските нацисти, китайските комунисти и арабските терористи не чинят нищо
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания