27 Октомври, 2024 22:00 702 7

Хизбула посочи условията, при които ще прекрати огъня

  • хизбула-
  • условия-
  • израел

Ливанско шиитско движение е готов да изпълни разпоредбите на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН

Хизбула посочи условията, при които ще прекрати огъня - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ливанско шиитско движение Хизбула е готов да изпълни разпоредбите на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която включва прекратяване на огъня между Израел и Ливан, при условие че ливанското досие бъде включено в мирните инициативи в Ивицата Газа. Това съобщи телевизионният канал LBC с позоваване на дипломатически източник.

Според него, председателят на ливанския парламент Набих Бери е информирал Катар и Египет, че движението Хизбула според "разделете фронтовете" и прилагане на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, при условие че проблемът с разрешаването на конфликта в Ливан стане част от мирните инициативи в Ивицата Газа.

Решението на въоръжената конфронтация между Хизбула и еврейската държава бяха обсъдени в Доха, където в неделя представители на Катар, САЩ и Израел трябва да проведат консултации за разрешаване на конфликта в палестинския анклав. Според източник на LBC египетски и катарски служители ще се срещнат с Хамас, а високопоставена катарска делегация ще посети Бейрут, за да изясни позицията на Ливан.

Срещата в Доха, добави събеседникът на ливанския канал, „направи дупка в стената на трудностите“. Според него има „слаб напредък“ в консултациите за Газа, което показва готовността на Израел и Хамас да разменят заложници, държани в анклава, и палестински затворници, държани в израелски затвори.

На фона на конфликта в ивицата Газа, нова ескалация между Израел и шиитското движение Хизбула започна след поредица от експлозии на комуникационни устройства в Ливан на 17 и 18 септември. Хизбула посочи отговорен за организирането на експлозиите Израел, чиито власти не коментираха директно инцидента, но обявиха засилване на военните операции в северната посока.

На 23 септември Израел започна операция „Стрелите на севера“. срещу формирования на Хизбула, при което нанася масирани въздушни удари по военни цели на движението. В нощта на 1 октомври израелската армия обяви сухопътна операция в ограничен мащаб в граничните райони в Южен Ливан.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буданов

    13 4 Отговор
    никакво прекратяване до последната чалма
  • 2 Дедовия

    9 2 Отговор
    Изядоха боя и клекнаха.
  • 3 Сърбеше ги

    8 0 Отговор
    И ги почесаха
  • 4 Дългия

    8 0 Отговор
    Тъкмо сте ги подкарали, заличете ги един път за винаги!
  • 5 Абе,

    6 0 Отговор
    До крак!!! Па ще видим по-подир!
  • 6 Ъхъъъъъ

    0 1 Отговор
    катарска делегация ще посети Бейрут, за да изясни позицията на Ливан. Ако ги порасне Израел ей тогава вече ще стане огън и жупел региона
  • 7 Израел вероломно нападна

    0 1 Отговор
    Ливан и Съвета за сигурност на ООН трябва тежката си дума да каже и да се почне с санкциите и тричането на Израел.