14 Април, 2014 19:14 1 347 0

Над 70 жертви при двоен терористичен акт в Нигерия

  • нигерия-
  • абуджа-
  • терористичен акт-
  • жертви-
  • "боко харам"

Взривовете избухнали на автогарата в столицата Абуджа

Над 70 жертви при двоен терористичен акт в Нигерия - 1
Снимка: АП/БТА

Най-малко 71 души са загинали, а 124 са били ранени при два взрива на автогарата в столицата на Нигерия – Абуджа, съобщи „Ройтерс“. Според АП вследствие на експлозиите са повредени и 40 автобуса.

Нито една групировка засега не е поела отговорността за двойния терористичен акт в сутрешния час пик в столицата, но според политически наблюдатели той е дело на радикалните ислямисти от организацията „Боко Харам“.

Президентът на страната Гудлък Джонатан излезе с обръщение към сънародниците си, в което остро осъди атаката и се закле да изкорени насилието на екстремистите.

Бойците на „Боко Харам” воюват с нигерийските власти за независимостта на северните райони на страната от 2009 г. насам. На тези територии, населени предимно с мюсюлмани, ислямистите искат да създадат държава, основана на законите на шериата, като се обявяват против провеждането на избори, носенето на европейско облекло, светското образование. Само за втората половина на миналата седмица над 210 души загинаха в тази локална война. От "Боко Харам" смятат, че правителството на страната е повлияно от западните идеи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА