2 Май, 2014 11:43 1 262 0

58 задържани за участие в мрежа за обмен на порнографски материали

  • филипините-
  • порнография-
  • интерпол

Арестите са в резултат на международна акция във Филипините

58 задържани за участие в мрежа за обмен на порнографски материали - 1
Снимка: БТА/AP

Полицията във Филипините е задържала 58 души, заподозрени в участие в мрежа за разпространяване на порнографски материали в интернет, съобщава Би Би Си.

Заподозрените са примамвали хора из целия свят да изпращат свои еротични или порнографски снимки и клипове на тяхна електронна поща. В последствие те ги заплашвали, че ще изпратят неприличните материали на техни роднини, освен ако не си платят.

Шефът на Филипинската национална полиция Алън Пурисима потвърди, че броят на задържаните е 58.
„Начинът на работа на тази група е да създава акаунти в различни социални мрежи, чрез които да привлича потенциални клиенти. Такива най-често са били възрастни мъже от чужбина. Престъпниците се представят като атрактивни азиатки, предлагащи кибер секс. Жертвите се подвеждат, като правят еротични сесии пред своите камери. Те биват записвани от престъпната група, която в последствие рекетира  подвелите се.“

Цената, която жертвите са плащали за злепоставящите ги материали е варирала между $500 и $2000.

От Интерпол заявиха, че операцията е била  с промишлени размери, включвайки проследяване на телефонни обаждания и издирване на черни имейли. Според шефът на центъра за криминални престъпления на организацията Санджай Вирмани, този тип престъпления не се ограничават до само една държава или до само определен тип жертви. За това и международното сътрудничество е много важно за тяхното разкриване.

Вече има потвърден случай на тийнейджър в Шотландия, който се самоубил, след като кибер престъпниците започнали да го изнудват. Властите в Хон Конг заявиха, че само на територията на града е имало 530 души, на възраст между 20 и 30 години, които са станали жертви на престъпната мрежа. В разкриването на мрежата са участвали представители на властите в САЩ, Хонг Конг, Шотландия, Сингапур и Австралия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА