Last news in Fakti

3 Май, 2014 13:13 1 372 0

Свлачище погреба над 2000 души в Афганистан

  • свлачище-
  • афганистан-
  • заигнали

До момента са открити телата на 350 от загиналите

Свлачище погреба над 2000 души в Афганистан - 1
Снимка: БТА/AP

Спасителните акции в Афганистан продължават, след като гигантско свлачище се срути над местно селище и погреба живи повече от 2000 души, съобщи Би Би Си.

ООН съобщи, че вече 350 тела са били открити в провинцията Бадахшан. Стотици домове бяха погребани през вчерашния ден, след като се активира свлачището, причинено от поройните дъждове в страната.

Според очевидци спасителната акция е твърде елементарна и зле екипирана и е малко вероятно да бъдат открити оцелели. През целия ден местната полиция е пренасяла вода и хляб за хората, които са прекарали нощта на открито.

Началникът  на операцията в Кабул Ейдан О' Лиари смята, че свлачището е взело поне 2000 жертви.

„Имаме почти 300 дома, които са погребани под 10 метра кал. Като се имат предвид темповете и мащабите, с които работим, едва ли ще успеем да спасим някой от погребаните.“

Според него около 4000 души са били изселени от района. Ройтерс цитира шефа на полицията в Бадахшан, според когото хората от съседните региони буквално нахлули в пострадалото населено място, за да помогнат в спасителните операции.

Вчерашният ден, когато се е случило свлачището, е бил почивен в Афганистан и повечето хора са били по домовете си. От катастрофата са били засегнати близо 1000 къщи. Оказва се че местното село Харгу, дом на 215 семейства, е цялото погребано под камък и пръст. Според местните, дори на място да имаше подходяща екипировка, евентуалното спасяване на когото и да е е щяло да бъде почти невъзможно.

Бадахшан е най-отдалечената и планинска област в Афганистан, граничеща с Таджикистан, Пакистан и Китай. Счита се за един от най-бедните региони в страната. Възможно е да минат седмици преди цялостния мащаб на катастрофата да стане ясен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: