Last news in Fakti

19 Май, 2014 12:41 1 238 0

Путин изтегля войски от границата с Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • донецк-
  • славянск

Ситуацията в Донецк и Луганск продължава да бъде напрегната

Путин изтегля войски от границата с Украйна - 1
Снимка: АП/БТА

Седмица преди ключовите за Украйна президентски избори държавният глава на Русия Владимир Путин даде нареждане на министъра на отбраната Сергей Шойгу да изтегли руските части, които участват в учения по руско-украинската граница, предаде Интерфакс.

Войниците и тежката военна техника трябва да бъдат върнати в казармите, където бойната подготовка на частите ще продължи.

До границата с Украйна бяха струпани военни части от Ростовска, Белгородска и Брянска област като демонстрация на сила и подкрепа за проруските сепаратисти в Донецк и Славянск.

Според коментар на Би Би Си оттеглянето на около 40 000 руски военни от границата с Украйна може да помогне за деескалиране на напрежението.

Русия и преди е съобщавала, че изтегля войските си, само за да бъде опровергана тази информация от НАТО часове по-късно. В момента няма официално потвърждение от Алианса, че Москва изтегля войските си.

Междувременно представителите на проруското народно опълчение в Краматорск съобщиха, че са отблъснали настъплението на украинската армия. Ситуацията в Славянск остава напрегната.

Донецк се присъедини към Луганск и обяви, че няма да участва и няма да признае президентските избори в Украйна, които ще се състоят на 25 май.

„В диалога за националното единство на Украйна трябва да участват мирните протестиращи от източните части на страната, а незаконно въоръжените групировки трябва да бъдат разоръжени”. За това призова помощник-генералният секретар на ООН по правата на човека Иван Шимонович.

Според него, верният път към деескалиране на напрежението минава през промени в конституцията и обсъждането й в рамките на националния диалог. „Европейските лидери позволяват на Европа да влезе като насън в нов конфликт точно като в Първата световна война". За това пък предупреди бившият германски канцлер Хелмут Шмид в интервю за вестник Билд.

Шмид не пропусна да разкритикува Европейската комисия, като заяви, че Брюксел твърде много се намесва в световната политика. Междувременно американският президент Барак Обама подкрепи идеята за нови санкции срещу Русия, ако тя не промени политиката си към Украйна.

През уикенда татарите в Крим отново припомниха за своите искания за автономия, които им бяха гарантирани, но неизпълнени обещания от Москва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: