22 Май, 2014 12:19 1 680 4

8 украински военни убити в Донецк

  • украйна-
  • донецк-
  • славянск

Самопровъзгласилият се за лидер на Луганска народна република Валерий Болотов е помолил руският президент Владимир Путин да изпрати миротворци в контролираните от проруските сепаратисти територии

Най-малко осем украински войника са били убити при атака на тежко въоръжени проруски сепаратисти са атакували техен пост край Волноваха в Донецкия регион, съобщиха от украинското военно министерство.

Украински медии потвърждават за 8 убити и за други 18 ранени. Руски новинарски сайтове говорят за 15 убити.

Постът на армията е бил обстрелян и с гранатомети и миномети. Улучен е бил и един БТР, който избухнал в пламъци.

Прокремълския руски сайт Lifenews предполага, че крайно-десни украински милиции са атакували войниците заради техния отказ да стрелят по цивилни.

Украинският журналист Дмитро Тимчук съобщи за Факти.бг, че постът на армията е бил атакуван от терористи. Според него трябва да се постави въпроса доколко военното министерство добре ръководи военната операция срещу терористите.

През последните часове ескалацията на напрежението в Източна Украйна нарасна в навечерието на насрочените за неделя избори за президент. Тяхното провеждане в проруските Донецк и Луганск продължава да е под въпрос заради продължаващите сражения там между сепаратистите и армията.

Самопровъзгласилият се за лидер на Луганска народна република Валерий Болотов е помолил руският президент Владимир Путин да изпрати миротворци в контролираните от проруските сепаратисти територии. 

Републиката обяви и всеобща мобилизация на мъжете между 18 и 45-годишна възраст, предаде РИА Новости.

Преди дни самопровъзгласилата се проруска Донецката народна република се оплака от недостиг на доброволци, които да се бият срещу украинската армия. Един от лидерите на сепаратистите Игор Стрелков призова и жените да се явят на барикадите.

Помощник-генералният секретар на ООН Иван Шимонович каза на заседание на Съвета за сигурност, че за няколко седмици на насилие в Южна и Източна Украйна са загинали 127 души.

.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    Чисто хипотетично, ако го нямаше отвъд атлантическия глобален полицай, може би проблема нямаше да възникне. Ако беше възникнал вариантите за разрешаване му са три:
    1. Равни права на рускоговорящите /съответно и другите малцинства/
    2. Федерализация /ни риба, ни рак/
    3. Отцепване на рускоговорящите и присъединяване към Русия /в този случай май ще се наложи рязане на креватите в спалните на половина -раснак с украинка, или обратното/.
    Много лесно е на онзи, ушатия красавец с Камилата да дава оценки за Путин, нали е със синя кръв. Ми дайте тогава да "разпънем на кръс" неговите деди създали една империя, от Австралия през Индия /перла в короната/, та до Канада /САЩ даже не ги броя/. Не съм русофил /в час съм с историята и знам за Воложка България, та дори и за нашата-т.н. Дунавската и ролята на руснаците/.
  • 2 Монго

    2 0 Отговор
    поправка-кръс с Т накрая
  • 3 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    3 0 Отговор
    Поражението на бронетранспортьора е такова че най вероятно и почти сигурно е от комулативен заряд изстрелян от хеликоптер.

    Редовната украинска армия отказва да участва в терористичната операция за налагане на терор над източна украйна и за да не преминат на страната на свободата са били атакувани от хунтата.

    Какъв позор в центъра на Европа някой да напада собствения си народ.

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ВАСИЛ ДИМЧЕВ":

    Според конституцията им армията може да се използва само при въвеждане на военно положение, а такова няма. Военните части изполват за блокиране на подстъпите към отцепилите се райони. Прочистването и военните действия се извършват от Националната им гвардия /набрани от "Десен сектор"/ и специализирани части...
Новини по държави: