Last news in Fakti

20 Май, 2014 22:07 1 898 0

Украйна с пътна карта за мир

  • украйна-
  • русия

Киев не може да потвърди обявеното изтегляне на руските войски от границата

Украйна с пътна карта за мир - 1
Снимка: АП/БТА

Украйна направи важна стъпка към националното помирение след като депутатите от Върховната Рада приеха Меморандума за мир и съгласие, съобщава АП.

Документът набелязва мерките за регулиране на ситуацията и спадане на напрежението в страната. Парламентът недвусмислено посочва, че решаването на конфликта трябва да се търси чрез кръгли маси и запазването на териториалната цялост на Украйна.

В одобрената версия на документа се потвърждава „конституционния статут на украинския език като държавен език”. В същото време се отбелязва, че държавата е задължена да гарантира правата на езиците на националните малцинства в местата, където има компактна общност на техни представители. По този начин се гарантира статута на руския език.

Междувременно стана известно, че Киев не може да потвърди обявеното изтегляне на руските войски от границата, за което в понеделник разпореди руският президент Владимир Путин.

Изказването направи украинският външен министър Андрий Дешчица след среща в Берлин с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. Ситуацията в Украйна продължава да е тежка, но се развива в очакваната от Германия посока, допълни германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той призова за пореден път всички участници в конфликта да продължават преговорите и заяви, че президентските избори в Украйна са ключови за икономическата и политическата стабилност на страната. Андрий Дешчица все пак отбеляза, че нестабилната ситуация в Източна Украйна не може да гарантира нормалното протичане на гласуването за президент на 25 май.

От своя страна висшият представител на украинските гранични сили - Серхий Астахов, съобщи за изтегляне на руските войски на най-малко десет километра от границата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: