Last news in Fakti

24 Май, 2014 21:00 1 260 0

Как да гласуват българите в чужбина

  • избори-
  • евроизбори-
  • европейски парламент-
  • чужбина

На 25 май 2014 г. ще се проведат избори за членове на Европейския парламент от Република България.  Българските граждани, намиращи се извън страната, могат да гласуват в местата, където има открити избирателни секции зад граница, при спазването на следните условия:

1. да притежават валидна лична карта или паспорт;
2. да са навършили 18 години към 25 май 2014 г. и да не са поставени под запрещение;
3. през последните три месеца преди изборите (от 25 февруари 2014 г. до 25 май 2014 г.) трябва да имат адресна регистрация едновременно:
а) по постоянен адрес на територията на Република България, както и
б) по настоящ адрес на територията на Република България или заявен в Република България настоящ адрес на територията на държава членка на Европейския съюз На място гражданите трябва да подадат декларация по образец (Приложение № 25 от изборните книжа), която ще получат в съответната избирателна секция.


Изборният ден започва в 6,00 ч. местно време и приключва в 19,00 ч. местно време.

В изборния ден избирателят представя документ за самоличност - паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), и декларация по образец.

Подготовката и организацията на изборите в чужбина, съгласно Изборния кодекс, се ръководи от ЦИК, но се осъществява от МВнР и дипломатическите и консулските представителства на Република България.

Общият брой на подадените валидни заявления за гласуване в чужбина е 7988. Въз основа на тях и на решенията на ЦИК бяха образувани 168 избирателни секции в 35 държави. Секции са образувани и в държави извън ЕС, като в този случай те са разположени в съответните дипломатически и консулски мисии на Република България. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. бяха открити 52 избирателни секции извън страната.

В повечето СИК по предложение на задграничните ни представителства като членове бяха назначени български граждани от съответната общност зад граница. За целта дипломатическите и консулските мисии в продължение на седмици поддържаха активни контакти с организациите на българите зад граница. За попълване на съставите на СИК извън страната Министерството на външните работи командирова 85 свои служители от София. Най-много служители са командировани в Испания (предвид образуваните 43 секции на територията на Испания) 37 души, и във Великобритания - 19. Командировани има и в Германия, Австрия, Франция, Нидерландия, и др. В съставите на СИК извън страната са включени и голяма част от служителите на дипломатическите и консулските представителства.

За техническото обезпечаване на секциите бяха осигурени допълнително 70 преносими компютъра и 95 сканиращи устройства. Изборните книжа и бюлетините за секциите извън страната бяха изпратени с дипломатическа поща.

В предизборния ден и в ден на изборите в Министерството на външните работи ще действа дежурен щаб, чиято задача е да консултира СИК извън страната по технически и организационни въпроси, както и да подпомага комуникацията с ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА