Last news in Fakti

12 Юни, 2014 13:23 1 617 1

Порошенко бил доносник на САЩ, Тимошенко работела с престъпния свят

  • украйна-
  • wikileaks-
  • петро порошенко-
  • юлия тимошенко-
  • семьон могилевич-
  • фбр

Разкритията са от материали на сайта WikiLeaks

Порошенко бил доносник на САЩ, Тимошенко работела с престъпния свят - 1
Снимка: АП/БТА

Украинският президент Петро Порошенко, в качеството си на депутат през 2006 г. подробно е информирал посланика на САЩ в Киев Джон Хърбст за хода на консултациите за съставяне на коалиционно правителство. За това свидетелстват материали в сайта WikiLeaks, предава РИА „Новости“.

В грама на посолството на САЩ в Украйна до Държавния департамент от 28 април 2006 г.  Порошенко е наречен „нашия вътрешен човек в партия „Наша Украйна“, но американските дипломати се усъмнили в надеждността на тази информация. Те го заподозрели в интриги с цел да бъде арестуван сподвижникът на Юлия Тимошенко – Александър Турчинов, който впоследствие се оказва предшественик на Порошенко като изпълняващ длъжността президент на Украйна.

Порошенко е избран за депутат в парламента през март 2006 г. от листата на блока „Наша Украйна“ на президента Виктор Юшченко. По същото време се водят преговори за създаване на кабинет на „оранжевата“ коалиция, при което между „Наша Украйна“ и блока на Юлия Тимошенко (БЮТ) възникват сериозни търкания, които в крайна сметка ги оставят без представителство в правителството, начело на което през август същата година застава Виктор Янукович.

В документите на WikiLeaks е описана срещата между Порошенко и Хърбст в посолството на САЩ на 28 април, в хода на която посланикът се интересувал от разногласията между „Наша Украйна“ и БЮТ; има и информация, че Порошенко е настоявал за арест на Турчинов.

Бившият премиер на страната Юлия Тимошенко пък като директор на компанията Единни енергийни системи на Украйна може би си е сътрудничила с криминалния бос Семьон Могилевич, става ясно от други материали на WikiLeaks.

В съобщение на посланика на САЩ в Киев до Вашингтон от 14 април 2006 г. се казва, че Тимошенко може да е свързана с организираната престъпност в страната, като се посочва новинарският сайт "Украинская правда", съобщаващ за незаконно унищожаване на информация за Могилевич в материали на украинските служби за сигурност от тогавашните съратници на Тимошенко – Турчинов и Андрей Кожемякин.

Информацията може да е била унищожена, тъй като в нея са се съдържали доказателства за незаконно подслушване на телефонните разговори на конкуренти на Тимошенко (напр. Порошенко), и/или доказателства за незаконни сделки между Могилевич и Тимошенко в средата и края на 90-те, съобщава WikiLeaks.

Бизнесменът Семьон Могилевич (известен като  Сергей Шнайдер) е включен от американското ФБР в списъка на най-издирваните престъпници. Според американските спецслужби той е съпричастен към повече от 40 случаи на рекет, различни измами, пране на пари и други икономически престъпления в няколко държави. През април миналата година списание Foreign Policy пък го включи в списъка на най-влиятелните хора в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 0 Отговор
    Българска работа по...украински
Новини по държави: