Last news in Fakti

12 Юни, 2014 17:05 1 549 0

Петък, 13-и: Мощни слънчеви изригвания може да нарушат комуникациите

  • слънчеви изригвания-
  • комуникации-
  • коронална маса-
  • сателитите-
  • мобилните телефони

Три мощни слънчеви изригвания през последните два дни са предизвикали образуването на огромен облак от слънчеви частици, който може да извади от строя сателитите и комуникационните системи на Земята, съобщи „Дейли Мейл“.

Изригванията на коронална маса, радиоактивните частици и магнитната ударна вълна може да ударят най-силно планетата точно в петък, 13 юни.

Трите слънчеви изригвания вече предизвикаха кратки прекъсвания на високочестотни комуникации, напр. радиопредавания и въздушни съобщения – веднъж вчера и два пъти във вторник.

Двете слънчеви изригвания във вторник – в 7.42 и 8.52 сутринта, както и вчера призори са причислени към най-мощния вид слънчеви изригвания.

Според експертите слънчевите изригвания обикновено не крият опасности, тъй като земната атмосфера абсорбира повечето от вредните частици, които те излъчват. Понякога обаче те могат да повредят сателитите и да нарушат атмосферния слой, през който някои комуникации минава, и да предизвикат прекъсването им.

Но ако се стигне до отделяне на коронална маса, щетите могат да бъдат много по-сериозни. Това може да предизвика огромни пикове в електрическото напрежение, претоварване и прекъсване на електрическата мрежа.

Събития от подобен мащаб все пак са малко вероятни в петък, смятат експертите, и явлението навярно ще нанесе само „косвен удар“, но сателитите може да се повлияят и това да доведе до падане на сигнала на мобилните телефони.

Последното голямо отделяне на коронална маса от Слънцето, засегнало нашата планета, е било регистрирано през 1859 г., когато компасите излезли от строя, тъй като земното магнитно поле било нарушено. Тогава, за разлика от днес, обаче всекидневието не е било зависимо от електрониката и за възможното въздействие на феномена в действителност се знае малко.

Сега предполагаемите влияния биха могли да причинят щети за милиарди, предизвиквайки в продължение на седмици или дори месеци прекъсвания на електрическото захранване, телефонните връзки, Интернет и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА