Last news in Fakti

19 Юни, 2014 17:10 2 712 0

Нов състав на правителството на Малтийския орден

  • свикване на общ събор-
  • избор на нови членове-
  • състав на правителството-
  • суверенен малтийски орден

Общият събор е висшето събрание на рицарите от Суверенния Малтийски орден и отговаря на парламент, като обичайно се свиква на всеки пет години и избира членовете на Суверенния съвет, съответстващ на правителство, правителствен съвет и сметна палата. Именно тази година в края на месец май той бе свикан отново, за да изготви списъкът с новите имена, които ще заемат постовете си в Суверенния съвет.

Последният бива подпомаган от  Държавния съвет и Борда на одиторите и се състои от четири по-големи длъжности, сред които са Велик командор, Велик канцлер, Велик хоспиталиер и Велик трезориер, а също и от шестима членове, които също биват избирани в срок от 5 години.  Най-важна роля в политическото устройство на ордена си остава тази на Принца и Велик магистър.

Принц и Велик магистър – Брат Матю Фестинг (Matthew Festing) – от 11 март 2008 г.

Великият магистър се избира пожизнено от рицари на Велик държавен съвет. Според Конституцията , той, в ролята си на религиозен глава и суверен, трябва изцяло да се посвети на развитието на делата на Ордена и да бъде пример за живот според християнските принципи за всички членове на Ордена . Той има най-висшите пълномощия. Заедно със Суверенния съвет, Великият магистър издава законодателни актове, които не са обхванати от Конституцията, обнародва правителствени актове, разпорежда се със средствата на общата хазна и ратифицира международни споразумения.
Държавите, с които Орденът поддържа дипломатически отношения, признават Великия магистър за държавен глава с всичките съответстващи на поста прерогативи, имунитети и привилегии.
Римокатолическата църква му дава ранг на кардинал.

Избран на 11 март от Великия държавен съвет на Ордена за негов принц и Велик магистър.
Става член на Малтийския орден през 1977г. и дава монашески обети през 1991г. , ставайки признат и пълноправен рицар на Ордена. От 1993 до 2008г. е Велик приор на Англия. В тази роля възглавява мисии с хуманитарна помощ в Косово, Сърбия и Хърватия.

След свикването на Общия събор новите членове на Суверенния съвет са:

Велик Командор –  брат Лудвиг Хофман фон Румерщайн (H.E. Fra’ Ludwig Hoffmann von Rumerstein)

Великият Командор е религиозен глава на посветените рицари. Сред задълженията му се нареждат разпространяването принципите на вярата; наблюдаванато и отговарянето за Великите приори и подприори; съставянето на отчети за състоянието на делата и живота в Ордена, които се предават на Ватикана; осъществяване на общ надзор за религиозните дейност на Посветените рицари и рицарите-послушници; отговаряне за правилното разбиране и прилагане на принципите на Ордена, които са защита на вярата и помощ на бедните; отговаряне за обучението на членовете на Суверенния орден; отговаряне за дворцовия храм и организацията на поклонничеството; заемане ролята на временен заместник на Великия магистър в случай на смърт, оставка или недееспособност;

Велик Канцлер – г-н Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер (Albrecht Freiherr von Boeselager)

Великият Канцлер е и министър на външните работи, както и глава на изпълнителната власт. Отговаря за външната политика и дипломатическите мисии на Ордена. Води се и министър на вътрешните работи, отговарящ за отношенията с 47 национални асоциации на Ордена в света. Отговорен е за представляването на Ордена пред трети лица, за администрацията  на ордена и координацията на дейностите на правителството.

Велик Хоспиталиер – г-н Доминик де ла Рошфуко-Монбел (H.E. Dominique de la Rochefoucauld-Montbel)

Отговаря като министър на здравеопазването и социалните въпроси,а също и като министър на хуманитарната дейност и министър на международното сътрудничество. Координира и контролира инициативите на Великите Приорати, националните асоциации и институции, свързани с Ордена по целия свят, всички от които изпълняват  благотворителни и хуманитарни дейности.  Гарантира, че християнските принципи са спазени. Бива подпомаган от съвет, съставен от представители на всички териториални райони, в които Орденът оперира.

Велик Трезориер – г-н Януш фон Естерхази де Галанта (H.E. Janos von Esterhazy de Galantha)

Той е министър на финансите.  Управлява финансите и имуществото на Ордена в координация с Великия канцлер под ръководството на Великия Магистър и надзора на Борда на одиторите.

Отговорен е за изготвянето на годишните отчети, отнасящи се до икономическото и финансово състояние на Ордена, като ги представя на Борда на одиторите и Великия магистър заедно с препоръките за подобряване, дадени от Суверенния съвет.

Състав на Суверенния съвет:

Принц и Велик магистър (глава на Съвета)


- Велик командор
- Велик канцлер
- Велик хоспиталиер
- Велик трезориер

Членове:

H.E. Fra’ John E. Critien - Брат Джон Криатен

H.E. Fra’ John T. Dunlap – брат Джон Дънлап

H.E. Fra’ Duncan Gallie –брат Дънкън Гали

H.E. Fra’ Emmanuel Rousseau – брат Емаунел Русо

H.E. Winfried Henckel von Donnersmarck – брат Винфрид Хенкел фон Донерсмарк

H.E. Geoffrey D. Gamble – брат Гофри Гамбъл

 

Посланик в София – Н. Пр. г-н Камило Дзуколи - от 23 април 2007 г.

 

Посланик към Суверенния малтийски орден – проф. Кирил Топалов - от октомври 2013 г.

 

След свикването на Общия събор и изборът на новите членове Принцът и Велик магистър изрази задоволството си, споделяйки: „Уверен съм в професионалните качества на избраните за тези важни стратегически постове в правитеството на Ордена членове, и вярвам, че те ще съумеят да допринесат много за работата във времена на социални, хуманитарни и духовни предизвикателства, в които живеем днес. Изпращам своите най-добри пожелания към новоизбраните членове и им желая успех за важните задачи, които ги очакват.”

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА