Last news in Fakti

11 Март, 2020 14:55 19 115 6

Установиха нетипичен симптом на рак на гърлото

  • рак-
  • тумор-
  • рак на гърлото-
  • симптоми-
  • болест-
  • здраве-
  • полезно

Лекарите все пак отбелязват, че ракът на гърлото, установен в ранна фаза, може да бъде излекуван

Установиха нетипичен симптом на рак на гърлото - 1
Снимка: Shutterstock

Английски лекари съобщиха кои са симптомите на рак на гърлото, на които човек може да не обърне внимание. Често те се сбъркват с признаци на други заболявания.

Ако човек кашля дълго време без подобрение, има дрезгавост, болки в гърлото, затруднено преглъщане, има усещане за бучка, то тогава човек има причина за притеснение.

Но има друг необичаен симптом, който може да бъде пренебрегнат - болки в ушите.

Има обаче някои особености на болката в ушите, която може да е признак на рак. В такива случаи специалистите казват, че съществува риск от загуба на слуха, а самата болка става тъпа и постоянна.

Също в повечето случаи този симптом засяга и двете уши наведнъж.

Най-често срещаният рисков фактор за развитие на рак на гърлото е тютюнопушенето. Също така това заболяване засяга хора, чиято работа е свързана с вредно производство.

В началния етап туморът се засича рядко, тъй като не се простира отвъд лигавицата, която покрива ларинкса отвътре. Докато расте, той преминава към околните тъкани, лимфни възли, други органи, нарушава функционирането на гласните гънки.

Пациентът започва да има дрезгав глас, шумно дишане, усещане за чуждо тяло в гърлото и в резултат на това започват задавяне с храна, болка в ушите и суха кашлица. С течение на времето гласът може да изчезне напълно. В ранните стадии болестта се лекува успешно, напомнят лекарите, цитирани от zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тц тц тц

    12 1 Отговор
    eeee, на фона на коронавирус, баш тази новина ли реши да пуснеш, бе Събинче!
  • 2 От много гълтане на м. матрял

    2 1 Отговор
    Най вече се получава тази болест, също и от много пушене..! Рака е модерен като старите проститотки...! Да ме пази Бог...!
  • 3 гост

    5 1 Отговор
    И от лизане също.
  • 4 Алфа Ромео

    0 1 Отговор
    Абе любопитните, не трябва ли да има в сайта раздел Здраве и подобни новини да са там, тази новина отива на раздел Любопитно кат звънче на свинче.
  • 5 мани мани

    0 0 Отговор
    и като идете по лекаряту, и те пък както ще го изнамерят рак ли е, не е ли :) 'що не опишете стъпките? къде да ходим първо? второ? трета стъпка как що къде к'во защо??? мани уа! съветите на баба :P
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Рака на гърлото началото е неоткриваем Изписват ти антибиотици, спрейчета, таблетки за смучене, дори таблетки за лечение на рефлукс и гастрит Гледат те като че си хипохондрик Накрая като стане 2-3 стадий и всички видят сериозността на проблема започват: "Защо не дойде по рано" Да така се развиват нещата