Last news in Fakti

21 Април, 2020 10:18 5 328

Арника Монтана – планинската билка за жизненост и здраве в ставите

  • арника-
  • стави-
  • здраве-
  • flexumgel

Коренът от арника съдържа етерични масла, които са мощни противовъзпалителни средства

Арника Монтана – планинската билка за жизненост и здраве в ставите - 1

Арника (Arnica montana) представлява растение, срещано най-вече в Алпите. То предпочита почва, която е бедна на хранителни вещества. Като височина, растението може да достигне до 60 см. Именно това го прави необичайно – то е толкова високо, а вирее в сурови условия на голяма надморска височина – над 3000 м. Поради това, то обича слънцето, а в тези височини си набавя достатъчно слънчева светлина. Тя е обвързана и с приятния аромат, който арниката носи. Колкото по-голяма е надморската височина, толкова по-ароматно и приятно е то!

Днес арниката се среща в цяла Европа. Все по-голяма става вероятността да се попадне на хибриди на Arnica montana, отколкото на чисти, диви видове, растящи свободно в планината. Местата, които биват обитавани по принцип от арниката, днес вече биват обработвани изкуствено от селското стопанство. В тези земи вече се използва изкуствен тор, използват се съвременни методи за преработка на почвата. Това, за съжаление, дава отрицателно влияние върху нейното естествено разпространяване и живот. Арниката не може да расте в райони, където се използва тор. Поради тази причина наличието на дива арника в планините значително намалява. Тя расте най-добре във влажни, торфени силициеви почви, а веществата от тора за нея са изключително вредни, дори в най-малки количества.

Кратка история на арниката

От векове наред билката Арника монтана се използва при проблеми ставите, контузии и навяхвания.

Разбира се, историята започва от планината. Цели поколения алпийски планински водачи дъвчат листа от арника, за да предотвратят умората по време на изкачването. Изсушените листа са били използвани като заместител на тютюнопушенето и така билката става известна като „планински тютюн“. По-късно цветът ѝ започва да се използват като компрес при навяхвания и натъртвания. Те са ярко жълти на цвят и блестят, когато биват изложени на слънчева светлина. По този начин те привличат вниманието от разстояние, като заслепяват очите на околните. Често биват изяждани и от вълци, бродещи из планината. Оттам идва и народното им име „Wolfesgelega“, означаващо „око на вълк“ на немски.

Арника Монтана – планинската билка за жизненост и здраве в ставите
Снимка: Shutterstock

Коренът от арника съдържа етерични масла, които са мощни противовъзпалителни средства. Ски курортите са добре запознати с предимствата на арника. Голяма част от курорти в Алпите използват билката в своите рекламни стратегии, за да привлекат повече посетители. Масажи и процедури с арника, а съществуват дори и зaведения и хотели, именувани на полезната билка.

Защо билката арника е полезна за движението на ставите?

Арниката е полезен натурален източник за облекчаване на синини, навяхвания и болки в ставите.

При локално приложение, тя има противовъзпалителни свойства, които вътре които подпомагат възстановяването на тъканите в тялото. Учените твърдят, че начинът, по който билката работи, е взаимодействие с гените, отговарящи за регенерацията и възстановяването на клетките.

Арниката е безопасна за употреба, когато се нанася върху кожата като крем или гел. Трябва да се уверите се, че не я прилагате върху рани или отворена кожа.

Никога обаче не използвайте сурова арника - ако се консумира сурова и неразредена, тя е токсична за организма. Прилагането ѝ директно върху кожата може да предизвика дразнения. Също така не я приемайте перорално през устата – тогава може да се появят сериозни странични ефекти.

Какво представлява био-гелът с екстракт от арника FlexumGel?

FlexumGel представлява нов вид гел, чиято цел е да подпомогне на хората да се движат по-лесно и безпроблемно. Той съдържа екстракт от арника, който спомага активно за регенерацията на клетките, благоприятства противовъзпалителните процеси и подхранва ставите с полезни елементи. Други негови положителни свойства включват:

Богат натурален състав, включващ прополис, хондронит и глюкозамин;

Приятен аромат и лесен за локално приложение;

Благоприятства цялостната физическа активност и удоволствието от нея.

Според официалния уебсайт на продукта, био-гелът трябва да бъде прилаган локално чрез леки масажиращи движения. Периодът на използване може да варира, в зависимост от индивидуалните нужди на клиента. Но минимумът, който се споменава е около 4 (четири) седмици. За по-подробни напътствия, клиентите следва да се обърнат към инструкциите за безопасна употреба, включени в опаковката на продукта. Не бива да забравят, че не трябва да превишават максималния брой нанасяния на ден.

Здравословен живот за здрави стави!

Ако искате да имате здрави стави, то най-добрият съвет е да се придържате към здравословен начин на живот. В най-общия случай, той включва умерена активност и консумация на повече натурална храна, без добавени захари и т.н нар. „Е-та“.


Платена публикация

Свързани новини