7 Февруари, 2021 06:38 8 578 22

Проф. Мария Николова: Най-добрият имунен отговор се получава след боледуване

  • проф. мария николова-
  • имунолог-
  • ваксини

Можем да разчитаме на защита 14 дни след първата доза от ваксината, заяви имунологът

Проф. Мария Николова: Най-добрият имунен отговор се получава след боледуване - 1
Снимка: НЦЗПБ

След като сме имунизирани, можем да разчитаме на защита 14 дни след първата доза – нарастват антителата. А едва 10 дни след втората доза имаме реална протекция, 14 при ваксината на „Модерна“.

Това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS проф. Мария Николова, имунолог, за двете ваксини, с които в момента се имунизира у нас – на Pfizer/Biontech и на Moderna.

Според нея при руската „Спутник“ се използват човешки вируси – ако имаме имунна реакция при първата доза, при втората той ще се неутрализира.

По думите ѝ хората с придружаващи заболявания трябва да се посъветват със своя лекар преди да решат да се ваксинират. "До 200 проби седмично на новите мутации ще може да се изследват съвсем скоро. Най-добрият имунен отговор се получава след боледуване", изтъкна имунологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    41 1 Отговор
    Из пътеводител за стопаджии: Вдигнатият нагоре палец е стандартният начин да попитате дали ще ви качат на стоп. Вдигнатият нагоре среден пръст е стандартният отговор.
  • 2 Публикувано във ФАКТИ:

    40 0 Отговор
    "Според нея при руската „Спутник“ се използват човешки вируси – ако имаме имунна реакция при първата доза, при втората ТОЙ ще се неутрализира." - КОЙ е "ТОЙ"?!

    Коментиран от #10, #13

  • 3 Котарак

    62 1 Отговор
    Вече съм сигурен, че сме на първо място в света по професори на глава от населението.
  • 4 Санитар

    31 2 Отговор
    Нека ви светна,че в България има няколко мафии и една от тях е на професорите.Вие чувствате,че нещо не е наред и носите много тежести,но както викат децата на майтап "натоварено магаре нищо не усеща само кучето го подсеща"
  • 5 Албрехт Дюрер

    8 2 Отговор
    Нашият БОГ преболедува коварната КОРОНА. Трябва да използваме антиТЕЛАТА му , за да се спасим. Само той го може , само той ! Пък е и БОГ........
  • 6 Шекел

    34 4 Отговор
    Ми отворете кръчмите и стадионите за да се заразят хубаво хората да го изкарат и да придобият имунитет.Колкото и да увъртате все до Мангърофф стигате
  • 7 Дидо

    21 3 Отговор
    Само този керкенез не бяхме видели още някой да има да се изкаже, че да мирясаме от капацитети
  • 8 Професор, силно звучи

    13 0 Отговор
    Но и грамотен човек го знае това...!
  • 9 Проф. Дъртаков до цик

    8 2 Отговор
    Искам да работя като санитар срещу заплащане от по две хиляди лева на седмица за осем часов работен ден и два дена почивка с осигурена квартира и храна не ме е гнус да сменям памперси имам антитела ще работя без защитно облекло маски и калцуни само по анцунг и престилка маратонки еа7, имам антитела и искам да си сваля маската и да не си правя повече пср тестове които ще излизат вечно отрицателни искам си златната лична карта за хора преболедували болестта ковид деветнадесет защото сме оцелели в тази война и животът ни трябва да продължи както преди това това . Ковид деветнадесет е най коварният вирус от всички останали той премазва като валяк няма друг такъв свиреп вирус другите вируса са летен бриз спрямо урагана ковид деветнадесет. Имам клетъчната памет. Искам да съм председателят на подвижна избирателна комисия срещу заплащане от по две хиляди лева ставам за тази работа имам антитела ще работя без защитно облекло маски и калцуни само по костюм и вратовръзка и обувки хуго бос къде да подам документите си?
  • 10 Как кой

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Публикувано във ФАКТИ:":

    Вирусът

    Коментиран от #15

  • 11 Гроба е най сигурното място

    2 2 Отговор
    И лекува сички болести😂😂😂😂
  • 12 Павел пенев

    5 1 Отговор
    Ако е така защо да се ваксинираме? Не ви ли се струва че у нас всички са професори?

    Коментиран от #14

  • 13 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Публикувано във ФАКТИ:":

    Аденовирус

    Коментиран от #16

  • 14 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Павел пенев":

    Ами защото може да не го изкараш ! Или да го изкараш много тежко с доста последици след това! Но пък има шанс и да не разбереш кога си го изкарал! Та въпрос на личен избор и преценка дали да се ваксинираш или не!
  • 15 До 10 и 13

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Как кой":

    "...човешки вирусИ" -> "той". М-хм, добре.
  • 16 До 10 и 13

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    В текста, предхождащ посочения цитат, единствените думи от м.р., ед.ч., са: "(имунен) отговор", "имунолог(ът)", "проф.". А, да, "Любо Огнянов" също може да бъде заместен с "той". Та за кое от тези "неща" се отнася "ТОЙ"?!
  • 17 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    Марийче, откъде знаеш, колко трае тази "реална протекция"? Сънува ли го, платиха ти да го говориш, или какво?
  • 18 Www

    1 4 Отговор
    Преди 2 седмици научните среди излязоха със становище, че преболедуването не само предизвиква много по-слаб имунен отговор в сравнение с този от ваксините, а дори може да не доведе до имунитет. Така че, прфесорката да си свери учебника.
  • 19 антрашпиц

    1 2 Отговор
    Много ми е интересно : Защо аз не съм се разболял от корона,след като жена ми и децата се разболяха?Всъщност отговора е лесен и ясен:Редовно се имунизирам с ракия!! Да ви и таковам(знаете какво имам в предвид)умрелите ваксини!
  • 20 Просветен илюминат

    0 0 Отговор
    Как точно работи и функционира имунната система?
    Питам за един приятел?

    Коментиран от #21

  • 21 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Просветен илюминат":

    Връзката психика-мозък-орган, за подкрепящата роля на микробите по време на лечебния процес и най-вече за биологичния смисъл на всички болести, включително и рака, теорията за имунната система се разпада като къща от карти. При липсата на врагове, срещу които да се „бием”, да се „борим” и да „убиваме”, войната свърши.
  • 22 Просветен илюминат

    0 0 Отговор
    В уни сон с политиците, фармацевтичната и медицинската индустрия, медиите, съвременната медицина говори на езика на войната. Бруталното лечение - „убийство” на рака с химични оръжия, води до смъртта на хиляди пациенти всеки ден.


    Образите на война обуславят и медицинското възприятие за човешкото тяло, представяно като армия от „клетки убийци” готови да атакуват „чуждите неприятели” (микроби) и злосторниците в системата (раковите клетки). Позовавайки се на измислицата за яростната биологичната борба в нашия организъм, медицинската наука е изградила концепцията за „имунна система”, представена като отбранителна система срещу заплахата от „микробите убийци” и „смъртоносните” тумори. Измислицата за „автоимунните заболявания”, при които явно имунната система атакува собствените си тъкани, само показва как една научна култура може да ослепее от собствените си вярвания.