17 Март, 2021 19:00 8 018 30

Реваншът на Путин

  • русия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • владимир путин-
  • реванш-
  • еманюел макрон

Скептиците са дискретни. А Владимир Путин се наслаждава на своя реванш.

Реваншът на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

30 ноември 2020 г. Журналистка от руската телевизия РТ, близка до Кремъл, е много ядосана на Франция: “Френските медии разправят какво ли не”. Няколко дни по-рано седмичникът Challenges разкрива съдържанието на телефонен разговор между Еманюел Макрон и Владимир Путин. Под недвусмисленото заглавие “Ваксина: Путин иска помощ от Макрон”, статията твърди, че Кремъл е призовал за помощ Елисейския дворец, за да одобри ваксината “Спутник V” и да осигури нейното производство. Руската журналистка вдига рамене: “Русия няма нужда от Франция”. След това полемиката се пренася в Европейския парламент. Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външната политика, се разгорещява срещу Русия и най-вече говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който току-що е нарекъл ваксината на “АстраЗенека” “маймунска ваксина”.

Дипломатическо оръжие: От лятото руската ваксина е в центъра на много спорове. Причината - известно снизхождение, дори недоверие към Русия. Но и поведението на Путин, който превърна ваксината в дипломатическо оръжие. На 11 август руският президент обяви, че “Спутник V” ще се използва от есента, докато западните лаборатории все още не бяха разкрили нищо за своите изследвания. Путин се хвали. Неговата ваксина ще бъде “първата”, регистрирана в света, преди тези на Запада и китайците. Самото име “Спутник V” трябва да напомни за съветския подвиг от 1957 г. (първият спътник, изпратен в Космоса). За да бъде още по-ясен, Путин разкрива, че дъщеря му ще се ваксинира.

Световната здравна организация пуска прессъобщение, за да напомни, че трябва да се спазват действащите протоколи и разпоредби. И че трябва да се спазват тестовите фази, преди ваксината да бъде пусната на пазара. Имунологът Антъни Фаучи, американският специалист по Covid (който се противопостави на Доналд Тръмп), също изрази съмнения: “Наистина се надявам, че китайците и руснаците тестват ваксините си преди да ги прилагат”. В началото на септември няколко учени разкритикуваха силовия подход на руснаците. Питат се какви ще бъдат първите резултати, публикувани в много сериозното научно списание The Lancet. Така че за западното обществено мнение руската ваксина е серум втора категория.

Поканата на Кремъл. В средата на ноември обаче, предупредени от своите експерти, които знаят стойността на руските си колеги (до рухването на СССР страната беше световен шампион в областта на ваксините), европейските политически лидери, особено във Франция и Германия, започват сериозно да следят какво става в Русия. Когато на 13 ноември Еманюел Макрон събира специалисти по ваксинация, той настоява “да не пренебрегват руската писта”. В края на ноември френска научна делегация е изпратена официално в Москва по покана на Кремъл. Тези експерти са първите, които се срещат със създателите на “Спутник V” в Института “Гамалея”. На място те се консултират с първите предварителни резултати от ваксината. И изводът на Мари-Пол Киени, председател на Комитета за анализи, изследвания и експертизи към френското правителство и бивш зам.-директор на СЗО, е много ясен: “Руската ваксина заслужава да бъде разгледана внимателно в международната надпревара”. Ако принципът на “Спутник V” им вдъхва доверие, нейното промишлено развитие изглежда по-несигурно. “Добрите производствени практики за ваксините нямат едно и също значение в Русия и Европейската общност”, посочва Бернар Фанже, експерт в производството на ваксини и член на делегацията.

Неочакван обрат настъпи в началото на февруари - ефективността на “Спутник V” е над 91%. Така че тя играе наравно с “големите” западни ваксини. За много учени това не е изненада. “Русия е един от първите научни партньори на Френския национален център за научни изследвания, изтъква неговият зам.-директор за Европа Шантал Кан-Малек. Винаги много се дразня, когато се отнасят надменно към руските изследвания. В много области, както във физиката и математиката, така и в биологията, руските изследователи са превъзходни. Не бях изненадана да науча, че толкова бързо са разработили своя собствена ваксина”. Преди няколко дни Европейската агенция по лекарствата стартира процеса по одобрение на използването на руската ваксина. В случай на успех, тя вероятно ще бъде произвеждана от германски производител. Две европейски страни (Унгария и Чешката република) вече получиха дози от “Спутник V”. А Жан-Ив Льо Дриан, френският министър на отбраната, вече обяснява, че “ваксините, както и вирусите, нямат националност”. Скептиците са дискретни. А Владимир Путин се наслаждава на своя реванш.

Автор: Ромен Гюбер и Каролин Турб, “Поан”

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    74 14 Отговор
    Давай Володя, в попу их!
  • 2 Майна

    10 22 Отговор
    С ВЪПРОС КЪМ ЧЕТЯЩИТЕ, ВЪПРОС:ПОМОЩ ОТ ПРИЯТЕЛ- ИСКАМ ДА ЧУЯ МНЕНИЕТО ВИ ЗА СПУТНИК

    Коментиран от #9, #13, #15

  • 3 Вова

    46 2 Отговор
    "Имунoлoгът Aнтъни Фaучи, aмeрикaнcкият cпeциaлиcт пo Соvid (кoйтo ce прoтивoпocтaви нa Дoнaлд Тръмп), cъщo изрaзи cъмнeния: “Нaиcтинa ce нaдявaм, чe китaйцитe и руcнaцитe тecтвaт вaкcинитe cи прeди дa ги прилaгaт”
    Значи, тия които продават ваксини и искат да се подписваме, че няма да търсим отговорност, претендират, другите производители да са тествали ваксините си ли ?!
    Няма да говорим за това, че и едните и другите са един дол дренки и са все от новия ред. Без значение дали са руснаци, американци, турци и пр.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахаха

    87 11 Отговор
    Спутник V е номер 1 на днешния ден.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рошко

    38 5 Отговор
    Алооо модератора сороспе ли си че триеш на поразия

    Коментиран от #25

  • 8 Рошко

    42 3 Отговор
    И тези автори сега ще си обвинят че са русофили
  • 9 Памайантаим

    10 24 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Какво мнение искаш да чуеш за нещо, дето не се знае какво е и как действа?! Точно същото мнение имам за ИЗОБЩО всички ковид ваксини. Демек ОТРИЦАТЕЛНО.
  • 10 Руската ваксина

    76 7 Отговор
    Вече 6 месеца е гледана под микроскоп до най малкия детайл. А другите ги одобриха моментално. Логично Спутника може да се приеме за най безопасен.
  • 11 Макинтош

    54 5 Отговор
    За 10 дни Китай изгради огромен карантинен център, а в САЩ се бием за тоалетна хартия : заяви водещия на вечерно шоу Бил Мар .
    „Те отново започнаха да организират вечеринки в басейни, докато ние седим вкъщи и търсим в тъмната мрежа на интернет спекуланти, които биха могли да се доберат до тоалетна хартия, за да ни я изпратят“
  • 12 Ха ха ха

    28 5 Отговор
    Само в статията са забравили да кажат и за договора дето тези от Астрата подписаха с руската Гамалея, за което Путин официално ги поздрави :)))

    Коментиран от #14

  • 13 Саманта

    72 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Ако имам реалната възможност да избирам с коя ваксина да ме ваксинират 100% ще избера Руската. Както вървят нещата в международен план Руснаците и Китайците се ползват с най голямо международно доверие.

    Коментиран от #23

  • 14 Фигаро

    59 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха":

    Само дето ефективността на Астра Зенека е 56% , а на Руската 92 %.
    Поздравленията не оправят процентите.

    Коментиран от #16

  • 15 Ето го

    62 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Мнението ми е, че добра ваксина няма. Има малко по-безопасна. А Спутник е точно такава-по-безопасна и изпитана във времето. Руснаците направиха ваксина за САРС, който върлуваше през 2003 г. и който също е от семейство корона вируси и се припокрива на 80% с днешния.
    Отделно от това, няма по-добри от руснаците за създаване на ваксини.
  • 16 Ха ха ха

    31 5 Отговор

    До коментар #14 от "Фигаро":

    Абе умник те Затва подписаха тези от Оксфорд, да я оправят тяхната с 1 доза руска, ти какво си помисли, че от русофилия ли:)))
  • 17 ХАН КРУМ

    17 0 Отговор
    ХА, ДОБЪР ДЕН И НАЗДРАВЕ!!!!
  • 18 jorj

    9 41 Отговор
    Тия един новичок "немогат" да направят, та да убива на100% опозицията, но спутника защитава на 100 % и е номер 1 във вселената!!! Хуманната , голямата "руска любов към човека" се издига отново на СТАЛИНСКИ ВИСОТИ И Я ПРЕДЛАГАТ НЕИСТОВО НА УМИРАЩИТЕ ЗАПЯДНЯЦИ ЗА СПАСЕНИЕТО ИМ !!!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Айде, бе

    31 1 Отговор

    До коментар #18 от "jorj":

    Не могат я, то такъв новичок само англичаните могат тровят си ги и си ги лекуват, с ваксината им от Оксфорд също та работа, та даже подписаха договор с руснаците да им оправят ваксините Колкото до руските ваксини и ти и половин Европа са 90 процента валсинирани с руски ваксини от бебета още, а колкото до любовта, те и тези от Астра едва ли от любов подписаха с руснаците :)))
  • 20 ЗА ПУТИН КАЗВАМ

    16 2 Отговор
    ................ТЕ КВИЧАТ ЗАЩОТО ТАЙ ЛЕКИЧКО СИ ГИ .....КЛЕЦ.А ....!
  • 21 Кой68

    24 1 Отговор
    Това е истинск@та война на з@падните фармацевтични комп@нии и лобита с/у Русия и нената в@ксина ....
    Док@то следваме сляпо и не мислим ще сме АУдс@йдерите на EU .....
  • 22 ивелин

    18 2 Отговор
    Високомерните, надменhи ,"цивилизовани" колонизатори мислейки,че само те могат подценявайки както Китайсkата така и Руската ваксина си мислеха само те могат " демократична " ваксина да произведат ?- но със сигурност могат да организират паради като "Парад гордости" там безспорно са много добре.(имам предвид Американският посланик който е добър организатор).
  • 23 Ленин

    1 16 Отговор

    До коментар #13 от "Саманта":

    Очен харашо,Самантая,въйработи си 5 рубли за тази вечер!
  • 24 Избирател

    11 2 Отговор
    Разбира се , Русия и Китай са много напред .

    Ако много се наложи , бих приел някой от западните боклуци . Но в никакъв случай не Астра , и не щатския и аналог Jonson & Jonson .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дидо

    1 7 Отговор
    Деветдесет и девет процента е Спутник по русофилски и пропаганда иначе и руснаците не я искат
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 adderleev

    1 0 Отговор
    руското е най-подло, престъпно, долно
  • 29 факт

    0 0 Отговор
    ВЕЛИК!
  • 30 ела

    1 0 Отговор
    "Цивилизованият Запад" не може да се примири с мисълта,че те - Руснаците или Китай могат и са способни да произведат виcокотехнологична ваксина. Само те могат тяхната самоувереност, как може Русия да е преуспяла ги кара да попадат в истерия и към стадото на виешите приканват и останалите страни- няма проучване,няма доказателства единственото което вярно -" те мислят така значи е вярно" .Журналистите ,хора нямащи нищо общо те решат ваксината дали е ефективна или не .Невежество, простащина, високомерие, лицемерие, селска хитрост и подлост.Вместо заедно всичkи страни да решат проблема който е общочовешки и засяга цялото човечество те разиграват театър,спектакъл.