Last news in Fakti

24 Март, 2021 17:56 26 294 20

Първи признаци, че ви се образува тромб

  • тромб-
  • съсирване-
  • съсирек-
  • кръвен съсирек-
  • симптоми

Консултирайте се с лекар при проява на някой от тези сериозни признаци

Първи признаци, че ви се образува тромб - 1
Снимка: Shutterstock

Тромбозата може да се появи при човек на всяка възраст и пол. Образуването на кръвни съсиреци може да има ужасяващи и фатални последици. Затова е важно да не губите време и да откриете първите признаци на заболяването навреме, предупреждава zdrave.to.

Болка в гърдите

Кръвният съсирек, който се е образувал в съдовете на белодробната артерия, е много опасен. Ето защо, когато се появи болка в гърдите, трябва да сте нащрек. Особено внимание трябва да се обърне на болката, която се увеличава при физическо натоварване, дълбоко вдишване и хранене. Не трябва да изпадате в паника, но е препоръчително да се консултирате с лекар с такъв симптом възможно най-скоро.

Внезапна болка в краката

Остра, силна болка в крайника, която не изчезва в продължение на няколко часа, може да бъде първият признак на тромб. Необходимо е да се подходи с отговорност и да се потърси помощ от специалисти.

Подуване на крайника

Силното подуване и болезненост в крайниците може да показва тромбоза. От обичайния оток, причинен от излишък на течност, отокът с тромбоза се различава в по-плътна консистенция. Освен това докосването на засегнатата област причинява болка.

Сърцебиене

Кръвните съсиреци блокират артериите, предотвратявайки попадането на кислород до органите. Сърцето, компенсирайки липсата му, започва да бие няколко пъти по-бързо. Причината за безпокойство е учестен пулс, който не спира в продължение на 15-20 минути.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    32 11 Отговор
    Първият признак е обождане от игла в ръката.

    Коментиран от #4

  • 2 Професор Бил Гей

    4 15 Отговор
    Алабализми
  • 3 Петьо Петров

    16 6 Отговор
    Важното е да се всява страх и да не мислят хората за очевадните проблеми!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Доктор Морков

    28 5 Отговор
    Първи признаци че ви атакува трол - коментари 1 2 3. Тромбоемболия та води до остър сърдечен инфаркт, или до исхемичен инсулт. Това са критични състояния при които болният най-често не дочаква линейката и вече е мъртъв. Искам статистика колко са починалите от тези две състояния в сравнение с починалите от ковид-19.

    Коментиран от #17

  • 6 Чук и Гек

    21 2 Отговор
    Лоша работа! Него пожелавайте на никого! Пазете се! Здравословно! Умната!
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 2 Отговор
    Няма признаци!Болката в гърдите е Исхемична болка,тя минава и по ръката стига до кутрето!Изтръпване на части от ръката ,това са исхемични признаци!Тромба се образува бавно и в един момент тръгва....Трябва да имате много здраво сърце за да не..........гушнете букета!Маса народ избиха така!

    Коментиран от #10

  • 8 ТРОМБОН

    7 0 Отговор
    ДОСТАТЪЧНО ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ!!!ЗА ПРОФИЛАКТИКА:НАПРАВЛЕНИЕ ОТ ОПЛ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ ПРИ КАРДИОЛОГ,ЕКГ,ЕХОГРАФ ,П.К.К! ПРИ ЗАПИСАН ЧАС ОТНЕМА МАЛКО ВРЕМЕ !

    Коментиран от #9

  • 9 ТРОМБОН

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "ТРОМБОН":

    МОЖЕ И ПРЕГЛЕД С НАПРАВЛЕНИЕ ПРИ НЕВРОЛОГ!
  • 10 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Изброените симптоми от теб се отнасят и за видовете невралгии! Доста често се бъркат със сърдечни проблеми пък то в междуребрена/интеркостална невралгия! Стига вече от кака е тоя корома вирис се сцепихте от факти да пишете за секъв вид сърдечни симптоми! Без изследвания нищо не се доказва много от симптомите на сърдечно съдовата система се препокриват с абсолютно нищо общо с нея проблеми не чак толкова опасни!

    Коментиран от #13

  • 11 Q2z

    2 1 Отговор
    Следва какво да правим...консултация по тел...
  • 12 баба Цола

    5 2 Отговор
    Щом усетия първите признаци веднага го шамаросвам два три пъти дневно. Но ако има нещо чуждо и качествено под ръка на момента проблема се решава. С жената не става, защото все едно вързано куче да "шляпаш" и не хваща дикиш.
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    не исхемичната болка между гръдната кост е...Парализираща дълбока болка в момент и ако сте наблюдателен,като се разхождате може да забележите при някой...Изведнъж спира и ...се замисля за 15 секунди и продължава!Ако такъв човек отиде на някой....Професор,който ТЕстуууууууува.....ще го вкарат в трапа много бързо,но ,ако знае проблемите си ще живее дълги години и това няма да се отрази на Качеството живот!Бях правил статистика преди години на Хора,които са им слагали стенд,байпас....средно преживяемост...малко не няма да пиша щото има и хора и то много с тези проблеми!На тях ще им кажа да се натоварват и да спазват много хранителен режим!Колкото повече тръгнат по планините ,толкова повече ще побеждават НОИ!!!при почти Всички тежки болести е важно да се ограничат Захарите!Солта не е вредна,в нормални количества,докато захарите са вредни ,както и въглехидратите са захари и Хляб ......Не!Много зеленчуци,и домашни яйца!Всичко което ферментира е полезна,включително ракията,но.....Дозата!За Лечение само Ябълков оцет и бета блокер!След 50г стават промени в кръвоносни съдове не са така еластични и ,при по високо кръвно от 130/90 да се взима хап!Лекарите малко разбират в голямата си част тези проблеми,а единици знаят много но...как да ги откриеш!Имате много знаещ ибез пари !А ,неврологичната болка е рязка ,ноне дълбока -усеща се ,би трябвало и от лекар,само по вида!Аз не съм ,но бих рискувал да сложа пари,че ще усетя!Да прав сте ,че при натоварване на велоергометър

    Коментиран от #19

  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    Да прав сте ,че при натоварване на велоергометър и при ЕКГ,исхемия може да се види вероятно в Q-зъбец съвсем лек ,или по изразен!Като градинар преди години се учих да разчитам ЕКГ......Мисля ,че не съм на ниво ,но бързо мога да вляза в крак!За Проблеми на кръвносна система -Знам много !Не е хвалба!Ябълков оцет!Статин,някакъвѝспирин протект!При кръвно над 130/90 задължително Хап!Следене на кръвното и готин живот във Фамилията!Ще им скриете фигурите на Лешоядите от нои!!!със Здраве до утре!

    Коментиран от #18, #20

  • 15 ннбб

    3 1 Отговор
    В провинцията няма такива специалисти, към които да се обърнем при проблеми с тромби.
  • 16 васик атанасова

    4 1 Отговор
    как си знаех че е Събина дело на тази статия
    само негативизъм и лоши неща
    смрът
    болести
    рак
    тромби
    хайде да видим другата статия за какво ще е
    то по добре да чета глупостите на Маринова за секс вместо тези болести
  • 17 Абе

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Доктор Морков":

    доХторе, каква тромбоемболия, какви 5 лв.?! Май тромбите в мозъка са ти повечко и нямаш оросяване. Статията е за образуване на тромб, а не за крайни състояния до които един нормален човек, който поне малко следи тялото и здравето си никога не би ги допуснал. Тук става въпрос за разчитане на симптомите в началната фаза. Стопляш ли вече?
  • 18 един там

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Пишеш верни неща, но и много неверни. Например пълна глупост е да вземаш хапове при кръвно 130/90. При стойности 140/90 това не е хипертония, а начална фаза, т.е. си на границата. При хора над 50 това кръвно не се води високо, ако не е постоядно и ако не вдигаш по-високи стойности. Кръвното трябва да се мери сутрин, обед и вечер. Поне половин час след храна и най-малко 2 часа след пиене на алкохол. Усреднява се стойността за деня и така се получава средна стойност на кръвното. Има и едни апаратчета, които ти ги слагат за 24-48 часа и през всеки час ти мерят кръвното. При тях резултатите са най-добри, защото ти усредняват стойностите за денонощието и по тях се разчита в кои периоди имаш най-високо и ниско кръвно. За тези с кръвното ще кажа как го смъкнах моето. Карам 50-та година за справка го казвам. Пиех почти всеки ден. По някоя бира, ракия по-рядко, винце и т.н. Не съм прекалявал, но си попийвах. Цигари също пушех. Ядях всякакви боклуци - салами, меса пушени, кървавици, сланина, дюнери, много пържено, хляб и сладко. Местата за бързо хранене ми бяха любими. Бях качил и около 20 кг над нормалното тегло, което трябваше да бъда. От време на време излизах на разходки и това ми беше общо взето движението. Започнах да вдигам кръвно, като на моменти го вдигах на 150-160/100-110. Докторката ми направи пълно изследване на всико. Каза ми, че имам омазнен черен дроб и нивата на лошия холестерол ми са много завишени. Изписа ми лекарства за кръвното и за черния дроб
  • 19 един там

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    продължение: и холестерола, като ме предупреди, че ако продължавам същият начин на живот няма да живея дълго. Директно ми го каза! Аз се стреснах. Казах и, че няма да пия никакви хапчета, а ще си променя начина на живот. Ще отида за пълни изследвания при нея след 6 месеца и ако резултатите продължават да са лоши започвам да пия лекарства. За 6 месеца спрях цигарите и алкохола. Започнах да ям повече зеленчуци и плодове, много ядки, чайове, лук и чесън на почти всяко хранене. Никакъв хляб, пържено и закуски също ги изключих, никаква захар и малко сол. Месо 1-2 пъти в седмицата телешко предимно и 1-2 пъти пилешко. Започнах да правя по-дълги разходки и взех да ходя по планините на еднодневни излети, като се стремях всеки път да увеличавам разстоянието и да вдигам темпото. За тези 6 месеца стопих тези 20 кг, започнах да изглеждам много по-млад и жизнен. Движеш се леко, свободно и не се задъхвах. Започнах и да бягам по няколко км в парка всеки ден. Бях нов човек. Корена промяна настъпи. Също така спрях да се ядосвам и нервирам за глупости.Междувременно си бях взел апарат за кръвно да си го меря. С всяка седмица кръвното ми падаше помалко. На 6-тия месец кръвното ми варираше между 115-125/70-80. Като отидох при докторката не можа да ме познае. Направихме изследвания и всичко си беше в нормата. Това е само за 6 месеца без хапчета и медикаменти, както ти препоръчваш. Абсолютно натурално и естествено. Всеки с малко воля може да го направи. Въпросът е, че трябва да
  • 20 един там

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Въпросът е, че трябва да осъзнае, че е за негово добро. Това с ракията дето го препоръчваш не е съвсем добре. Алкохолът втвърдява кръвоносните съдове и е желателно да се изключи напълно. За цигарите да не говорим. Вредни са за всичко, което се сетиш. Подходът според мен трябва да е комплексен. Да спреш вредните навици, да започнеш да се храниш както трябва с полезни неща и да следиш теглото си, както и да се започне да се спортува нещо. Също така трябва да се спи поне 7-8 часа пълноценно на денонощие и да не се нервирате за щяло и нещяло. Като спрях алкохола започнах да спя нормално. Мислех си преди, че като пия вечер по някое питие ще спя по-добре, но това е пълна заблуда. Алкохолът те приспива по-бързо, но качеството на съня е много ниско. Който се интересева да прочете за фазите на съня и ще разбере за какво говоря.