2 Април, 2021 20:30 5 893 14

7 ползи от оцета

  • оцет-
  • съвети-
  • здраве-
  • красота-
  • помага

Оцетът помага за отслабване, премахване на неприятните симптоми на стомашно-чревни заболявания и още...

7 ползи от оцета - 1
Снимка: shutterstock

Повечето домакини са свикнали да използват оцета за готвене, не подозирайки, че този продукт има още няколко разновидности. Те се различават не само по вкус и аромат, но и в полезните си свойства. Например, ябълковият оцет може да бъде много полезен. Използва се за поддържане на здравето, както и в козметологията. Оцетът помага за отслабване, премахване на неприятните симптоми на стомашно-чревни заболявания и др.

Вижте седем неща, за които оцетът ще ви помогне:

При хълцане

Хълцането не е най-приятното нещо. Понякога можете да се отървете от него, просто като задържите дъха си или пиете малко количество вода. Но в някои случаи тези методи не помагат. Опитайте се да изпиете чаена лъжичка ябълков оцет. Неговият кисел вкус може да помогне за спиране на болезнените хълцания. Киселината дразни нервните окончания, които са в устата и гърлото. Поради това, тялото е "разсеяно" и хълцането минава.

При възпалено гърло

Ябълковият оцет е полезен при първите признаци на възпаление и възпалено гърло. Този продукт има антимикробно действие, затова бързо убива патогенните организми, които засягат лигавиците. Те просто не могат да оцелеят в кисела среда. Ето защо, с навременен прием, оцетната киселина може да помогне за предотвратяване на развитието на болестта. За да се отървете от неприятните симптоми, оцетът трябва да се разреди с вода. В противен случай можете да увредите чувствителната и възпалена лигавица на гърлото. Смесете оцет и топла вода в равни пропорции (приблизително 1/4 чаша). Сместа трябва да се пие всеки час, докато болката и възпалението не преминат.

7 ползи от оцета
Снимка: shutterstock

За понижаване на холестерола

Учените все още не са провели пълноценно проучване, което може да докаже стопроцентова полза от ябълков оцет за заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Но те експериментирали с лабораторни плъхове. Оказа се, че ябълковият оцет намалява нивото на лошия холестерол при гризачите, ако редовно консумират малко количество ябълков оцет в храната си. Проучване на учени от Харвард отчасти потвърдило ползата му. Жените ядат салати всеки ден, пълни с ябълков оцет. В резултат на това е по-малко вероятно да имат сърдечно-съдови заболявания.

При заболявания на стомашно-чревния тракт

Някои хора се чувстват неудобно след тежка храна. Пържени или по-мазни храни могат да причинят тежест или подуване на корема. За да избегнете тези неприятни симптоми, можете да пиете ябълков оцет преди хранене. Но първо трябва да се смеси в равни пропорции с топла вода и мед. Препоръчително е да се вземат всички съставки за 1 чаена лъжичка. Пиенето на сместа трябва да бъде около половин час преди хранене. Това ще помогне на стомаха да усвои дори тежките ястия по-бързо и лесно. В резултат на това няма да усетите появата на такива неприятни симптоми като подуване, тежест, оригване или киселини.

Отслабване

Много диетолози препоръчват хората, които искат да загубят теглото си по-бързо, да включват ябълковия оцет в диетата си. Първо, редовната му консумация потиска апетита. Поради това ще ядете по-малко, и по рядко ще бъдете изкушени да ядете нещо сладко или мазнино. Оцетната киселина има положителен ефект върху метаболизма, ускорявайки го. Също така насърчава отстраняването на течности от тялото, предотвратявайки подуването. В допълнение, ябълковият оцет влияе върху усвояването на нишестето. Поради това по-малко калории влизат в кръвния поток, което означава, че човек ще му бъде по-лесно да отслабне.

Срещу пърхот

Ябълковият оцет се използва и в козметологията, тъй като има положителен ефект върху състоянието на кожата, ноктите и косата. Например, можете да го използвате като ефективно средство против пърхот. Оцетната киселина допринася за нормализирането на нивото на рН, което затруднява възпроизвеждането на микроби и бактерии. Той също така овлажнява кожата, така че тя става по-малко люспеста. За да приготвите маска срещу пърхот, смесете една четвърт чаша топла вода и същото количество оцет. Нанесете тази смес върху скалпа. Най-добре е да се използва като спрей. След това изчакайте около 1 час и изплакнете косата внимателно, за да се отървете от неприятната миризма на оцет.

Сбогом на акнето

Ябълковият оцет също може да се използва, когато акнето се появи на лицето. Успокоява тонуса на лицето, придавайки на кожата здрав вид. Оцетът има антибактериално и противовъзпалително действие. Той помага за намаляване на броя на пъпките. Ябълчната и млечната киселини, които са включени в състава му, омекотяват кожата и помагат за отстраняването на мъртвите частици, така че акнето изсъхва и се лекува по-бързо./ zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Врачка

    20 0 Отговор
    Оцетът продаван в магазините дори е вреден .Цената на истинският хубав оцет от вино или ябълки е на цената на бутилка качествено вино.

    Коментиран от #6, #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ломбов

    4 5 Отговор
    ПРЕКАЛЯВАНЕ С ОЦЕТА СРИВА ИМУННАТА СИСТЕМА, ГЛАВНО ЯБЪЛКОВИЯТ, ВИНЕНИЯТ Е ПО БЕЗОБИДЕН НО В МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА

    Коментиран от #5

  • 5 Ами то

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ломбов":

    всичко с което се прекалява е вредно.
  • 6 Аз правя

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    от ябълки и става много хубав. Нарязани ябълки, вода и малко захар и след 2-3 месеца е готов.
  • 7 Българин

    9 5 Отговор
    Оцет ползвам само в комбинация от много чесън и шкембе-чорба или пача.
    Прекомерната употреба на оцет не е никак полезна, защото повишава киселинноста в стомаха, от което идват гастрити и след това язви. Статията е подвеждаща и вредна и се чудя как може такива неща да се допускат и да не бъдат наказвани строго.
    Не, не искам да кажа, че оцетът не е полезен, но както винаги се опира до това в какви дози, а това тук не е съобщено.
    Утре шилето като си закисне кратуната с оцет, понеже има пърхут и му опада вълната, а кожата на главата му се излюши като на гущер пролетно време кой ще е виновен?
    И не ми казвайте, че никой няма да го направи, защото в "най-великата демокрация", шилетата пиха белина сещу ковид и това е доказно и показано.

    Коментиран от #8

  • 8 Да ти кажа

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    само, че нищо не разбираш. Кога си слагал ябълков оцет на шкембе чорба? Пробвай да сложиш и ще видиш каква помия ще се получи! На шкембето се слага друг оцет, а не ябълков, който е за салати. От мен да го знаеш. А това с язвите и развалянето на стомаха е също голяма глупост. Виж, ако го пише, като вода може, но тук говорим за 1-2 супени лъжици на ден. Едно време ни мажеха главите с газ, мас и оцет против въшки и след 40 г. все още съм с коса.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 5 Отговор
    Писах ви за оцета ,който правя!Ябълките ми са Златна превъзходна!Четете си ги постовете ми,ако пак ви пиша ще се повторя многократно!Гледах концерта на Слави и Бенда!!!По добре само ,ГОСпод може!Браво!Браво! Браво!И На тях и на тези ,които ги режисират!С Един концерт спечелиха толкова гласове,колкото чекмеджан не може да купи с парите от нашите данъци!!Като моя оцет ябълков няма нийде по света!Това ,което сте написали е вярно,но внимавайте,Оцета изгаря,това е една от най силните киселини!

    Коментиран от #11

  • 10 Развълнувания, Михал

    1 1 Отговор
    Пийте, оцет за,, акне,, и, дезинфекция,, да ама не, само за, ядове става....!
  • 11 Оф.....

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Затова се пие с мед и топла вода.
  • 12 Фермер

    2 0 Отговор
    На 10 кг.ябълки се слага-10л.топла вода,0.300г.захар и о.200г.от стария оцет с парче оцетна гъба,за по бърза ферментация,ако нямате,тогава се слага кубче мая за хляб и чакаш да паднат ябълките и прецеждаш,оставаш да почива два месеца и оцета е готов.

    Коментиран от #14

  • 13 Технолог

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    Нормално е, цената да е такава ,
    хубав оцет се прави от качествено вино!
    Само в България го правим,
    от оцетен анхидрит , което е нищо повече от
    кисилина- копонент за наркотици!
  • 14 Без захар

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фермер":

    При добре узрели ябълки, захар не ти трябва, спазвай температурата на ферментация на червено вино от 20-25 градуса!
    Но задължително гъбата или маята!
    Пия всеки ден от 50-100 грама , чист ябълков оцет от 4 години , невероятно добър е!
    Замества доста ненужни количества лекарства!