23 Април, 2021 20:56 2 548 2

"Залъгването" на апетита е вредно

  • снакс-
  • междинно хранене-
  • храна-
  • апетит-
  • вредно

Диетолог обяснява защо междинните хранения са вредни

"Залъгването" на апетита е вредно - 1
Снимка: Shutterstock

Защо е опасно да залъгваме глада си, похапвайки дребни неща между основните хранения? На този въпрос отговори диетологът и психотерапевт Сергей Обложко пред радио Sputnik, предава БГНЕС.

„Междинните закуски са погрешен и опасен начин на хранене. Когато хората се хранят без да обръщат внимание какво и какви количества храна поглъщат резултатът е, че ядат повече неща, които често са и по-калорични”, предупреждава Обложко.

“От една страна, това са допълнителни калории, а от друга – мазното и сладкото, например, могат да предизвикат отделянето на инсулин, което допълнително провокира по-голям апетит за храна. Често човек яде въглехидрати, за да потисне апетита си, а в отговор на това тялото освобождава инсулин и тъй като не е имало пълноценно хранене, нивото на глюкоза в кръвта пада, настъпва хипогликемия, водеща до по-неправилно хранително поведение и това ни кара да преяждаме“, каза диетологът.

Плодовата закуска е не по-малко вредна, тя действа на същия принцип и също провокира последващ пристъп на апетит, водещ до преяждане, каза Сергей Обложко. Затова според него не трябва да следвате препоръката: ако огладнеете, изяжте ябълка, за да потиснете глада.

“Заради същия механизъм, след 20 минути, една ябълка ще провокира засилен апетит за храна. Ако попитаме някого защо е преял, той може да отговори честно: “Защото имам слаба воля. А често се оказва, преди 20 минути е изял плод на гладен стомах. Плодовите закуски на гладно са доста опасни”, предупреди лекарят.

Той подчерта, че по време на междинните похапвания, дори и на здравословни храни, хората в последствие поглъщат по-големи от необходимите им количества храна. По-добре е да седнете на масата и да се нахраните балансирано и пълноценно, така че да усетите ситост, която да е достатъчна поне за следващите 3-4 часа преди следващото хранене.

“Храната в движение не е много полезна и води до хранителни разстройства, а в крайна сметка и до затлъстяване”, каза Сергей Обложко.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    7 1 Отговор
    Затова са измислени пържолите. След две пържоли можете безопасно да консумирате ябълка, вече няма да е "на гладно" и няма да предизвика нов глад.
  • 2 Първи шок и ужас...!

    2 2 Отговор
    Моите и нейните родители се познават..