14 Юни, 2021 19:08 13 251 29

Спрете да ядете тези храни преди да се разболеете от рак

  • рак-
  • храна-
  • хранителен режим-
  • лоша храна

Според Световната здравна организация, един от най-често срещаните видове рак в днешно време, е ракът на гърдата

Спрете да ядете тези храни преди да се разболеете от рак - 1
Снимка: shutterstock

Лошата храна може да спомогне за развитието на рак, от който само за 2018 година са починали 9,6 млн. души.

Не е трудно да ограничим нездравословната храна и да избягваме някои продукти, стига да сме по-спокойни, че така се предпазваме от развитието на страшна болест.

Испански учени посочиха след консумацията на кои храни организмът е предразположен към развитието на различни видове рак.

Според Световната здравна организация, един от най-често срещаните видове рак в днешно време, е ракът на гърдата. След него се нарежда този на дебелото черво.

През 2018 година ракът на гърдата е причинил смъртта на 2,9 милиона жена, а 1,80 млн. души са починали от колоректален рак. В повечето случаи тези заболявания са причинени от хронично възпаление, причинено от злоупотребата с определени видове храни.

Основни причини за рак

В хода на своите изследвания, испанските учени са се опитали да разберат колко силно някои продукти могат да влияят на онкологичните заболявания. Резултатите показали, че червеното месо, всички видове колбаси и консервирани храни са пагубни за организма. В тази група се включват и транс мазнините, които се съдържат в млечните продукти и в голяма степен в маргарина.

Изследователите са установили, че злоупотребата с червено и преработено месо може да допринесе за развитието на рак на дебелото черво.

В същото време представителките на нежния пол много трябва да внимават какво консумират, за да не си докарат голяма беля.

Хората, които са почитатели на горепосочените продукти, трябва да променят начина си на хранене и максимално да ги избягват.

Какво да хапвате

Според учените най-добре да консумирате средиземноморска храна. В проучване, направено с участието на 22 000 души, е установено, че благодарение именно на средиземноморските продукти, се намалява риска от развитието на сърдечни заболявания с 33% и на онкологични – с 24%.

Салатите и пресните зеленчуци, подправени със зехтин, са прекрасни за консумация всеки ден. Може да добавите към тях прясна рибка. През лятото това е лесно, полезно и много свежо.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тцтцт

    58 6 Отговор
    А като се разболееме, може ли да ги ядеме

    Коментиран от #2

  • 2 Може

    64 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тцтцт":

    У нас са много малко истинските храни, всичко което ядеме влиза в горе упоменатите храни и даже е по зле
  • 3 123

    99 2 Отговор
    В храните е пълно с канцерогенни химикали разрешени за употреба. Срещу хората се води геноцид.
  • 4 Без майтап

    85 1 Отговор
    Едно време каква храна имаше... Да си оближеш пръстите!

    Коментиран от #9

  • 5 Просто така

    60 2 Отговор
    Няма лошо в средиземноморската храна, но тя е за средиземноморските страни. Отдавна е доказано, че човек трябва да се храни с това, което се произвежда в собствената страна (регион). Иначе Испания е на първо място по производство на зехтин и маслини, та изследването ми звучи малко като реклама и тенденциозност.

    Коментиран от #10

  • 6 умньо

    90 1 Отговор
    Е, като са вредни защо ги произвеждат. Забранете ги, вдигнете им цените до небето, не ги рекламирайте. Продавайте средиземноморските риби по две за лев, а зехтина по лев бутилката, като са толкова полезни.

    Коментиран от #23

  • 7 Стойчу дядуту

    6 1 Отговор
    Дали е излекуван, не мисля....!
  • 8 ВахВах

    23 1 Отговор
    Яжте ряпа и г..за ви ще зяпа! Ама нема фанете никви раци, дори и речни да са!

    Коментиран от #19

  • 9 деменцията

    12 7 Отговор

    До коментар #4 от "Без майтап":

    Вярно е и рак нямаше...
  • 10 АНОНИМЕН

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "Просто така":

    Така си е! Безспорно това е скрито продуктово позициониране/както сега му казват/! Аз с удоволствие бих ги командировал тия шпаньолски спецове при тунгуси и евенки за година! Там да ги приучват ония хора на средиземноморка храна! Не, че нещо!
  • 11 Лора

    23 5 Отговор
    Спрете да пишете тези безумици преди да се разболеете от скорбут или други подобни кожни лезии присъщи на бездарните драскачи.
  • 12 Гост

    30 4 Отговор
    И с какво е "по-вредно" месото и сланината на домашно отглеждано прасе от"средиземноморските" ГМО-та, отглеждани в развъдници и зехтин от химикали... Нека някой ме убеди с научни аргументи в това?!
  • 13 селтак

    22 4 Отговор
    Бря докторята ка са са загрижиле за здравето на ората! Честно казано пръво докторете требва да измрът,те са си шарлатани от Адамово време!
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 2 Отговор
    Същото се отнася и за Норвежката сьомга ,гледана в сетки и хранена.......Червеното и месо е доста вредно-Особенно ПУшено!!Червените меса предизвикват рак на храносмилателния тракт,може и да не е дебело черво,но най вече засяга дебелото черво.
  • 15 Топора

    22 1 Отговор
    Общо взето, смърт е заложена в храната ни...
  • 16 Дааа

    32 2 Отговор
    ЯЖТЕ САМО ГЛУХАРЧЕТА.ДОВОЛНИ ЩЕ ОСТАНЕТЕ,АМАН ОТ ДИЕТОЛОЗИ.НАВРЕМЕТО СА ЯЛИ СЛАНИНА ИСА ЖИВЯЛИ ПО 90 ГОДИНИ
  • 17 нема лабаво

    17 1 Отговор
    Животът е безкраен риболов - или хващаш риби, или те хващат раци.
  • 18 Анонимен

    16 1 Отговор
    Според учените всичко което ядем било вредно . .остава да кажат че ако нищо не ядем ще сме суперздрави.
  • 19 Дедо нас 90 години

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "ВахВах":

    Аз ям само черен хляб с кисело мляко!!!
  • 20 Дедо на 90 години

    6 2 Отговор
    Аз ям само черен хляб с кисело мляко!!!
  • 21 Свети Петър

    28 1 Отговор
    Живота е смъртоносен и измъкване няма! Яжте, пийте и си носете новите дрехи, че не знаеш кога се будиш сутрин за последен път!
  • 22 истината

    25 1 Отговор
    бибитко е ял само филии с мас и нема рак въпреки че цяла българия го проклина
  • 23 браво

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "умньо":

    добре казано!
    голяма грижа, нема що..
    полезната храна не е за всеки джоб,
    освен това организмът ни не трябва да се изнежва..
    трябва да се хапва по малко от всичко и да се пие и да
    се пуши, но с мярка.
    освен това от голямо значение е приготвянето на храната, т.е.
    технологията и т.н...
  • 24 НЕН МЕН

    16 1 Отговор
    В България се гори боклука на Европа . В България народа също се храни с храни като боклука - некачествени меса и колбаси, некачествени сирена и млека , кашкавали , дори и хлеба е от фуражна пшеница. Всичко това вече 30 години и на никой от управляващите не му пука - нема БСП, СДС, ГЕРБ и пр. За елита храната виж е качествена.

    Коментиран от #29

  • 25 Драйфус

    2 2 Отговор
    Вече минавам на средиземноморска храна-скаридки,калмари,рапанки,рибка,зехтинче и пр.-хем здравословно,хем евтино!!!
  • 26 Хехехе

    5 1 Отговор
    Абе който каквото и да яде, на 100% ще умре, така че...
  • 27 аз съм

    1 0 Отговор
    лекарите са ЯТРОГЕНИ !
  • 28 Акфодньл

    3 0 Отговор
    Спрете да храните хората с отрови .
    Бизнесмените умориха милиони с химията, която третират растенията, тъпчат животните с лекарства. Да не говорим за психическия и физически тормоз, който извършват във фермите над животните.
  • 29 за елита

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "НЕН МЕН":

    винаги се е мислело, за разлика от плебса някъде там в низините забравен от бога и от царя, и по времето на соца беше същото, патрициите се хранеха само с храна по второ направление, за плебса каквото остане, с тази разлика, че поне хляба не беше от фуражно зърно, а сега хляба е от фуражна пшеница с високо съдържание на глутен, които е пагубен за всеки организъм, а хлебната се изнася за белите държави по "второ направление" за долари и евро, нищо ново под слънцето, ще се връщаме на село и ще сковаваме, пардон ще реализираме кочината по думите на Тодор Колев от Опасен чар, и доматите и краставиците и пипера, и така ще се оцелява, а с хляба по добре да се подминава смело, че той става само за животните.