1 Юли, 2021 09:42 3 408 48

Доц. Кунчев: България вкарва Русия в червената зона на COVID - 19 в разгара на туристическия сезон

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ангел кунчев

Здравните власти са притеснени от разпространението на Делта варианта

Доц. Кунчев: България вкарва Русия в червената зона на COVID - 19 в разгара на туристическия сезон - 1
Снимка: Нова ТВ

„Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват като продължаващото разпространение на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки”, заяви в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че страните с висока заболеваемост ще попадат в червена зона и няма да бъдат допускани в България. Това гласи и новата заповед на здравния министър. Това ограничаване няма да важи за българските граждани.

В разгара на туристическия сезон е много вероятно руските туристи да нямат право да влизат в България. Това, заяви Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

,,Вероятно ще вкараме Русия в червената зона. Хората от страните в тази зона не може да влизат в България. Това, разбира се не се отнася за българските граждани , прибиращи се от тези страни”, заяви Кунчев.

„Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам, че Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, за да можем да държим под контрол разпространението”, обясни здравният инспектор.

Той подчерта, че леталитетът не е по-висок с 60%, но този вариант на коронавируса се предава с 60% по-лесно от останалите. Има данни за по-тежко протичане и по-трудно лечение.

"Ако има един болен, от 10 души ще се заразят 6-7 души. Има много подробности, които също са важни - колко сте близо един до друг, отворен ли е прозорецът, или ползвате климатик. С по-малко количество вируси, пак възниква заболяване - това е особеното на този вариант", обясни доц. Кунчев.

Според него има много сериозни заблуждения, че ваксината не помага. Той е категоричен, че ваксината помага и то много. Целта, която здравните власти "гонят" с имунизацията, е да няма тежко протичане на болестта, с което се справят отлично, смята доц. Кунчев.

"Най-активно се работи върху това да видим колко е продължителен имунитетът след ваксинация и трябва ли да има допълнителна бустерна доза, както при много ваксини. Вероятно трябва, но въпросът е след колко време. Това не е решено и няма единно мнение сред научната общност. Другото е дали да е с тази ваксина, или с друга - защото изследване показа, че като ги смесим, работят по-добре", обясни той.

По думите му е направена перфектна система за организация от страна на здравната система: „Организираме пунктове в паркове и села. Какво повече да направим?“. Той заяви, че е привърженик на американския модел като начин за стимул за ваксинация – ако човек откаже да се имунизира и се разболее, заплаща лечението си.

„Не може сред работещите в домове нивата на ваксинация да са около 20%“, каза доц. Кунчев. Според него хората, които работят с рискови групи или големи групи хора, трябва да се ваксинират.

Относно ваксинирането на деца заяви: „Няма разлика в ефектите от детската ваксинация в сравнение с другата“. На въпрос на водещите а повишени нива на миокардит след ваксинация на деца отговори: „Докато не получим твърда информация за миокардит, не можем да говорим със сигурност. Може да се окаже, че нивата на миокардит са същите и при неваксинираните“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ййй

    44 8 Отговор
    Лъжец!!!
  • 2 мародер

    54 8 Отговор
    Ееее хайде спрете се де! То бива лъжи и пропаганда бива но вие минахте и фашистите и комунистите.
  • 3 бенве

    52 7 Отговор
    този защо е още държавен здравен инспектор ?
  • 4 Що Така не Ти вярвам

    43 5 Отговор
    Мафията в бели престилки
  • 5 Директно:

    45 4 Отговор
    Тоя нагъл лъжец няма ли кой да изчегърта!? Грубо!
  • 6 др Гей Билтс

    48 4 Отговор
    Ето го пак изпълзя тоя сатаняга. Нали го закриха тоя ХОЩ, защо още го давате, да плаши гаргите. Не разбра ли, че българите няма да се ваксинират бре? Да не са толкова тъпи като западната биомаса? Айде обирай си крушите ис фани та са обръсни, че не приличаш на нищо.
  • 7 надарена кака

    23 5 Отговор
    България щяла да вкара Русия в червената зона. Дреме ми на сатененитепрашки! Нещо не казва правилно този доцент-доктор.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    34 3 Отговор
    Спрете да му давате думата на това мякащо мрънкало да дрънка глупости! От година и половина дрънка едни и същи глупости за всяване на страх и паника, а от началото на годината се изявява и като дистрибутор на ваксини на процент Да не би ти да си ми плащал лечението от Нещото по телефона бе, муньо?! Не разбра ли, че ако ще от Марс да дойдат туристи, тук вируса премина през 50 процента от хората и повече няма накъде да се разпространява! Доказателство - "мегазаразния" щам е засечет тук още април, а минаха балове, финал за купата на България, учениците завършиха присъствено.... Що не се разпространява бе, муньо? Този и за моментално уволнение и разследване!

    Коментиран от #12

  • 10 Ами

    23 3 Отговор
    какво да прави човека,като все още получава пари от Боко? Трябва да си ги заработи.
  • 11 123

    35 5 Отговор
    Тоя няма ли кой да го изхвърли от държавната хранилка. Платен пyмияp.
  • 12 ЕС Натовец

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Щото бех командираовка над Индия, мунчо.
  • 13 МАНИПУЛИР

    17 3 Отговор
    И ЛЪЖЕЦ. ЗАЩО ОЩЕ ГО ПУСКАТ
    В СТУДИАТА. ЗАРАДИ НОЩ ЩАБ
    С ТЕХНИТЕ ПРИКАЗКИ СМЕ НА
    ТОВА МЯСТО ПО КОВИД В СВЕТА.
    ВСЕ НА ЧЕЛНИТЕ МЕСТА ПО ВСИЧКО
    ЛОШО. ЗА ТОВА ЧЕ ИЗПЛАШИХА
    НАРОДА И ТЕ НЕ СЕ ВАКСИНИРАТ.

    Коментиран от #15

  • 14 Светослав

    19 3 Отговор
    Честито! Летния сезон беше дотук! Англичани няма, руснаци няма, пак ще се молим на наште да дойдат, само че, Гърция отвори врати!!
  • 15 Гост

    22 5 Отговор

    До коментар #13 от "МАНИПУЛИР":

    Крайно време е някой отговорен фактор в тази територия да заяви, че не е необходимо преболедувалите да се ваксинират! Аз съм изкарал нещото и за нищо на света няма да се боцна, защото смятам, че съмо неприятности ще ми донесе това! Разбирам неистовия напън на такива, като тоя - вероятно са на процент, но няма смисъл да се пънат повече за "ползите" от ваксините! Щом ще пробват със "стимули" - кебапчета и бира хората да се боцкат, значи работата яко смърди.... А декларацийте отпаднаха или какво?
  • 16 хмм

    21 4 Отговор
    Иска се всички да излезем всички по площадите за една вечер и да ги приключваме. Иначе ще се гаврят с нас до безкрай.
  • 17 Възмутен

    34 2 Отговор
    Трябва да плащам, за да ме лекуват? По-голяма глупост от това, не съм чувал! Абе, господине, аз плащам осигуровки на тази държава, години не съм ползвал услуги, къде ми са парите, които наливам в системата?! Ами ако човек получи усложнение от тази ваксина или не дай боже почине, кой ще носи отговорност? Или ще го изкарате, че е починал от наднормено тегло?

    Коментиран от #31, #44

  • 18 ЧИТАТЕЛ

    15 2 Отговор
    ВЧРА БЯХ В „ТЕРАПИЯТА“ВЪВ ВАРНА ДОЙДОХА ДВАМА МЪЖЕ НА КИТО НА ФЛАНЕЛКИТЕ ПИШЕШЕ ЧАСТНА ЛИНЕЍКА.ТЕЗИ МЪЖЕ ПОЗВЪНИХА НА ЗВЪНЕЦА НА КОВИД ОТДЕЛЕНИЕТО,СЛЕД КРАТЪК РАЗГОВОР С ЛЕКУВАЩ ЛЕКАР ИЗНЕСОХА ПАЦИЕНТКА С КИСЛОРОДНА МАДКА НА НОСИЛКА И ДВАМА ЛЕКРИ ДО НЕЯ СЪС СКАФАНДРИ КАТО КОСМОНАВТИ.СЛЕД КРАТЪК СПОР ЕДИНИЯТ МЪЖ ОТ ЛИНЕЙКАТА ПОПИТА ЗАЩО НЕ ПРЕВОЗЯТ ПАЦИЕНТКАТА СЪС СЛУЖЕБНИЯ АСАНСЬОР,А ЕДНАТА ЛЕКАРКА ОТГОВОРИ,ЧЕ МОЖЕ И С ТОВАРНИТЕ,САМО ДА НЯМА ХОРА.НО КАТО ДОЙДЕ ИМАШЕ ЧОВЕК В НЕГО И ТАКА СВАЛИХА ПАЦИЕНТКАТА С НЕГО.НО НАЙ-ГОЛЯМО ВЪЗМУЩЕНИЕ ИЗПИТАХ КОГАТО ЛЕКАРКАТА КАЗА АКО НЕ ИМ ХАРЕСВА ДА СЕ ОПЛАЧАТ НА УПРАВАТА,И ТАКА НИЩО НЕ ПОДОЗИРАЩ ПЪТНИК В АСАНСЬОР МОЖА ДА СЕ Е ЗАРАЗИЛ.ПРЕДНАТА СЕДМИЦА ИЗНЕСОХА ПОКОЙНИК ОПАКОВАН В ЧУВАЛ И САНИТАРИ СЪС СКАФАНДРИ СЪС СЪЩИЯ АСАНСЬОР НО ТОГАВА НЕ ОБЪРНАХ ТАКОВА ВНИМАНИЕ.СЛЕДВА ДА ПОПИТАМ,АКО В БОЛНИЦИТЕ НА СПАЗВАТ МЕРКИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ,ЗАЩО ПОСТОЯННО СЕ МЪЧАТ ДА ВМЕНЯВАТ ВИНА В ХОРАТА?
  • 19 народе

    16 3 Отговор
    проверете народе!!! В декларацията си от 9. юни 2020 г., Кантарджиев е посочил, че има 7 банкови влога, 6 от които от спестявания от заплата и 1 от дарение. Общата сума на влоговете е над половин милион лева, нищо че годишната му данъчна основа от трудови приходи /брутна заплата/ е едва 65 721 лева.
    Ето какво показва декларацията му за имущество и интереси от 09. юни 2020 г., по отношение на банковите му сметки:
    78307 EUR – заплата
    10469 EUR – дарения
    19996 EUR – заплата
    49950 BGN – заплата
    53798 BGN – заплата
    20062 EUR – заплата
    100000 EUR – заплата
    Tоя ( Кунчев ) има подобна заплата и няколко дарения!

    Коментиран от #45, #46

  • 20 Маришки

    18 2 Отговор
    Черните влъхви на Борисов не спират да ръсят смрад.
  • 21 Последния Софиянец

    18 3 Отговор
    Тоя мръсник Локумчев само мизерии прави.Оставка и затвор за него!
  • 22 Рико

    6 19 Отговор
    Черен, черен печат за всичко руско и всички руснаци в Европа. Само проблеми и напрежения създват. Нали са велики и самодостатъчни, да си стоят там и да не замърсяват Европа с присъствието си.

    Коментиран от #26

  • 23 Българин

    14 3 Отговор
    Крайно време е да отварят Белене за тоя лъжец и другите покрай него!!!
  • 24 Кажи си

    12 3 Отговор
    Кунчев кажи истината че не са ти сложили ваксина а някое витаминче Това ти личи от приказките които говориш и настояваш толкова много хората да се ваксинират Кажи защо които се ваксинират и те да болни нали говорите че до живот предпазвар Всички приказки са пунта мара Ти ли ще казваш кой ще си плаща лечението

    Коментиран от #47, #48

  • 25 5ко

    15 3 Отговор
    Тоя и такива като него трябва да бъдат съдени по член326 от НК за всяване на страх и тревога в населението, посредством разпространяване на невярна информация по медиите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 3 Отговор
    За да успокоя притесненията на простфесорот,ето данни на сзо за бг днес...България
    17.06–30.06
    Общ брой случаи 1 080
    Смъртни случаи 104
    15,65/100000 и от време оно сме на 0,5% дневно....До изборите на 11.07. ще бъдем в статистическата грешка ,простфесоре от 0,3%!За разлика от нас ,поробителите ни англосаксонци се пържат на бавен огън ...засега...Великобритания
    17.06–30.06
    Общ брой случаи 211 093
    Смъртни случаи 214
    319,837/100000.....са днес...Има един дет е недоволен от смъртноста там,още малко и ще бъде добре задоволен....Те са сериозно ваксинирани....но само срещу мутациите на шипчетата....Ако Нещото мутира в мембраната то автоматически избягва защитата на боц.боц.Фамилия Кадафи поздравява от отвъдното вси Англосаксонски п...та!
  • 28 ВАКСИНИТЕ .....БИЧ ЗА БСП

    4 2 Отговор
    ТАВАРИЩИ...МНОГО СЕ РАЗМНОЖАВАТЕ...КАТО ХЛЕБАРКИ СТЕ...ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ...ПОНЕ ЩЕ СТЕ ИМПОТЕНТНИ СЛЕД ТОВА...ВАКСИНИТЕ ВОДЯТ ДО СТЕРИЛНОСТ...ЗАТОВА ДОКТОР КУНЧЕВ КАЗА ЧЕ НЕ СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ...ЗА ХОРА ПОД 40 ГОДИНИ...И ЗА ТЕЗИ КОИТО ИМАТ ПЛАНОВЕ ЗА ДЕЦА...БЕГОМ КЪМ ПУНКТОВЕТЕ...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Щурчо

    3 0 Отговор
    Не знам, всичко дрънка за поредна вълна, ама не гледа по стадионите на еврото по футбол, каква джътканица е ..... На кого да вярваш ....
  • 31 отговорност

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Възмутен":

    носи този, който се е подписал под това информирано съгласие.
  • 32 Гост

    5 2 Отговор
    Този няма ли съд за него? Точно този трябва да му скъсат шушоните ,където затвори държавата за 5 случая на ден,а и като спряха да лъжат с бройките какво стана? Сега пак започва да филмира хората и ще спира туристи,а тези където чакат и бизнеса им зависи от това кучета ги яли. Неговата заплатка нали тече.Я да го оставят без заплата и на минимална друга песен ще пее.Нали се видя как лъжеха в бройките.Този е директно за затвор и отнемане на пари,имоти ,защото нали видяхме как Кантарджиев “спестил” човека едни 600000 лева.
    На някои им хареса тази измислена пандемия да продължава.
  • 33 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    МАЛКО ПАРИЧКИ И КУНЧЕВ СЕ Е ПРОДАЛ !!! ЗА ОЩЕ ПО-МАЛКО И КАТРАНДЖИЕВ СЕ Е ПРОДАЛ ,НО И ДВАМАТА ХВАЛЯТ -ХВАЛЯТ ВАКСИНИТЕ ОТ САЩ И ГИ ПРОПАГАНДИРАТ ...А ЕДИНИЯТ СЕ ИЗПЛЮ КЪМ "СПУТНИК -В " ПРЕ Д БЪЛГАРИТЕ !!! РОДЕНИ СА ОТ ДРУГИЯ ОТВОР !!!!!!!
  • 34 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КОЛКО МЪЖ Е ТОЗИ ,КОЙТО СЕ САМОУКРАСЯВА С КОСМЕТА ПРИЧЕСКА -ЗАМЪРСЯВАЩИ СЕ ПРИ ХРАНЕНЕ !?!?!?!?
  • 35 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ЗА ЕДНИ МАЙ МУНИ ПРИЗВАНИЕТО Е : " АЗ СЪМ ЗДРАВНАТА ВЛАСТ " , А ЗА ИСТИНСКИТЕ МЕДИЦИ Е : " АЗ СЪМ ЛЕКАР И ЩЕ СЕ БОРЯ ДО СМЪРТ " !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 36 Анонимен

    2 0 Отговор
    Дъртия от Поморие ше се вкисне без рускинчета
  • 37 ехххх

    1 0 Отговор
    дъртия помориец само тях чака
  • 38 ина

    1 2 Отговор
    ДА,правилно.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Военен Съд

    2 0 Отговор
    Cпрeтe дa вcявaтe пaникa, милицинeрю! Вcички т.нaр "кoвид-мeрки" и рecтрикции ca прoтивoкoнcтитуциoнни и нeзaкoнни. Eтo eднa cтaтия тук във фaкти, кoятo щe ви пoкaжe кaквo тoчнo ни причинихa "МEРКИТE" ви - Публикувaнo във фaкти.бг: "България през локдауна: По-малко раждания и повече домашно насилие; През пандемичната 2020 г. в България са се родили с 2452 деца по-малко спрямо 2019 г." Публикувaнa: 29 Юни, 2021 09:54
  • 41 Вирусът

    2 1 Отговор
    Ваксинираните го разнасят мутиръл. Това става. Така ще мутира безкрай.
  • 42 Бубу

    0 1 Отговор
    Кукунчев, в Америка няма безплатно здравеопазване
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Възмутен":

    Значи, или вярваш на медицината и търсиш помощ от нея ( и съответно спазваш каквото тя ти предписва), или се оправяш сам. Не може хем да отхвърляш предписанията, хем като се разболееш, щото много си знаел, да изискваш същата медицина да ти бере грижата! Аз, ако съм лекар, няма да рискувам и да си давам силите и уменията за такива, които ме наричат лъжец и мафиот . Има някаква елементарна етика, все пак! Не стига, че лекарите ни са малко и застаряващи, че държавата ни е бедна и с лимит на възможностите, че направиха свръх усилия в битката с това непознато явление, но да ги мразят и оплюват е безобразие
  • 45 Айде бе

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "народе":

    Абе срама нямате, човекът обясни, колко пъти ще го дъвчете?
  • 46 Вярвай си

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "народе":

    И какво те смущава, че професор пред пенсия, има спестявания колкото е 8-9 годишният му доход? При това- човек с онкологично заболяване, който вероятно къта пари "за черни дни". Той е от софийско семейство, не е награбил десетки имоти, както някои невидели селяни, баш той ли ви боде очите? Вижте имотните декларации на някои пръ.дли магистрати, дето никога не са се чували и виждали и сметнете колко струват недвижимостите им!
  • 47 Луди всякакви

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кажи си":

    А кой да каже, бе- Слави ли?
  • 48 демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кажи си":

    най вероятно нямаш и основно образование