1 Юли, 2021 10:41 5 358 88

Проф. Кантарджиев: С „Пфайзер“ и „Модерна“ може да се очаква доживотна защита

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • тодор кантарджиев

Жегите доведоха ентеровирусни инфекции

Проф. Кантарджиев: С „Пфайзер“ и „Модерна“ може да се очаква доживотна защита - 1
Снимка: бТВ

В моловете ще се отварят ваксинационни кабинети. Ваксините в парковете няма да се правят тази събота и неделя, заради високите температури. При биопсия на лимфни възли, за да се видят именните клетки на паметта – се оказва, че при двете ваксини – „Пфайзер“ и „Модерна“ - може да се очаква доживотна защита. Ако настъпи мутация, "Пфайзер" ще направи нова ваксина. Засега няма необходимост от трета ваксина. Затова да не плашим хората, а да се ваксинираме.

Това каза проф. Тодор Кантарджиев по bТВ. Той допълни още: В Русия има увеличение с една трета на случаите, които не е характерно за лятото. Руснаците малко като българите не обичат да се ваксинират. Трябва да казваме-който иска да се ваксинира-да се ваксинира. С руските туристи, при условие, че персонала е ваксиниран, не очаквам опасност. През лятото ще се появят единични клъстери и РЗИ трябва да предприеме мерки. Без ваксини ще бъдем неподготвени за октомври, когато децата тръгват на училище.

Ако си прекарал болестта средно тежко, то имунитетът ти е траен. Ако си го карал много тежко, тогава ти е потисната имунната система и защитата не ти е така силна и трайна. Хора, които са боледували и след това са се ваксинирали, имат най-напрегнат имунитет.

Отивам в Северна България, няма да кажа в кой град, за да обясня на колкото се може повече хора за ваксините. Ваксините действат категорично. Ще отговарям на въпросите на хората. Но като се говори различно, в зависимост от поста ,на който са те издигнали, не вървят нещата. Някой преди време критикуваше всичко.

Надявам се, че следващите седмици ще има повече хора, които искат да се ваксинират. Давам съвети само, когато ми искат. Мога да съм полезен на Националния център по заразни и паразитни болести. В този център 40 години се готвя за този момент, всичко е минало през сърцето ми. Натоварващо е и е много интересно. Благодаря на колегите. Системата я познавам, защото съм тръгнал много надолу. 25 години съм бил национален консултант.

В жегите се пие вода, но не на големи глътки. Най-важното е пиенето на много водя. Когато си на слънце, се правят редовни почивки на сянка.

Жегите доведоха ентеровирусни инфекции. Тази инфекция започва от гърлото и минава през кашлица. При детето продължава 2-3 дни. Това е инфекция на мръсните ръце и не добрата вода. Трябва да се внимава с кърлежите. Не ходете по градинките, докато столична община не напръска.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ел Кантар

    120 22 Отговор
    Прав е човека. Много е прав. Слагаш си "две игли" от тия ваксини и си чао. Така, че реално ваксините са доживотни. Вече колко ще е продължителността на живата ти – седмица или месец, никой не знае.

    Коментиран от #6, #11, #50, #71

  • 2 Истината

    95 15 Отговор
    Патологичен лъжец...

    Коментиран от #81, #85

  • 3 Диверсант

    74 5 Отговор
    😂😂😂😂😂😂МОЖЕ, МОЖЕ,, ВЪЗМОЖНО Е, ПРЕДПОЛАГА СЕ, ДОПУСКАМЕ ЧЕ,, МИСЛЯ ЧЕ, СТРУВАМИ СЕ,, БИ ТРЯБВАЛО 😁😁😁😁😁😁
  • 4 фактът

    62 7 Отговор
    Ние сме смехотворни. Това е толкова стара информация, публикувана преди 3 дена в Ню Йорк Таймс на 28 юни и след това обиколи света същия ден. Няма нужда някои да се прави на важен, че да я съобщава от свое име - същият подход като Джипко Бибитко - с чужда пита помен правят!

    Коментиран от #10

  • 5 oooo

    54 5 Отговор
    Hали и Астра Зенека беше безвредна и нямаше странични ефекти...
    щом го казват те значи.... НЕ
  • 6 Съдията Дред

    60 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ел Кантар":

    Така е, човека не казва за живот с каква продължителност става дума, така, че - не лъже. А за негативният ефект на ваксините не обелва и дума. Казват, много малък бил относителният дял на тези с проблеми след ваксинация. Ама ако се случи на тебе е 100 %.

    Коментиран от #15

  • 7 Адолфо

    68 3 Отговор
    Другарю Кантарионов,вие ваХинирАхте ли се?Колко ви платиха за тази реклама?Чуваме,че не вземате малки хонорари?Ще се радвам да ви видя в затвора,вас и енда шайка,която изтрови морално и психически хората.
  • 8 Анти

    54 3 Отговор
    Доживотни са само присъдите, сом мустакат. Не ви ща рекламата и вас не ща! Това не са ваксини.
  • 9 Хахаха

    55 3 Отговор
    Това иди го кажи на израелците, там над 60% от новозаразените са ваксинирани с по две дози:) Иначе лъжеца веднага се застрахова, че ако видиш ли има мутация ще се боцкаш пак...ами Кантар до омега има още 24 букви, а като свършат ще им слагате по един +, после по два:)
  • 10 провинциалист

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "фактът":

    Освен това в информацията се казваше, че това важи за преболедували и ваксинирани, не за ваксинирани само. Изводът е ясен.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 someone

    23 0 Отговор
    очаква се , някъде на гарата .... несериозни приказки като имаш факти и доказателства тогава казвай какво е положението. Да не говорим ,ако си от ужким малкото и получиш усложнения ,тогава се оправяй сам.
  • 13 Потрес

    36 1 Отговор
    Това сега е новата схема. Очевидно е, че който е искал да се ваксинира го е сторил и сега ще се наложи да лансират някак рнк ваксините, които са закупвни вече. А иначе ни пробутаха астрата, която съм сигурен, че дава същия имунитет. Алчни са до безобразие! Никога мутри и техните лакви на власт!
  • 14 Демоде

    15 0 Отговор
    Живота е кратък !

    Коментиран от #17

  • 15 Опинел

    39 0 Отговор

    До коментар #6 от "Съдията Дред":

    Този го пенсионираха, но продължава да изпълнява плана по пландемията. Според някои хора в разни фейсбук групи, така е програмиран. Наистина има нещо роботско у него. Явно ги управляват дистанционно, както и "онова", дето се крие по няколко дни и като го активират ръгва като улав.
  • 16 Калмук

    44 1 Отговор
    Г-н Кантарджиев, как пък един път не чух да агитирате с такава старст за ваксините от задължителния списък ?!?!?!? ... Или туберкулозата, дребната шарка и хепатитът вече сме ги преборили ???
  • 17 Модерна

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "Демоде":

    Нищо вече няма да е същото !
  • 18 На кратко

    23 1 Отговор
    Тоз по-какво е професор?

    Коментиран от #74

  • 19 Еееееее, тоя копа дъното

    30 5 Отговор
    Човека си взе наградният фонд от Астра Зенека от 3 000 000 $ както те го формулираха - "За постигнати отлични резултати в разпространението на ваксината НИ".
    А сега се опитва да заработи още 2 бонуса които едва ли ше са САМО 3 000 000 $.

    А пък Вие се бодете с тия ГАДОСТИ за да помогнете на тоя санитарен инспектор да получи ПЪЛНИ 3 БОНУСА които ще са минимум 9 000 000 $.
    А все пак детето се в порадвало на Майбаха който тате му купи, сега след като си получи останалите 2 "БОНУСА" трябва нещо друго да купи на дИтЕтУ.

    Е на запример е, цели 10 години е спестявал АБСОЛЮТНО ЦЯЛАТА СИ ЗАПЛАТА. Той сметки, консумативи, храна, почивки, и д.р. не е плащаш на себе си, семействито, и И НА дИтЕтУ.
    А Майбаха го е срешнал един добър чичко и му е казал- Ей, ч, пич, мнУ ма кЕфищ, дай дЪ купя на дИтЕтУ ти 1 Майбах чИ да ни оди пеш.
    И аз шЪ мУ го поддържам.
    И тоя сЪнитарвн човек нали е добър човек и не е могъл да му откаже.
    А между другото Майбаха на дИтЕтУ сигурно е с кУвьорчето на таблото.
  • 20 Учуден

    46 3 Отговор
    "В жегите се пие вода, но не на големи глътки. Най-важното е пиенето на много водя. Когато си на слънце, се правят редовни почивки на сянка."...и за това прозрение ли получаваше по 50 бона заплата??? В Центъра по заразни болести 160 човека чиновници това ли измислихте за 30 години от както си там? Спокойно цялата тази администрация може да се уволни и на нейно място да се сложи един първокласник.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Азазел

    29 1 Отговор
    Готов ли е да заложи хонорарите/заплатите си от Столична Община на това твърдение. Или ще твърди, че иглите през шест месеца ще са доживотни, заради мутации.
  • 23 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Търся млади надарени мъже за взаимно удоволствие. Ако са мустакати като проф. Катранджиев, още по-добре.

    Коментиран от #25

  • 24 Последния Софиянец

    40 0 Отговор
    Доживотен затвор за НОЩ и Кантарджиев!
  • 25 Чудо

    20 1 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Борисов, не се крий

    Коментиран от #31

  • 26 Грета Тунберг

    10 0 Отговор
    Обичам те гост норвежецо.
  • 27 членът на

    16 1 Отговор
    БСП и подлогата на ГЕРБ в предизборната кампания се изказа "професионално". "Може да се очаква"! Ами, ако не може!
  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    14 0 Отговор
    ДА ДЕ , СЛОЖИХ 2 ПФАЙЗЕРА ПРИ НАС В САЩ ........
    ...................... И ВЕЧЕ ИМАМ ЧАС ЗА 3-ТИ .................
    .............................. ..................... КАЗАХА ЧЕ 2 ПФАЙЗЪРА НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ :)–))
  • 29 ПИйшкь

    34 1 Отговор
    Мустакат измамник подъл, лъже хората да мрат! Иска да къта пари за черната земя да носи с него - изорд! С лъжи за вирози и днк смърт иска да стане велик шмекер дърд!

    Коментиран от #78

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #25 от "Чудо":

    Разкри ме! Отивам да си пазя чекмеджето, че както е тръгнало...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мисля си

    32 0 Отговор
    Че този действа като антиреклама от типа не правете каквото казва! Тези тулупи не разбраха ли, че съшествува интернет и подобни простотии минават само при някои луди баби от Тутракан с червени рокли! Наистина "професоре", изключително се изложихте за пореден път! Изпитах истинско облекчение в момента на вашето уволнение! Взимайте си пенсийката и дим да ви няма! Вие сте трагичен и меко казано тъпп! Спрвте да се излагате за някакви комисионни, понеже няма да ви трябват!

    Коментиран от #82

  • 35 Зрител

    34 1 Отговор
    Обаче оня плешив генерал е най-хитрия от щабарите на НОЩ. Не се показва по телевизиите. Само тоя цървулан и оня с ужасния диалект – Куньчо, продължават да лъжат и мажат.
  • 36 Доротея

    24 1 Отговор
    С подобни коментари може да се очаква доживотна присъда !
  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 1 Отговор
    Доживотната защита от ...ваксините се вижда ОЧЕВАДНО в люлката на Световните крадци-велика британия....там Великобритания
    17.06–30.06
    Общ брой случаи 211 093
    Смъртни случаи 214
    са на 320/100000 и имат голям простор за развитие.....Напълно ваксинирани хора
    32 721 762
    % от населението: 49,3% и всички с качественни боц...Простфесоре НЕщото ще ги .........и няма да им даде почивка,дори да направят още някоя простотия в руски териториални води!Много тенисисти избират вариант....далече от англия ,ако устиска още един мач може да играе ГРееегор финал с Джока...Не съм гледал какво направи снощи желязната става с Оте??
  • 38 Корона

    24 1 Отговор
    Как па не пукна от короната един европейски "лидер"

    Коментиран от #55

  • 39 123

    29 1 Отговор
    Мустакат измамник. Как излиза по улиците въобще.

    Коментиран от #44

  • 40 Аааа ти

    21 1 Отговор
    Може да очакваш доживотни псувни
  • 41 франко77

    19 1 Отговор
    Тоз Кантарджиев се сдуши с герберите и той като тях започна да лъже до безумие.
  • 42 Centurion

    18 2 Отговор
    Ти кажи,като прокламираш и агитираш да се ваксинираме,защо в Англия и Израел след като половината население е ваксинирано болестта продължава.Защо ваксинирани масово се заразяват отново.Онзи ден в Англия и а 117 починали от Ковид,само 46 не са ваксинирани,останалите са с две дози.Ваксините не работят,или по точно не работят в представяната от вас посока.Вируса е с изкуствен генезис,и повечето "мутации"са лабораторни настройки.
  • 43 Гост

    22 2 Отговор
    Тъкмо се бях "притеснил", че дават думата само на мякащия кунчефф да поддържа паниката, а вече са се коригирали мисирите и преди да е дошло обяд я дават и на бай шиле, както си му е "реда"! А как се бяха гипсирали всички след 04.4. - ни интервюта, ни гявол, а заразените бяха в пъти повече, макар и намаляващи! Видяха, че новия министър и той поддържа дивотията за "масова ваксинация" и постепенно изпълзяха, а вече дори съвсем нагло по няколко пъти на ден - кунчефци, бай шилета, витановци, други с първи имена "професор" и "академик"....
  • 44 Реалност

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "123":

    Ами той не излиза по улиците, затова и крие в кой град ще отиде да не би да го чака някой, който не е от лелки ГЕРБ, които организирано ще му ръкопляскат.
  • 45 Доротея

    15 2 Отговор
    Бобър! Буклук!
  • 46 Факти

    18 2 Отговор
    Спри се, плямпало смешно
  • 47 yordan

    8 2 Отговор
    7.62 ЗА ВАС .
  • 48 Аз от материала

    12 2 Отговор
    Човекот... взе че премина в лагера на платените бълващи глупости гербопитеци!
    Жалко за професионализма му.
  • 49 тулуп

    8 2 Отговор
    От теб получавам обрив , като от едра шарка.
  • 50 Биопсия

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ел Кантар":

    казва тоя . . . на лимфните възли? Точно мой близък е със скоротечен рак на лимфните възли. Ваксиниран е 2 пъти с точно пфайзер. Нещо много кофти съвпадение. Стига са го показвали този ненаситен и нагъл пиянка.
  • 51 АНОНИМЕН

    10 2 Отговор
    Тoя Кaнтaрджиeв повечето пъти нe ce и уceщa кaкви ги дръcти! Преди няколко месеца еретично и в противоречие с Мутафчийски, Балтов и прочеето неимуно и невирусолози каза, че най-добрия имунитет се получава след преболедуване на вируса! Дръпнаха го назад и спря да дава интервюта! Пoнякoгa ce изпуcкaт дa кaжaт иcтинaтa, пocлe им нaчуквaт кacкитe и ce рaзкaйвaт и ce oтричaт, тaкa кaктo Пeтър ce e oтрeкъл oт Иcуc дo три пъти в дeня нa рaзпъвaнeтo нa кръcтa! А завалийката Кантарджиев го и пенсионираха зорноволно!
  • 52 ЪРП

    14 2 Отговор
    ЖАЛЪК , МИЖАВ, ДОЛЕН, ЛЪЖЛИВ И ПРОДАААААААЖЕН .....МУСТАК!!!!!!!!
  • 53 Гост

    12 1 Отговор
    Тая ли завъртулка сега измислих те само и само да кандърдисате българите да се ваксат ве. Поне един път, само веднъж поне да се боцнат, пък боцнат ли се веднъж са вече във ваксинния коловоз. Ще има и втори и трети и четвърти и нам си кой път.
  • 54 ЪРП

    9 2 Отговор
    КАТО СЕ ЗАМИСЛИХ ,МОЖЕ И ДА Е АБСОЛЮТНО ПРАВ МУСТАКАТИЯ СМЕШНИК!!!!!!..........АБСОЛЮТНО Е ВЪЗМОЖНО ДА ТЕ "ЗАЩИТАВА" НЯКОЯ И ДРУГА СЕДМИЦА ИЛИ МЕСЕЦ ....И ДО ТАМ С ЖИВОТЕЦА!!!!

    ТОВА СИ Е ЧИСТА ДОЖИВОТНА ЗАЩИТА!!!....САМО ДЕТО Е ПОД ВЪПРОС ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТЕЦА ТИ ,НО ТОВА ДА ПОДРОБНОСТИ ДЕ........
  • 55 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Корона":

    Английския и..от имаше най големи шансове,но го измъкнаха....Засега.....
  • 56 абг

    8 0 Отговор
    Защо тогава бай шиле, обработвате населението да си ги бие на всеки 6 месеца ?
  • 57 Асан

    7 1 Отговор
    Бай Шиле да връща 600 000 лв.дето е взел от щаба 🎃🤣☪️🇹🇷
  • 58 Цветанов

    7 2 Отговор
    Уникален комик, представям си каква непрестанна забава е да работиш с този човек.
  • 59 Vasilev

    5 13 Отговор
    Аз не мога да разбера защо ви е страх от ваксините1Според мен храната в магазините и водата,въздуха са много по опасни.Ядем ментета пием и пушим а когато стане въпрос за ваксина все едно се пазим като хималайски монаси!

    Коментиран от #69, #70, #75, #87

  • 60 Схема

    6 1 Отговор
    Прави реклама човекът! Колко ли плащат?
  • 61 Българка

    3 1 Отговор
    На изборите есента, Кантарджиев ще отнесе фърчилото, като южен вятър сухи листа.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ТРЪН

    6 2 Отговор
    Този човек е ненаситен матричар, тип подлога.
  • 66 гражданин

    6 1 Отговор
    с подмазване, и лизане на дупето на властта, може да се очаква, че ще те оставят да си директор на държавен институт доживот, и всяка година ще ти превеждат държавната субсидия, без да искат никакви резултати от теб, пълно е с такива пишман директори на държавни учреждения, които просто са забравени и оставени да си правят, каквото си искат
  • 67 1234

    7 1 Отговор
    Даже в краварника излязахо с официално предупреждение, за риска след поставяне на ваксина !

    Коментиран от #72

  • 68 mi6osp

    5 1 Отговор
    Че може да очаква доживотна защита, може. Че няма да има такава защита, няма да има. Справка - грипът. Миколог е , виждал е коронавируси винаги и навсякъде, и то с просто око...Калинка.
  • 69 Зайо

    1 14 Отговор

    До коментар #59 от "Vasilev":

    И аз се чудя на антиваксърите.Какво страшно очакват да им се случи?Аз съм ваксинирсн с Модерна.След втората имах само температура.И сега съм ок.Не очаквам да ми пораснат нови уши,приметно:)
  • 70 Аха

    9 0 Отговор

    До коментар #59 от "Vasilev":

    А сега си представи,че това дето го изброяваш,те накарат да го правиш насила,обяснявайки ти колко е полезна мръсната храна,вода и мръсния въздух...
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Просто статистика

    13 1 Отговор
    Кантара се изпусна пред Розовата (преди десетина дни), че не се е ваксинирал. Сега, вместо да ни агитира, са не обясни защо не се е боцнал? Както, впрочем, и никой от предишните кабинет и парламент - с изключение на Ботокса (ваксиниран с неизвестно какво, може и с витамин С да е било)?
  • 74 Професор

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "На кратко":

    Професор по смукология вино-спиритика.
  • 75 Шаолин

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Vasilev":

    Ела в манастира, сладуранче. Ще те направим дежурен по долап.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 уеф

    4 1 Отговор
    Лъжа !
    гнусна

    хората мрат и ваксинирани с тея ментета.
  • 78 Мечо

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "ПИйшкь":

    Този е велиг шмекер дърд с тези вирози и с тези вагсини
  • 79 Военен Съд

    4 0 Отговор
    - Публикувано във факти.бг: "България през локдауна: По-малко раждания и повече домашно насилие" https://fakti.bg/bulgaria/592006-balgaria-prez-lokdauna-po-malko-rajdania-i-poveche-domashno-nasilie-
    Логиката е, че когато превърнеш цял един народ в затворници по домовете без съд и присда, може да чакаш само насилие и кръв. Можеш да ги чакаш и ти и модераторчето, дето ако го хвана не знам дали ма разбира :)
  • 80 Военен Съд

    2 2 Отговор
    Cпрeтe дa вcявaтe пaникa, милицинeрю! Вcички т.нaр "кoвид-мeрки" и рecтрикции ca прoтивoкoнcтитуциoнни и нeзaкoнни. Eтo eднa cтaтия тук във фaкти, кoятo щe ви пoкaжe кaквo тoчнo ни причинихa "МEРКИТE" ви - Публикувaнo във фaкти.бг: "България през локдауна: По-малко раждания и повече домашно насилие; През пандемичната 2020 г. в България са се родили с 2452 деца по-малко спрямо 2019 г." Публикувaнa: 29 Юни, 2021 09:54
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Бай

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Мисля си":

    Браво !!
  • 83 военен архивар

    2 1 Отговор
    Кантарджиев е зет на комунистически генерал, затова е направил тази кариера. А синът му стана шеф на кожна клиника във ВМА без да е доцент, но пък носът му виси постоянно над чашката.
  • 84 Въпрос

    1 0 Отговор
    Дали от Пфайз и Модер са го СТиМУЛИРАЛИ да говори така за тях ?
  • 85 Не бе, не лъже,

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Доживотна е, щото то след ваксинирането колко живот ти остава…
  • 86 Да, слагаш си ваксината

    0 0 Отговор
    и приключва с живота... Веднъж и гербераст да каже истината, макар и да искаше да похвали ковид препаратите се издаде...😎
  • 87 Защото това не с ваксини!

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Vasilev":

    През последните 5 години имам поставени 6 различни ваксини изисквани за пътуване в африкански страни заради бизнеса ми,последната си поставих през февруари (за коремен тиф)
    Но самите производител напФффффайзер и Мо(кожо)дерна наричат продукта си,, препарат за лечение на ковиТ" и никой не носи отговорност за страничните ефекти! Така че, хайде няма нужда да ни убеждаваш, боцнал си се, бъди жив... и евентуално здрав?!? 🤔
  • 88 ввв

    1 0 Отговор
    С олово, само да попитам как така ни откриват дали сме се ваксинирали на летищата?