20 Юли, 2021 18:29 6 779 4

Редовната консумация на този продукт понижава холестерола

  • холестерол-
  • ядки-
  • здраве-
  • лош холестерол-
  • мононенаситени мазнини

Полезният ефект се дължи на наличието на мононенаситени мазнини

Редовната консумация на този продукт понижава холестерола - 1
Снимка: shutterstock

Въпреки че ядките са богати на мазнини, те могат да понижат нивата на лошия холестерола, тъй като са здравословни. Учени от много страни, включително в „Харвард“, потвърждават факта, че редовната консумация на ядки от хора на възраст 60–70 години значително намалява риска от атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания.

Лидер в съдържанието на омега-3, който се счита и за най-полезен за сърцето и кръвоносните съдове, е орехът. Можете да ядете от 30 до 50 г ядки на ден. Максимум – 60 г. Ако надвишите тази препоръчителна доза, ще натрупате в организма си допълнителни калории (от 100 г ядки ще получите 500-600 ккал) и неприятни симптоми от страна на стомашно-чревния тракт. Например препоръчва се да се консумират по 5–6 половинки от ядката на ореха на ден. Бадеми или лешници – 10-12 броя. Кедрови ядки – пълна супена лъжица.

Други ползи

Редовната консумация на този продукт понижава холестерола
Снимка: shutterstock

Кашуто активира метаболизма на протеините и мастните киселини, понижава холестерола и укрепва имунната система, а лешниците предотвратяват рака и са полезни след физическо натоварване. В същото време орехите намаляват нивата на холестерола в кръвта и спомагат за укрепването на кръвоносните съдове, а фъстъчените аминокиселини помагат в борбата срещу стареенето.

Кедровите ядки, от друга страна, имат добър ефект върху женския организъм, значително увеличават обема на млякото в тялото на майката и помагат да се справите с дерматологичните проблеми, а бадемите са отличен антидепресант, хармонизира въглехидратния метаболизъм, подпомагат загубата на тегло и подобряват функцията на червата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    13 0 Отговор
    в комбинация с ирландско, пет годишно, пък и по-старо може !
  • 2 Хубав орех

    8 0 Отговор
    Си е голямо удоволствие, да си хапне човек, печени, сурови.... в локум,, глазиранки...!
  • 3 бомбата

    3 0 Отговор
    те могат да понижат нивата на лошия холестерола
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Орехи няма от няколко години. Дали не ги отровиха с нещо, за да се продават апчитата против холестврол?