22 Юли, 2021 14:48 4 557 47

Първан Симеонов: Долу локдауна! Трябва да се научим да живеем с COVID-19

  • коронавирус-
  • пандемия

И болничният бизнес да бъде така добър да се раздели с част от печалбите си

Първан Симеонов: Долу локдауна! Трябва да се научим да живеем с COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Още преди преди няколко седмици, когато писах, че спадът на случаите на ковид е спрял (защото вече няма и къде особено да падат), беше ясно, че истериците загряват вече по тъча. С наченките на ръст, те отново започват да избухват и рефренът сега открито е: българите са тъпи и не се ваксинират и т.н., ще се затваряме!

Това коментира във "Фейсбук" Първан Симеонов.

Имам няколко неща да напомня. Защото този разговор отдавна е политически - глобално политически! - а не медицинско-научен. Първо, напомням наистина на всички да се ваксинират - важно и нужно е! Другото е надолу:

1. Извинете, но през март ни се казваше "потрайте малко, тази вълна е последното голямо усилие". Сега се казва друго. Народът ли е виновен, че се е отпуснал, или говорителите?

2. Навсякъде се казваше: ако сте преболедували, изчакайте няколко поне месеца преди ваксина. Самият министър Кацаров звучеше така. Поне 2.5 милиона у нас го изкараха. От общо 5.5 милиона пълнолетно население у нас. Как очаквате те да се ваксинират бързо? Народът ли е виновен или професионалните среди?

3. Казваше се: ваксинацията е краят на трудното. Давайте бързо! Страни като Великобритания, Израел и т.н. се ваксинираха бързо. И? Сега Великобритания ни е в някакъв черен списък и нейни граждани не могат да идват у нас. В Израел и след ваксинацията имаше вълна. И т.н. Кой, по дяволите, вече въобще разбира какво се случва? Та да ни мъмри от сутрин до вечер от експертни позиции. "Експертни".

4. Казваше се: ваксинацията е доброволна. А сега какво се казва? Народът ли е виновен?

5. Казваше се: затварянето помага. Само че сега се казва: ама има нови щамове. Извинете, скоро ще станат две години! Така ли предлагате да живее светът вече!? С всеки нов щам ще излиза някой да ни назидава и да се отрича от това, което преди това ни е казвал!? Кой е виновният в случая?

6. Казваше се: не знаем колко трае имунитет от преболедуване. После в същите тези медицински среди се появи хипотеза, че всъщност трае години. Други пък твърдят, че не трае. Очаквате народът да стои и да прелиства научните списания ли!?

7. Казваше се какво ли не. Всеки лекар, математик или обикновен егоцентрик мина през телевизиите да сподели догадките си. Едните викаха "защо затваряте", докато властта затваряше, после, когато властта почна с мекото, същите среди взеха да викат "затваряне веднага". Първо разправяха, че "маските са, за да мълчим" и пр., а като се видяха фактор, взеха да назидават. Народът ли е виновен, че беше залят с инфодемия, която съвсем го обърка?

Мога да изреждам още, но не ми се иска да изпадам в чиста реторика.
Та, накратко: както отдавна на тази стена си говорим, илюзия е, очевидно, да очакваме, че този вирус ще бъде преборен със затваряния и пр. Просто ще трябва да се научим да живеем редом с него - с лична отговорност, с ваксина, дано скоро - и с лекарство и т.н.

И болничният бизнес да бъде така добър да се раздели с част от печалбите си и да си поеме полагащата се тежест - колкото и голяма да е тя - вместо да пропагандира затваряне на хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас от Синдел

    3 97 Отговор
    Да подкрепим отново нашия апостол и национален герой другаря Борисов и народната партия Герб моля ви

    Коментиран от #7, #11, #20, #45

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 4 Отговор
    При наз ромити нема ковиди нема васкини.

    Коментиран от #47

  • 3 Счупи тъпомера

    102 8 Отговор
    За едното си прав, трябва да се научим да живеем с този измислен вирус, но за ваксините... Не можеш да ме накараш да си сложа тази отрова, ама никога.

    Коментиран от #17

  • 4 123

    82 4 Отговор
    Най-накрая някой да каже,нещо смислено!

    Коментиран от #6

  • 5 замислен

    9 29 Отговор
    Тук се дава трибуна не на професионалисти а на хора с големи усти. Ако ви спре колата някъде насред пътя заради проблем, колкото и да и говорите, да и обяснявате и да я надприказвате докато не се реши проблема тя няма да тръгне! Още по-лошо става кога техник започне да я оправя и започнете да му пречите.
  • 6 Счупи тъпомера

    37 1 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    С изключение на призива да се ваксинираме,нали?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    17 2 Отговор
    ДОЛУ МРЪСНИТЕ ЛАПИ ОТ АПОСТАЛА !!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 Гост

    36 4 Отговор
    Именно! Точно в десетката! Браво на авторът!

    Коментиран от #12

  • 10 Румпелщилцхен

    56 3 Отговор
    Всички дето крещят за затваряне да бъдат затворени в Карлуково докато им мине!
  • 11 БАЙ Х@Й ‼️

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Атанас от Синдел":

    ДОЛУ МРЪСНИТЕ ЛАПИ ОТ АПОСТОЛА !!!!!!!!!!!!!!!
  • 12 Счупи тъпомера

    27 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Вярно, браво на него, с изключение на частта с ваксината. А за теб имам две думи - българска граматика.
  • 13 Пипи Чорапчето

    44 2 Отговор
    Аз не знам дали изобщо останах наивници, които все още да мислят, че това е чисто медицински проблем?
    Дори и да е почнал като такъв в началото, отдавна е прехвърлил тези граници и поне от година насам е политически инструмент за решаване на други проблеми на "управляващите елити"!

    Коментиран от #34

  • 14 Малееее

    41 3 Отговор
    Нека съм тъп и неваксиниран. Който иска да е умен, да се ваксинира. Няма да ми убиете Вярата в Разума с Вяра в ваксина.
  • 15 На кратко

    34 1 Отговор
    Тази игра да-не,трябва-нетрябва,ваксиниран-неваксиниран,маскиран-немаскиран всъщност изпълни целта си.А тя беше да раздели хората с най-елементарни манипулации от страна на медиите.Само че и те падат в калана.Бавно, но сигурно.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 кьорфишек

    5 25 Отговор

    До коментар #3 от "Счупи тъпомера":

    Да,щото откак си се родил хич не са ти слагали ваксини,нали?хич не са те тровили.

    Коментиран от #23, #25

  • 18 Мислещ

    27 2 Отговор
    Ее, ама ти сериозно ли, бе? Толкова добре написано, а си се изходил върху него с "важно е да се ваксинирате", макар сам да даваш след това изчерпателни аргументи как е точно обратното?
  • 19 ами

    4 7 Отговор
    това говорителче ли го избраха да баламосва хората, една от новите радио точки на задкулисието? МУТРИ ВЪН е актуалното
  • 20 Бивш Гербер

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Атанас от Синдел":

    АПОСТОЛА? не те срам!
  • 21 Мислещ

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "На кратко":

    Всъщност обществото съвсем естествено си е разделено на две грипи: Такива без здрав разум, търсещи да контролират и ра бъдат контролирани; и хора със здрав разум, които търсят точно обратното. Просто медиите и фашистите направиха това разделение по-очевадно и по-важно/определящо в отношенията между хората. Но самите хора не са са променили, освен да задълбае всяка от страните в крайността, към която по принцип я тегли.

    Коментиран от #31

  • 22 big

    27 3 Отговор
    Крайно време е да не следваме "тъпотиите" на западните либерали и повече да се мисли! Какво се оказа, в държавите където не се взеха никакви мерки и ограничения: Швеция, Беларус и другаде броят на заразените и починалите е значително по-малък в сравнение с други държави с абсолютно стриктен локдаун! Излиза, че всичко е една голяма измислица: тъпите мерки и безполезните ваксини! Пардон, последните са много полезни за лекарствената мафия и кръга около нея!
  • 23 Пипи Чорапчето

    23 3 Отговор

    До коментар #17 от "кьорфишек":

    А за колко от тях са ти искали информирано съгласие?
    Нямам спомен за т.нар. задължителни ваксини да съм подписвала такова.
    Защо при ковид ваксините е задължително?
  • 24 Псевдоним

    22 2 Отговор
    Въпреки абсурдния призив за ваксиниране, все пак поздравления на автора за добре изложената позиция. Трябва да се почне отнякъде, преди съвсем да се стигне до крайности.
  • 25 Счупи тъпомера

    26 4 Отговор

    До коментар #17 от "кьорфишек":

    Слагали са ми, утвърдени ваксини, от години. Не са били направени за 2 месеца и не са ми искали информирано съгласие. Е, на, жив съм, а от тези гледам доста хора взеха да умират.

    Коментиран от #26

  • 26 Мислещ

    15 3 Отговор

    До коментар #25 от "Счупи тъпомера":

    Всъщност ако се разрови човек, ще открие, че и "утвърдените ваксини" повечето не са се справили с нито една болест и ваксинациите са започвали когато вече е имало устойчив спад на заболеваемостта.

    Коментиран от #28

  • 27 ЪРП

    27 2 Отговор
    ЗАЩО ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА И МЕДИЦИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ МЪЛЧАТ КАТО ПУКАЛИ , ЧЕ НИКОЙ НЕ ИЗДАВА СЕРТИФИКАТИ ЗА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ КОВИД 19???????????????

    ЗАЩО???........СЛЕД, КАТО НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СВЕТИЛА В ИМУНОЛОГИЯТА ,КАЗВАТ ,ЧЕ ХОРАТА КОИТО СА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ БОЛЕСТА ИМАТ НАЙ-ДОБРИЯ ИМУНИТЕТ,ЗАЩОТО СА СЕ ПРЕБОРИЛИ СЪС СТОТИЦИ КОМПОНЕНТИ НА ВИРУСА!?!?!!!!!!!!!

    ДО КОГА ЩЕ ТРАЕМ ТОЗИ ВАКСИНАЦИОНЕН ФАШИЗЪМ?????????

    Коментиран от #44

  • 28 Счупи тъпомера

    22 4 Отговор

    До коментар #26 от "Мислещ":

    По всички правила, ваксинация, още повече масова, не се прави по време на епидемия или пандемия.

    Коментиран от #39

  • 29 Делта Идва

    8 28 Отговор
    Първан както винаги нищо не разбрал. Затварянията не са да "овладеят вируса" а да го забавят и спрат рухването на здравната система и хората да не умират по стълбите на болниците. Когато затварянето се НАЛАГА, няма алтернатива! Единственото овладяване на вируса е ваксината която те предпазва от влизане в болница и смърт. За съжаление в БГ ще ви изпердаши много яко поради липса на ваксинирани.

    Коментиран от #30, #32, #33, #41

  • 30 Счупи тъпомера

    17 5 Отговор

    До коментар #29 от "Делта Идва":

    Мълчи бе, хипохондрик.

    Коментиран от #36

  • 31 Суха съчка

    2 10 Отговор

    До коментар #21 от "Мислещ":

    Ти къде си виждал фашист ако не е тайна
  • 32 Суха съчка

    4 11 Отговор

    До коментар #29 от "Делта Идва":

    Не се хаби няма да те разберат правилото за 80%.
  • 33 Делтата

    12 2 Отговор

    До коментар #29 от "Делта Идва":

    омегата и т.н ще лепне точно такива страхливи ваксинирани.
    Имате милиарди антитела срещу ...неактуален вирус и имунните ви системи са изтормозени.
  • 34 Гошо Тъпото

    4 18 Отговор

    До коментар #13 от "Пипи Чорапчето":

    Цели отрасли които тези полит елити доят загиват, но според теб това било техен замисъл? Това е все едно овчар да си убие овцете които стриже и дои. Дааааа тъпички сте си антиваксърите ....

    Коментиран от #37

  • 35 Някой

    4 15 Отговор
    Сега я втасахме социолог да се прави на лекар експерт.Г-лупак си п-ърване!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тъпото

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гошо Тъпото":

    си е Тъпо,поне само си признава.
  • 38 въх

    17 1 Отговор
    Ивeрмeктин имa pееr-rеviеwеd study в Аmеriсаn Jоurnаl оf Thеrаpеutiсs, 61 прoучвaния, пoлoвинaтa oт кoитo RСT. Пo-яcнo кaзaнo - нaй-виcoкитe критeрии зa eфeктивнocт ca пoкрити. I-MАSS прoтoкoл зa прeвeнция e дoбър. Нo пoнeжe e cтaрo, бeз пaтeнт, изключитeлнo eфeктивнo и eдин вид дeйcтвaщo и кaтo вaкcинa лeкaрcтвo кoгaтo ce пиe прoфилaктичнo, би пoдкoпaлo нaпълнo бизнeca c вaкcини и рaзрaбoткaтa нa нoви пaтeнтoвaни мeдикaмeнти. Хoрa, cпoдeляйтe нa вaши близки и пoзнaти, в изтoчнa Бългaрия ce пиe тoвa якo
  • 39 Имаме ли време

    1 12 Отговор

    До коментар #28 от "Счупи тъпомера":

    Така е,но имане ли време да чакаме.Лятото като цяло е най-добрия сезон за каквито и да е ваксини.Та имаме ли време да чакаме,този вирус не изчезва както грипа.Този вирус е тук целогодишно.
    Ето и една от основните разлики между инфлуенцата и грипа.
  • 40 Логика

    12 0 Отговор
    Кой печели от от COVID19? Производителите на ваксини печелят-значи те го създават Има един д-р Атанас Гълъбов,който написа и книга за престъпленията на фармацията
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ЧОБАН

    6 2 Отговор
    АМИ ДОБРЕ ВКСИНИРАНИТЕ ОСТАВАТЖИВИ А ДРУГИТЕ НЕ ВИНАГИ ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ИЗБОР СПРАВЕДЛИВО /АМА ДА НЕ РЕВЕТЕ ПОСЛЕ ЧЕ НЕ СА УСПЕЛИ ДА ВИ СПАСЯТ ИЗБОРА Е ВАШ/
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Съдията Дред

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Атанас от Синдел":

    Подкрепата за Баце - в банята в Симитли.
  • 46 незнайко

    1 0 Отговор
    Това е логическото мислене което е приложено в статията ! Всичко е вярно . Както живяхме с "грипа" който сега го няма, така ще живеем с неговия заместник КОВИД !!!
  • 47 сороснерес

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    щото сте здрави и не ви пука..и вирус няма кураж да влезе в махалата..