Last news in Fakti

27 Септември, 2021 20:06 3 891 18

Мислят за удължаване срока на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19

  • удължаване-
  • ковид-
  • сертификати-
  • ваксини

След промяната, която се предвижда, валидността му ще бъде удължена с още 12 месеца

Мислят за удължаване срока на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Сертификатите след ваксинация ще важат по-дълго от сега. Новината съобщи пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му съвсем скоро ще излезе общо европейско решение по казуса.

В момента сертификатът за ваксинация важи в рамките на 1 година. След промяната, която се предвижда, валидността му ще бъде удължена с още 12 месеца.

Междувременно от днес, поне на хартия, вече може да се поставя и от третата бустерна доза от ваксините срещу COVID-19. Доверието към ваксинацията у нас обаче остава ниско. А данните на здравните власти за последните 24 часа показват, че 10% от починалите с COVID пациенти в болниците са с 2 поставени дози с ваксини.

Решението за удължаване на валидността на ваксинационните сертификати е логично и вече е на финалната права, заяви държавният здравен инспектор. Все още на европейско ниво се доуточнявал срокът.

Експерт: Няма проблем при смесването на одобрени ваксини срещу COVID-19

„Най-логичното е той да бъде още 1 година. И след това, след направени още изследвания, допълнително да видим колко ще продължи този напрегнат имунитет. Така, че тези автоматични удължавания могат да продължат и за по-дълъг период, ако не се наложи допълнителна реимунизация”, заяви доц. Ангел Кунчев.

А от днес официално данните от третата бустерна доза могат да се впишат и в информационната система. Това на практика дава зелена светлина за поставянето на 3-та игла. В новооткрития днес пункт в метрото до Софийския университет обаче категорично отказваха да я поставят.

„Няма да можем да поставяме, защото трябва да имаме официална заповед от министъра за третата доза”, обясни д-р Инширах Алшарафи от 11 ДКЦ, София.
„От техническа гледна точка може, а дали вашият лекар ще реши да я направи, си е негово лично решение”, коментира доц. Ангел Кунчев.

И макар да не липсват желаещи за 3-та игла, броят на общо имунизираните вчера е под 2 000 души. Причината за липсата на интерес обаче не е заради компрометиране на ваксините, категорични са епидемиолозите. Според съветника на здравния министър проф. Мира Кожухарова - увеличения брой починали ваксинирани пациенти в болниците вчера се дължи единствено на изкривяване на данните.

„За периода от 1 март, до края на септември тази година, общо са починали 10173 души. От тях обаче ваксинирани са били само 78 души. Което представлява 0,77%”, обясни епидемиологът Мира Кожухарова.

По-големият въпрос, според вирусолозите, е непредвидимостта на новите мутации, като Мю варианта на коронавируса, които според нея поставят под въпрос и ефективността на ваксините.

„Към момента ние знаем, че Мю наистина притежава мутации, които могат да му помогнат да бяга от имунния ни отговор. Но ако един вариант като Мю започне да се разпространява по-успешно, това определено вече може да промени правилата на играта”, заяви проф. Радостина Александрова.

Сега у нас основно разпространен остава Делта вариантът. Изследванията показват, че наличните ваксини дават имунитет срещу него.

В момента от третата бустерна доза от ваксините срещу COVID-19 могат да се възползват всички български граждани. Здравните власти обаче ги препоръчват само на 5 рискови групи.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    47 5 Отговор
    Какви са законните права на пациентите, ако те са увредени от ваксина срещу SARS-CoV-2? Кой ще поеме разходите за медицинско лечение? Ако исковете трябваше да бъдат уредени с публични пари, обществеността уведомена ли е, че производителите на ваксини са получили имунитет и тяхната отговорност да компенсира увредените от ваксината е прехвърлена на данъкоплатците?

    Коментиран от #8, #10

  • 2 Илия

    54 3 Отговор
    А нещо за преболедувалите няма ли да кажете ?
    Или те не са хора и не заслужават повече от 6 месеца сертификат ?

    Коментиран от #3, #14

  • 3 Брадвата

    42 6 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    Целта не е да преболедуваш, а да умреш! Както целта не е да ти е кеф и да обикаляш, ако оцелееш, а да се ваксинираш, ако може по-често и с по-неясни субстанции
  • 4 честен ционист

    6 7 Отговор
    Само за поставилите трета доза и не е с 12м а с 6.
  • 5 Чоко

    12 7 Отговор
    Пълно е с фалшиви сертификати.
  • 6 Грульо

    17 3 Отговор
    Виросат е решил да свали изискванията си за антитела, че не могат да насмогнат с ваксинациите. :D
  • 7 Русенец

    11 8 Отговор
    А кога мислят най-после да почнат ваксинациите в гетата? Защо р0мите са оставени на произвола на съдбата? Те не са ли хора? Само по избори ли се сещате да ги търсите?

    Коментиран от #12

  • 8 ЕВРО НЮЗ

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Няма такова нещо. Отговорността си е на всяко тъпо шиле, къде чака на опашка да го дупчат и се подписва без да чете.
  • 9 Просветен илюминат

    20 1 Отговор
    Едни мислят,други вече ви казаха,че нормално ще се живее с ежегодни ваксини,какво друго още да се коментира?
    Ваксини до откат и който оцелее ще живее.
    Подобна лудост едва ли някъде може да се види във Вселената.
    Ако има други същества около нас и досега не са проявили желание да осъществят среща с нас е разумно да си зададем следният въпрос-Вие бихте ли искали да си срещнете с други такива,които видимо имат желание да се самоунищожат с начина си на живот?
    Какво бихте си казали или за какво бихте си говорили?
  • 10 sss

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Липсват такива и то кажи-речи навсякъде по света. Производителите при подписване на договорите с всички държави и искаха пълна или почти пълна защита от съдебни дела при евентуални странични последици. Заради тая им приумица в Индия все още не е подписан договор с Пфайзер. Та да - държавите индиректно принуждават хората да участват в масов експеримент, при който ако на някого му се случи нещо се спасява сам или получава някакво минимално обезщетение...
  • 11 Задачка

    16 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "А данните на здравните власти за последните 24 часа показват, че 10% от починалите с COVID пациенти в болниците са с 2 поставени дози с ваксини."
    Къде е Витанчо, математиквеника, да обясни какво означава това:
    При 17, 18% напълно ваксинирани в Бългрария, 10% от починалите от Ковид да са напълно ваксинирани? Който може да смята ще го разбере.
  • 12 ????

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Русенец":

    Да разбирам ли иронията, която прозърта в написаното за ваксинацията на хората от гетата?
  • 13 Хора

    8 2 Отговор
    Има мю вариант -ами ако вируса знае цялата азбука
  • 14 Нов Световен Р3762ед New World Order

    27 3 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    Въпросът не в това да преболедуваш. Никой не се интересува от това. Въпросът е да се набодеш. Има далавера някаква в набождането.
  • 15 DrivingPleasure

    13 2 Отговор
    Целта явно е да се боцнеш?! Почвам да си мисля, че вярно има нещо в тия ваксини - как така не са сигурни, че ваксината "пази" повече от 12 месеца, но удължават сертификата с още толкова - докато в същото време 10% от починалите са такива, които на теория дори не трябва да са заразени?!!!
    Я вървете еди къде си - няма да се ваксинирам дори да я направите задължителна!

    Коментиран от #17

  • 16 Оффффф

    7 1 Отговор
    Офффф... Мислели да удължат срока...

    Абе, от колко години МИСЛИТЕ да спрете връткането на часовника напред-назад два пъти годишно? До 2264-а година, не че ще решите нещо, или сакън да НАПРАВИТЕ по темата, ама, ще си споделите ли поне мислите?
  • 17 Явор

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "DrivingPleasure":

    Те в момента искат да има сертификати, колкото повече толкова по - добре, няма значение дали ще са фиктивни ( без истинска ваксина ) . Но това не е хубаво, защото ако болшинството от населението на Европа е със сертификат, тогава ваксините и сертификатите ще станат законно задължителни. Има съмнения че сертификатите са вид гласуване за съгласие за ново световно правителство, което няма нищо общо със здравеопазването на населението, за това правят отстъпка за удължаване на срока сертификатите. А между другото
    уж пандемията с ваксините рнк са експериментални. Преди пандемията фармацевтичните компании си плащаха на
    доброволците хубави суми за експерименти за нови лекарства. В момента нищо не плащат и са освободени от отговорност.
  • 18 Hoho Boho

    3 1 Отговор
    Тоя казва, че:
    "Решението за удължаване на валидността на ваксинационните сертификати е логично"
    А КЪДЕ Е ЛОГИКАТА БЮРОКРАТИТЕ ДА РЕШАВАТ ЕДИН МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМ
    - КОЛКО Е ВАЛИДНОСТТА НА ВАКСИНАЦИОННИТЕ СЕРТИФИКАТИ?
    тогава НЕКА бярократите да обяват, че вирус няма... и на хартия - готово