7 Октомври, 2021 13:56 4 776 1

Тази храна намалява с 50% риска от опасно заболяване

  • рак-
  • стафиди-
  • храни-
  • намаляват риска-
  • здраве-
  • онкологични заболявания

В някои случаи сушеният плод може да се окаже дори по-полезен от свежите плодове

Тази храна намалява с 50% риска от опасно заболяване - 1
Снимка: shutterstock

Редовната и честа консумация на определени храни предразполага към появата на ракови заболявания. В продължение на десетилетия учените изследват обратната връзка между храната и онкологичните заболявания.

Според някои доказателства стафидите могат да се окажат ключът към предотвратяването на фаталното заболяване.

Няколко проучвания потвърждават, че "значителното понижаване" на риска от рак е свързано с консумацията на стафиди. Резултатите показват по-нисък риск от колоректален рак, рак на простатата или смърт от рак на панкреаса съответно с 24%, 49%и 65%, които са свързани с консумацията съответно на три до пет порции сушени плодове седмично.

Според експертите от Advances in Nutrition в някои случаи стафидите могат да се окажат дори по-полезни от свежите плодове.

Според изследванията честата консумация на стафиди и други сушени плодове може да се окаже важен фактор за предотвратяване на рак на храносмилателната система.

Тъй като стафидите са богати на антиоксидантни съединения, те могат да предпазят организма от окислително увреждане и от свободните радикали - два от основните фактори, които причиняват това заболяване.

Няма данни за защитния им ефект срещу рак на белия дроб и рак на гърдата. Проучване на учени от Гърция установи, че стафидите и сините сливи значително намаляват риска от рак като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чук и Гек

    2 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Редовната и честа консумация...!
    Ясно! Хем редовно, хем честно! Браво!