24 Октомври, 2021 19:24 6 506 4

Стъпалата могат да сигнализират за заболявания из цялото тяло

  • стъпала-
  • крака-
  • здраве-
  • признаци-
  • симптоми-
  • заболяване

Състоянието на стъпалата ни е индикатор за множество заболявания в тялото

Стъпалата могат да сигнализират за заболявания из цялото тяло - 1
Снимка: Shutterstock

Краката могат да ви болят по куп причини – от неудобни обувки до сериозен здравословен проблем. В случай, че болката е постоянна обаче, трябва да посетите лекар, за да се убедите, че не става дума за сериозно състояние. Има някои симптоми по стъпалата, които означават различни здравни проблеми, пише actualno.com. Ето какви:

Гъбички – гъбичките между пръстите на краката са симптоми на т.нар. спортен крак. Той се характеризира още с парене, мехури, лющене и сърбеж на кожата. Може да ползвате продукт против гъбички, за да се отървете от проблема или да се консултирате с лекар.

Мравучкане и изтръпване – може да е знак за множествена склероза. Тези симптоми могат да се усещат с различна сила на двата крака. Важно е да се консултирате с лекар, който да ви даде насоки относно лечението.

Необичаен цвят на пръстите – ако пръстите на краката ви са червени, бели или сини, може да имате болест на Рейно. Ако те променят цвета си от бяло, към синьо и червено, а после пак връщат нормалния тон на кожата, то това е точно този проблем. Консултирайте се с лекар, за да се установи откъде идва това заболяване.

Изтръпване и болка – могат да бъдат симптоми на диабет. Той може да доведе до увреждане на нерви, което от своя страна причинява изтръпване, мравучкане в крайниците, болка.

Без усещане на болка – ако притиснете нокътя си, но не усетите болка, може да имате невропатия. Това е състояние, при което са увредени нервите и трябва да се лекува от специалист.

Болки в петата – ако усещате такава, може да страдате от плантарен фасциит. Това значи възпаление на тъканта на свода на стъпалото. Лекува се лесно с упражнения и почивка.

Подуване и болка – може да е знак за подагра. Това е възпален артрит, причинен от прекалена пикочна киселина в кръвта. Обикновено се облекчава и лекува с промяна на начина на живот. Има хора, които страдат от по-тежка форма. Затова потърсете съвет от специалист.

Неспокойни крака – ако през нощта усещате, че краката ви са неспокойни, може би имате дефицит на желязо. Направете си изследване и попълнете липсите с обогатяване на менюто си с храни, източници на желязо.

Загуба на окосмяване на пръстите на краката – това може да е знак за периферна артериална болест, която се обуславя с лошо кръвообращение. Кръвоносните ви съдове са стеснени и не достига достатъчно кръв към крайниците. Това състояние се характеризира и с язви или липсващ пулс в стъпалото. То е лечимо, но трябва да се допитате до лекар.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Херо

    5 0 Отговор
    Много обичам масаж на стъпалата, както на снимката.

    Коментиран от #2

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Херо":

    Да, показаната манипулация е за успокоение при ускорен сърдечен ритъм и за общо разтоварване от преживян стрес...
  • 3 Г-н Никой

    8 2 Отговор
    Никой не е вечен ! Никой не умира без да е болен от нещо ! Някои обаче умират здрави ! Когато си въобразят ,че са безсмъртни !
  • 4 Covid idiot

    3 1 Отговор
    А COVID идиотщината, лекув или задълбочава!?