Лукът определено е онзи зеленчук, който намира място във вашата кухня всеки ден и най-вече в ястията, които приготвяте.. Освен че е много апетитна добавка към гозбите, лукът притежава много полезни свойства за организма и най-вече за укрепване на имунитета. Абстрахирайки се от аромата, който носи, консумацията му наистина може да засили имунната ви система, пише actualno.com.
Данни за отглеждането на лука се намират още преди 5000 години. Хората в Древен Египет са смятали, че той е ключът към вечния живот. Те дори поставяли лук в гробниците на мъртвите, за да могат те да имат живот след смъртта.
На пазара можете да намерите различни видове лук – жълт, бял и червен. Обикновено не ги различаваме и грабваме този, който най-много ни харесва на вкус или този, чиято цена ни устройва и сме свикнали да готвим с него. За да изберете качествен и пресен продукт, трябва да обърнете внимание той да не мирише на гнило или сурово, да има твърда луковица, не омекнала. Лукът се съхранява на закрито и студено място. Ако покълне, значи не го съхранявате правилно. Всеки вид лук има своите особености.
Бял лук – той е по-сладък, няма толкова натрапчив вкус. Много добре се комбинира в салати с други зеленчуци като краставици, броколи, домати и чушки. Именно от бял лук се прави прословутата лучена супа - популярна рецепта, идваща от френската кухня. Лукът придава неповторим аромат и вкус на ястието. Той е обект на вредители и има по-малък срок на годност. Добре е да го използвате след като го купите, да не го съхранявате за повече дни.
Червен лук – може да го срещнете и под името лилав лук. Има типичен, ненатрапчив вкус. Майсторите-готвачи не препоръчват да го подлагате на термична обработка, защото по този начин губил полезните си свойства, вкус и аромат. Обикновено се слага в салати, най-типичен пример е гръцката салата. Разбира се, с него могат да се приготвят и основни ястия.
Жълт лук – той е най-универсален и подходящ за всяко ястие. Основно се използва при печене на месо и зеленчуци, за яхнии, супи и бульони. Има по-мек вкус. Ако смятате да го включите в свежа салата, е добре преди това да го мариновате във вода и оцет, защото има доста силен и наситен вкус и аромат.
След като се запознахте по-подробно с видовете лук, може да изберете кой да засадите във вашата градина, ако имате такава, или кой да изберете следващия път, щом отидете на пазар. Ако пък не можете да решите, вземете си от всички. Лукът в кухнята никога не е излишен.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Емил
21:24 24.10.2021
2 По глава лук на ден
21:24 24.10.2021
3 Гастро
21:26 24.10.2021
4 Това на снимката е ГМО
21:28 24.10.2021
5 Последния Софиянец
Коментиран от #18
21:32 24.10.2021
6 Луков
21:40 24.10.2021
7 Лукчо
21:41 24.10.2021
8 Джани Родари
Коментиран от #16
21:47 24.10.2021
9 Лукан Ряпов
21:55 24.10.2021
10 ЛУЧЕЦ АЖ,ВОДИЦА ПИЙ
22:01 24.10.2021
11 Антифашага
Коментиран от #14
22:05 24.10.2021
12 Алфа Вълкът
22:34 24.10.2021
13 ПОЗНАВАЧ
22:35 24.10.2021
14 Даааа
До коментар #11 от "Антифашага":
Като хапнеш лук, звучиш като себе си - форумна лукова глава.22:38 24.10.2021
15 Хаха
22:55 24.10.2021
16 Виталия
До коментар #8 от "Джани Родари":
Има и сибирски☺лук23:09 24.10.2021
17 Dimitrin Rusev
23:45 24.10.2021
18 Хъхрх
До коментар #5 от "Последния Софиянец":
В хляба има много.04:29 25.10.2021