25 Октомври, 2021 22:30 5 968 5

Измиване с оцет за красива коса

  • красива коса-
  • коса-
  • оцет-
  • ябълков оцет-
  • здраве-
  • здрава коса-
  • съвети-
  • полезно-
  • красота

Трик, който помага

Измиване с оцет за красива коса - 1
Снимка: shutterstock

Това, което винаги сме харесвали да виждаме и чуваме, е хубав домашен лек за коса или кожа. Няма по-удовлетворяващо чувство от това да разбереш, че ключът към вечната красота се намира в кухненския ти шкаф и винаги е на ръка разстояние. А един от най-добрите домашни лекове от десетилетия насам е ябълковият оцет.

Естествената съставка има толкова много предимства, че заслужава да бъде не само основен елемент в кухненския ви килер, но и във вашия шкаф в банята. От домашно приготвени маски за лице и лечение на акне до здравословно средство за детоксикация и понижаване на кръвната захар, ябълковият оцет е основна съставка, в която ще искате да инвестирате. Макар и да не е нов метод за постигане на безупречна красота, в платформата TikTok се появяват все повече видеа, в които се показва как изплакването с ябълков оцет може да помогне за създаването на по-здрава и блестяща коса.

Ако свивате чело при мисълта, че трябва да измивате косата си с оцет, не сте сами. Много хора в социалните мрежи са скептици към този метод и затова от Marie Claire се обръщат към професионалисти, които да отговорят на всички горещи въпроси относно изплакването с ябълков оцет.

Какво точно представлява изплакването с ябълков оцет?

Отговорът е доста лесен – изплакването с ябълков оцет е, когато почиствате косата си с течен ябълков оцет. „Изплакванията на коса са алтернатива на шампоана, така че все още можете да измиете всяка мръсотия, без да премахвате естествените и полезни масла, както и цвета от косата си“, казва Джъстин Андерсън.

Какви са ползите?

Пълен с витамин В, биотин, фолиева киселина и витамин С, ябълковият оцет може да помогне при пърхот, изтощение и накъсване, като в същото време да осигури по-леко почистване, което да щади косъма. „Ябълковият оцет е фантастична съставка в грижата за кожата. Той прави по малко от всичко – укротява фризирането, укрепва косата, подобрява здравето на скалпа и предпазва цвета“, споделя Андерсън пред Marie Claire. Независимо от вашия тип коса, можете да се възползвате от естествените сили на оцета за укрепване на фоликулите. Андерсън казва, че по-плътната и текстурирана коса не трябва да се мие толкова често, така че изплакването с ябълков оцет е чудесна алтернатива на шампоаните.

Трябва ли да го правим сами?

Разликите между домашните средства за красота и тези от магазина зависят от това какво друго добавяте към сместа. Андерсън предупреждава да не използвате чист ябълков оцет върху косата си. „Той е естествен стягащ агент, който е чудесен за премахване на натрупванията, но е твърде груб за косъма. Когато правите лек у дома, винаги има шанс да объркате количествата, в сравнение със закупуването на предварително приготвена смес, която е тествана и съдържа други хранителни вещества“, казва Андерсън.

Фризьорът споделя, че използва ябълков оцет, който смесва с кондициониращи съставки за безпроблемно лечение на косата. По този начин той предлага на клиентите си изплакване, създаващо по-здрав скалп и по-блестящи космени фоликули. Ако все пак сте решили да си направите домашно изплакване с ябълков оцет, не забравяйте да го смесите с вода. Бързата рецепта включва две до три супени лъжици оцет на всеки 950 мл вода.

Как да се изплакнем с ябълков оцет?

Това изплакване на косата е същото като с всеки обикновен шампоан, но с една голяма разлика – ябълковият оцет няма да се разпенва. Поради липсата на сулфати, не очаквайте да видите голяма пяна върху главата си.

Колко често да използваме ябълковия оцет?

Андерсън казва, че можете да изплаквате косата си с ябълков оцет колкото пъти се нуждаете. „Тъй като това е нежно измиване, наистина няма как да си навредите“, споделя той. Ябълковият оцет действа като почистващо средство, което поддържа естествените масла в косата, които обикновено се отстраняват с традиционния шампоан. Ако не сте фенове на изплакването с оцет, може винаги да заложите на това с оризова вода. Ето и как да използвате този японски трик: След шампоана, масажирайте водата в скалпа, след което стигнете до краищата. Когато цялата ви коса е покрита, оставете я да почине за 5-10 минути, след което я изплакнете.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    9 1 Отговор
    А ако искате здрави обувки ги накиснете в нафта.За здрави зъби,мийте ги с грес и хларна вар.🥳👍

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оцет

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Яжте, пийте и си носете новите дрехи.
  • 4 ГасМасиОльо

    2 3 Отговор
    "Какво точно представлява изплакването с ябълков оцет?

    Отговорът е доста лесен – изплакването с ябълков оцет е, когато почиствате косата си с ★течен ★ябълков оцет."

    Ас ползвам оцет на кубчета ,по лестно го съхранявувам в пликче от рециклирана мастика
  • 5 dddddd

    0 0 Отговор
    Да то да не ви е пача