Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 16:55 6 092 3

Езикът алармира за инсулт или други болести

  • език-
  • болести-
  • алармира-
  • здраве-
  • инсулт-
  • белези-
  • симптом

Ето как да ги разпознаете

Езикът алармира за инсулт или други болести - 1
Снимка: shutterstock

Твърде често пренебрегваме здравето си, пропускайки профилактични прегледи и посещение при лекар, ако усетим минимален дискомфорт. Това обаче могат да бъдат симптоми на някое заболяване, което не трябва да пропускаме. Лесен начин, по който може да разпознаете, ако имате някакъв проблем, е като видите езика с и. Той може да ви подскаже за редица болести, които да хванете навреме, докато не е станало твърде късно.

Промяната на цвета на езика е индикатор, че нещо в организма не е наред. Ако забележите, че е бял, това е знак за кандидоза. Това е гъбичка, която обикновено не показва остри признаци и е трудно да я разпознаете, ако не погледнете езика си. Ако състоянието се развие, то може да предизвика проблеми с хормоните, слаб имунитет, дефицит на витамини. Това възпаление отключва и болки в гърлото, загуба на апетит и гадене.

Ако забележите пожълтяване на езика, в устата ви има твърде голямо количество бактерии. Ако налепите са събрани по средата и се разпространяват и настрани, това е нормално. Ако обаче целият език е жълт, може да имате проблем със стомаха. Обикновено това е индикация за гастрит, който би могъл да се хване навреме и да се лекува, тъй като е още в началото, пише сайтът Actualno.com.

Добре да огледате езика си рано сутрин, още преди да измиете зъбите си, тъй като неговият цвят се променя според редица фактори – хранене, пушене, сън, лекарства.

Ако езикът е станал ярко или по-тъмночервен, може да е индикация за скарлатина. Болестта се характеризира и с вдигане на температура 39 градуса, главоболие, гадене, налепи по сливиците. Трябва да се консултирате с лекар, за да ви назначи лечение.

В случай че забележите промяна във формата на езика, веднага потърсете лекарска помощ, защото това е признак за инсулт, освен ако по рождение формата ви не е различна. Езикът може да се изкриви заради нарушеното кръвообращение в мозъка.

Ако езикът ви е прекалено голям, може да страдате от амилоидоза. Това е болест, появяваща се заради трудната обмяна на белтъчини. Езикът става много голям, а болестта може да повреди сърцето, бъбреците, черния дроб и червата.

Ако забележите някой от тези симптоми или друго нетипично състояние и промяна на езика, незабавно потърсете консултация и помощ от лекар, за да хванете заболяването навреме и да започнете адекватно лечение. Така можете да стопирате, облекчите или излекувате болестта. Следете редовно състоянието на езика, за да бъдете уверени, че сте в добро здраве. Той може да ви подскаже много, стига да забележите признаците.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Телешки език

    10 0 Отговор
    Вече не само простата алармира, ами и езикът. Ако езикът ви е дълъг, тъмен и раздвоен накрая, значи страдате от злоба.
  • 2 ИнтерГлупост

    9 0 Отговор
    т.е. без значения на цвета и размера - все сте болни. Това е недостатъка на интернет - стават достъпни прекалено много глупости и хората се стресират да ги четат )
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Чета и виждам Много мъкааа......Сутрин езика на всеки здрав човек е бял.не е заради гъба,или гъбичка,а организма през ноща се чисти и от отверстията изкарва мръсотията.достатъчно е да изчистите с една лъжичка по възможност със сребърно покритие ,или сребърна преди да измиете зъбите си и после да се гаргарате със сода ......Нал сте йоги бе бг....Много простфесор ...много мъка....Мийте зъбите си поне с 2 пасти за зъби...бг от наблюденията ми първо ви опадват зъбите.Не за друго,а за да пестите от стоматолог!