Last news in Fakti

14 Ноември, 2021 20:11 11 696 5

Плодовете, които ни пазят от инсулт

  • инсулт-
  • инфаркт-
  • сърдечно-съдови заболявания-
  • круши-
  • плод

Крушите съдържат вещества, които се отразят благотворно върху сърдечно-съдовата система

Плодовете, които ни пазят от инсулт - 1
Снимки: Shutterstock

По време на проучване експерти установиха, че съществуват плодове, които са особено полезни за нас. Именно с тяхна помощ можете лесно да намалите риска от развитие на инсулт поради факта, че в тях се съдържат уникални антиоксиданти. Струва си да се обърне внимание на факта, че инсултът възниква поради факта, че кръвта започва да тече по-трудно към мозъка.

Най-ефективна в борбата срещу евентуален инсулт според учените е крушата. Този плод може бързо да въведе в ред кръвното налягане и да нормализира нивата на холестерола в кръвта благодарение на фибрите и пектина. Това са несмилаеми хранителни влакна, които могат да образуват гелообразна маса.

Плодовете, които ни пазят от инсулт

Благодарение на тази консистенция, масата е в състояние да изстърже вредните вещества от стените на кръвоносните съдове и да отстрани токсините.

Крушите съдържат много фибри и някои други растителни съединения, които носят големи ползи за тялото. Катехинът е много важен. Той е антиоксидант, който може да се намери и в какаото и ябълките. Помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и като цяло има положителен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система.

Още през 2011 г. експерти предположиха, че крушите могат да се използват за естествена защита на мозъка от инсулт. Затова те започнаха да провеждат проучване, по време на което изучаваха данни от над 20 хиляди 40-годишни пациенти, които не страдат от сърдечно-съдови заболявания.

В продължение на десет години 233 души са получили инсулт. Експертите отбелязват, че тези хора, чиято диета редовно включва ябълки, круши и други плодове, както и зеленчуци с бяла плът, са с почти 52% по-малко вероятно да получат инсулт.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Еколог

    10 2 Отговор
    Истина е! Киселините съдържащи се в тия плодове, наистина изстъргват мазнините и освен всичко друго, топят мазнините и свалят килограми.
  • 3 Uса 2.5

    4 4 Отговор
    Постоянно някакви "учени" се опитват да ми дават наклон на чепа. В крушите няма нищо кой знае колко полезно. Плодовете и зеленчуците които "почистват" кръвоносните съдове, са ябълки и моркови.
  • 4 КИРО ЖЪРТЪ

    0 5 Отговор
    А АКО СЪМ БЛИЗЪЛ ЧЕРВЕНА ПЕЧЕНА ЯБЪЛКА, КАКЪВ ЦВЯТ ТРЯБВА. ДА ИМА, И ДАЛИ ЩЕ. СТАНЕ ПО ДЪЛЪГ.
  • 5 Д-р Крушев

    2 2 Отговор
    Най-добрите плодове за здрав мозък са между мъжките бедра.Събино!Явно отдавна не си ги дъвкала.