Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 17:15 3 568 2

Ето храните богати на фолиева киселина

  • фолиева киселина-
  • храни-
  • ползи-
  • бременност

Дневният лимит на прием на фолиева киселина е 1000 μg

Ето храните богати на фолиева киселина  - 1
Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина е доста важен фактор в нашия организъм, като е необходима за функционирането на всички клетки в тялото ни. Тя отговаря и за образуването на червени кръвни клетки, съобщава trafficnews.bg. Ползите, които можем да имаме от приема ѝ, са известни на всяка бременна жена. Тя помага за развитието на плода и увеличава шанса за раждане на дете без увреждане.

Фолатът е форма на витамин B9, която се намира естествено в храните. Фолатите са важни за човешкия организъм. Те са полезни за предотвратяване на анемии, също и допринасят за образуването на ДНК, която е отговорна за генетичната информация.

Разбира се, има много естествени източници на фолиева киселина. Витамин В9 може да се набави чрез консумацията на грах, спанак, боб, броколи, черен дроб, ядки.

Препоръчителната дневна доза за възрастни е около 400 микрограма (мкг), с изключение на бременните и кърмачките, които имат нужда от по-големи количества фолиева киселина.

Броколи

Със 100 грама броколи си набавяме близо 16% от необходимото дневно количество витамин В9. Освен това кръстоцветният зеленчук е и много добър източник на витамин А, който се грижи за здравето на очите, кожата и зъбите, и витамин К, който предпазва от остеопороза и възпалителни процеси.

Боб

Бобът е сред най-добрите растителни източници на фолиева киселина – с 43% от дневната доза в една чаена чаша. Получаваме и високо количество калий, който намалява риска от удар и се грижи за възстановяването на мускулите след тренировка.

Семена и ядки

Почти всички семена и ядки са добри източници на фолат – слъчогледовите семки например имат около 208 мкг в 100 грама, а бадемите – 50 мкг. С тях си набавяме и полезни мазнини, както и щедра доза витамин Е, антиоксидант, който предпазва клетките от увреждания и стареене.

Какви могат да бъдат ползите от приема й?

Тя действа изключително благоприятно при възпалителни заболявания, като е полезна и за поликистозни яйчници. Допълнителният прием на фолиева киселина понижава нивата на хомоцистеин, а това се среща при хора с бъбречни заболявания.

Фолиевата киселина е много полезна при хора с диабет. Поддържа нивата на кръвната захар да бъдат нормални и така помага диабетът да се контролира.

В9 е важен витамин и то не само при бременните жени. Има и доста интересни факти за него, а тях е добре да ги знаем всички, а не само бременните.

1. Фолиевата киселина помага, като намалява риска от дадени видове рак и сърдечни заболявания, а това може да стане само с 0,4 мг прием дневно.

2. Ако искате да увеличите количествата на фолиева киселина в тялото си, то спокойно можете да консумирате различни видове зеленчуци и зърнени храни.

3. Ако приемат 0,4 мг дневно фолиева киселина поне 1 месец преди забременяване и по време на първия триместър, то можете да предотвратите дефекти на невралната тръба.

Както с всяко едно нещо, така и с това не трябва да се прекалява. Дневният лимит на прием на фолиева киселина е 1000 μg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 психо

    1 0 Отговор
    Ако в трябва фосфорна киселина има в кока колата и Пепси... Полза няма никаква от нея