30 Ноември, 2021 19:15 3 325 9

Специалисти обясняват за опасността от белия хляб и макароните

  • бял хляб-
  • макарони-
  • глутен-
  • опастност-
  • нездравословно

Глутенът може да причини раздразнения на червата и автоимунни заболявания

Специалисти обясняват за опасността от белия хляб и макароните - 1
Снимка: Shutterstock

Лекарят диетолог Елена Соломатина разказва пред „Москва 24“, че всекидневната консумация на бял хляб може да доведе до инсулинова резистентност, диабет и затлъстяване. По думите ѝ само по себе си брашното, от което се приготвя белият хляб, в човешкия организъм работи по същия начин, както и захарта.

„Дори ако в хляба има просто бяло брашно, вода и мая, по същина това е захар, а не хляб. Когато го изядем, се повишава нивото на глюкозата, известно време чувстваме прилив на енергия, след това рязко се появяват умора, раздразнителност“, предупреждава Соломатина. Това на свой ред може да доведе до инсулинова резистентност, диабет и много рязко покачване на тегло, с което след това е трудно да се справим.Затова, по думите на диетолога, е по-добре да не се злоупотребява с бял хляб. „Понякога може да се хапне филия, но трябва да се помни, че това е просто десерт, а не хранителен продукт“, подчертава диетологът.

Най-добре е да се консумира пълнозърнест хляб, казва експертът. В него има повече полезни витамини, микро- и макроелементи. Освен това в пълнозърнестия хляб се съдържат полезни за стомаха фибри и необходимите за вегетарианците витамини от групата В, уточнява д-р Соломатина.

Ръженият хляб е толкова полезен, колкото и пълнозърнестият. Но като натурален продукт се среща рядко, смята тя. Често в състава на първо място е висококачествено брашно, което според диетолога е много пречистено брашно - то работи като захар в нашия организъм и може да нанесе вреда на здравето, ако се употребява често. При това самото ръжено брашно може да заема едно от последните места в състава. Ако вземем средностатистически човек със средно тегло и средно физическо натоварване, то той може да хапва 2-4 филии пълнозърнест хляб на ден. Хората с високо физическо натоварване имат също и съвсем различен разход на калории и по-голяма норма на консумация.

По-рано нутрициологът Анастасия Гаврикова предупреди за опасността от макароните в ежедневното меню. Д-р Гаврикова пояснява, че 90% от всички макарони съдържат глутен, чиято употреба в големи количества може да доведе до синдром на раздразнените черва, автоимунни заболявания и проблеми с кожата, твърди тя пред РИА Новости. По думите ѝ разнообразието на съставките е основно правило при съставянето на менюто. „Ако ядете тестени изделия всеки ден, няма да получавате онези хранителни вещества, които се намират например в зърнените храни: елда, кафяв ориз, киноа. Ето защо, ако харесвате тестени изделия, наблюдавайте дали имате проблеми със стомашно-чревния тракт, автоимунни заболявания, как изглежда кожата ви, дали сте с наднормено тегло или не. Ако сте здрави, можете да ядете обикновена пшенична паста. Знайте обаче кога да спрете", казва д-р Гаврикова. Тя добавя, че може да се даде предпочитание на паста без глутен: това са фунчоза, ширатаки, паста от грах, нахут, царевица. „Обърнете внимание на опаковката да пише „без ГМО“, заключава експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лейка

    10 1 Отговор
    Или беше постна пица или Лучано торти? Сега ядем големия на тиквата и неговата шайка. Съд и затвор за тях. До живот.
  • 2 no name no face no number

    21 2 Отговор
    Едно време имаше БДС и основно ястие беше хлябът и нямаше ни диабет нито някакви си автоимунни заболявания, но с тези отрови дето ни храните днес всичко може да се появи
  • 3 Румен

    19 2 Отговор
    Що не пишете че царевицата е вредна за кравите, ами пишете за хляба. Хаха. Пшеницата се гледа трудно и с много вложени пари. Затова запъда изка да ни отучи от най ценното( за народите хляба, и макароните). Виното вредно, ракията и другите алкохоли вредни, хляба вреден, само работата и ваксините полезни. Ай го преместиме у другия крачул, и си сипеме по едно вредно с шопска салата.
  • 4 Пара Детокс

    7 1 Отговор
    Малии, щом сме посрещнали Гурко и Столетов с хляб и сол - значи сме се опитали да ги убием! И хляба и солта са вредни - стана тя!
  • 5 Мисля

    5 0 Отговор
    Хляба да е бял,а хайвера може и да е черен!
  • 6 Sieg

    5 0 Отговор
    Поколения хора са яли хляб и не е имало вреда. Стига да не се прекалява ест. Учени та леле
  • 7 Емил

    2 0 Отговор
    Тоя е рускиня, не и вярвайте! Мъчи се да изкара за половинка водка!
  • 8 незнайко

    2 0 Отговор
    Защо навремето никой не говореше за опасности от БЕЛИЯ хляб ? Защото не беше от ГМ (генно модифицирана) пшеница ! Народа не беше с наднормено тегло. Вследствие на тези "нови" продукти децата затлъстяха родителите също ! Мутациите в растенията и произведената от тях храна ще ни убят !!! Всички са чували за делото на МОНСАНТО, но се продължава с отровите !!!
  • 9 Бис

    0 0 Отговор
    Добре де .. да сте виждали италианците да се разболяват? Що не пишете за нитратите по салатите? Точно марулите и зеленяците имат най-много