Last news in Fakti

20 Декември, 2021 16:56 3 159 3

Микробите в червата влияят на психичното ни здраве

  • черва-
  • микрофлора-
  • микроби-
  • микроорганизми-
  • стомах-
  • психика-
  • психично здраве

Експерт съветва какво да правим, за да балансираме психиката и чревното си здраве

Микробите в червата влияят на психичното ни здраве - 1
Снимка: Shutterstock

Трилионите микроби в червата ни влияят не само върху имунитета, но и върху психическото ни здраве. За това пояснява Саймън Спичък от Университетския колеж Корк, Ирландия, пише Флагман.

Учените тепърва започват да разучават начините, по които имунната система взаимодейства с психичното здраве, каза ирландският експерт. "В човешкия мозък има клетки с имунни функции - астроцитите и микроглиалните клетки. При развитието на мозъка те съдействат за прецизиране на мозъчните връзки. Човешкият мозък постига енергийна ефективност, като се освобождава от неизползваните или ненужни връзки. А когато нещо в този процес се обърка, понякога се стига до шизофрения или други разстройства на развитието", поясни Спичък.

Той посочи, че почти всяко психично разстройство или заболяване е свързано с възпаление. Нарушената регулацията на възпалението може да увеличи нивата на произвеждания от организма хормон на стреса, а това допринася за психични разстройства, каза експертът.

За да пазим психичното си здраве той ни съветва да тренираме, да се храним здравословно със зеленчуци, риба, храни, богати на фибри и да спим 7-8 часа на нощ. И ако можем, да ограничим причинителите на стрес в живота си, да потърсим помощ от терапевт, да бъдем активни в социалните си контакти и да излизаме често сред природата, сред зелени пространства.

"Няма лесен начин, няма една конкретна храна или хранителна добавка, която да вземате и да оправите този проблем", предупреждава Спичък.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кило домашна

    5 2 Отговор
    и 2-3 микроба само остават,да ходят да се оплакват в Хага!
  • 2 йжкгкх

    5 0 Отговор
    "Човешкият мозък постига енергийна ефективност, като се освобождава от неизползваните или ненужни връзки" - значи затова забравяме!
  • 3 💉=⚰️

    2 0 Отговор
    В храните слагат отрови. Няма никакви микроби.