21 Декември, 2021 11:50 2 112 5

И в България изпитахме лекарство срещу COVID-19

  • хапче-
  • covid-19-
  • здраве

Резултатите са висока ефективност

И в България изпитахме лекарство срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Клиничното изпитание, при това във фаза 3, на ново лекарство срещу COVID-19 вече е приключило. Част от изпитанието е проведено в България.

Пред камерата на bTV главният изследовател за България д-р Иван Малкодански даде повече подробности. По думите му, лекарството показало голяма ефективност - в 90% от случаите приемалите го не са развили тежки симптоми. Видимо няма сериозни странични ефекти - има малък процент пациенти, при които е имало стомашно-чревни проблеми. Не се знае обаче дали е заради лекарството или защото са боледували от COVID-19 - Делта вариантът на коронавируса предизвиква стомашно-чревни проблеми.

Лекарството е предвидено за употреба в ранна фаза на болестта - при леки и среднотежки симптоми, защото целта му е спиране на репликацията на вируса. Такова е действието на "Молнупиравир" на Merck и на новото хапче на Pfizer.

По думите на д-р Малкодански, в България са наблюдавани трима пациенти в рамките на проучването - в Плевен. В световен мащаб обаче препаратът е изпитван на 3000 души. За сравнение, големите изпитания на ваксините срещу коронавирус, които сега са разрешени за ползване в ЕС, бяха в рамките на 30-40-50 000 души за всяка.

Надявам се, че през 2022 година ще имаме много повече възможности да лекуваме COVID-19 във всичките му фази, завърши лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 2 Отговор
    Щом има лекарства да спрат да ни занимават с Ковид!

    Коментиран от #3

  • 2 По Коледа стават чудеса

    14 2 Отговор
    Първо трябва да защитим вируса от изчезване, щото след два три месеца няма да има какво да лекуваме
  • 3 Информиран

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Твоите любимци ще набодат 40000 деца насила, какво мислиш по този въпрос?
  • 4 Голямо проучване

    2 4 Отговор
    ? 3ма пациенти ? ЗООО в света?
  • 5 Анонимен

    1 3 Отговор
    А на колко хора е давано това лекарство без да знаят, че са част от експеримент?