Last news in Fakti

3 Януари, 2022 17:42 5 316 54

Адв. Мария Петрова: Плашат с проверките за сертификатите

  • сертификат-
  • мерки-
  • проверки-
  • коронавирус

Отделно от това може да се постави въпросът и за начина, по който се лекуват българските пациенти

Адв. Мария Петрова: Плашат с проверките за сертификатите - 1
Снимка: БГНЕС

"Вероятно изказването на премиера Петков е по-скоро в посока да плаши, ако мога да използвам този глагол и да възпре издаването на фалшиви сертификати, ако изобщо има такива. Не го намирам за нещо, което практически ще донесе позитив."

Това заяви пред News.bg адвокатът по медицинско право Мария Петрова за това как законово изглежда идеята на премиера Кирил Петков МВР да се проверяват сертификатите за ваксинация на починалите от COVID-19 граждани.

Адвокат Петрова не смята, че фактически предложението на премиера ще доведе до промяна в поведението нито на медицинската общност, нито на хората, които са резистентни или отказват да се ваксинират, но търсят някакви начини да преодолеят ограниченията.

Адвокат Мария Петрова не разбира в детайли как ще се случи една такава проверка. Първо задава въпроса във всички случаи на починали граждани, които имат някакъв сертификат ли ще се извършва проверката?

Второ - тази проверка ще се извършва само заради съмнението, че някои е с фалшив сертификат, което от медицинска гледна точка няма как да бъде доказано. Така ще е едно безкрайно опасно начинание, което ще бъде излишно натоварен и ангажиран човешки ресурс.

Ако идеята на премиера Петков е на всеки граждани, който е починал в лечебно заведение, но има данни, че има зелен сертификат за ваксинация, да се търси някаква корелация между това колко добре е действала ваксината и защо този човек е починал, тогава трябва да се поставят различни въпроси, обясни тя.

От медицинска гледна точка трябва да се разгледа въпросът гаранция ли е на 100% ваксината за това, че човек няма да преболедува тежко или да има фатален изход от заболяването. Според адвокат Петрова такава гаранция не може да бъде дадена.

Отделно от това може да се постави въпросът и за начина, по който се лекуват българските пациенти и в частност пациентската безопасност в условията на ковид. МВР може да извършва каквито проверки пожелае в рамките на правомощията си, но подобни изказвания, каквото направи премиерът Петков, не дава основания какви ще са точно проверките, подчерта адвокат Мария Петрова.

Тя добави, че когато става въпрос за законово назначена проверка в полза на общественото здраве, съответните институции могат да я извършат и не може защитата на здравна информация сама по себе си или в частност да е предпоставка или пречка за извършването на каквато и да е проверка. Така направеното изявление на премиера Петков не дава яснота нито каква е крайната цел, нито какви ще е са конкретните действия по тези проверки, които ще се предприемат или по-скоро в обратен ред - какви ще са самите проверки и какво ще се появи от тях, каза още адвокат Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12335

    133 20 Отговор
    ми той кирчо си е олигофрен

    Коментиран от #34, #52

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лейка

    17 158 Отговор
    Миче, какъв ти е проблема да бъдат проверявани сертификатите? Не се впускай много да мислиш, защото пишеш глупости. Отиди на близките до теб гробища и виж как е работата там!

    Коментиран от #7, #53

  • 4 Българка

    167 5 Отговор
    Петков и правителството да се активират в разследване на грабежите от бойковата шайка и връщането на ограбеното. Да не се занимават със странични дребнотемия и да не слугуват на шепа чужди олигарси!

    Коментиран от #9

  • 5 В Киреча

    113 18 Отговор
    Ама, какво разсъждавате, Киро "харварда" видимо не блести с акъл и знания, а те тръгнали да го анализират тоз надут балон, ха ха!

    Коментиран от #13

  • 6 Българка

    169 9 Отговор
    Зеленият сертификат е фашистка дискриминация! Той е противоконституционен! Срещу ковид НЯМА РАБОТЕЩИ ВАКСИНИ! Тези коктейли не са ваксини и не предпазват от заразяване, боледуване, разпространение на заразата! Трябва да отпадне този зелен сертификат , който помага за безпрепятствено разпространяване на ковид!
  • 7 Гкккк

    65 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лейка":

    Я ходи за бустера ,че ще свърши...
  • 8 Рошко

    87 3 Отговор
    Ама и вие адвокатите вместо да плямпате, зо не почнете дела за този психологически тормоз по медиите, или и на вас са ви запушоши устите с еврейски долари
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    подкрепям
  • 10 Пипи Чорапчето

    66 1 Отговор
    От пациентските проверки ще цъфнат медицински далаверки;)
    По- кротко го давай, Киро, щото и т.нар.ЗС , бил той и автентичен, не гарантира нищо на притежателя си!
  • 11 Ама този Киро

    106 6 Отговор
    Май наистина е просто Киро с тъпите си решения го доказва! Има ли представа колко хора ще останат без работа и до какво ще доведе това! Поредния който иска да принуди хората да се ваксинират против волята им! Вместо да вземе мерки против вдигането на ток, газ, храни, лекарства, услуги и др той тръгнал да наказва бедните хора! Срам, срам голям срам и позор! Хората които са му гласували доверие сега са предадени от този продажни!

    Коментиран от #27

  • 12 напушен

    46 5 Отговор
    Кирчо, Славчо и кокорчо само глупости мислят да се излагат
  • 13 И. Иванов

    6 14 Отговор

    До коментар #5 от "В Киреча":

    Определено ти, моме, блестиш с нещо, дето другите не го виждат. Ха ха.
  • 14 Ваксинатор Кирчо

    59 5 Отговор
    Ще гоня за сертификата и живи, и умрели! Нали затова гласувахте за усмивката ми...
  • 15 ха ха

    77 7 Отговор
    Петков е просто въздух под налягане. Давоски наместник в разрез със закон и морал... Адвокатката добре го е насолила. Добра е!
  • 16 Наркос

    74 3 Отговор
    Представяте ли си , човека умира и семейството му получават глоба , че е бил с фалшив сертификат... тъй като е мъртъв няма и как да докаже невинността си... Абсолютно са способни на такава схема !
  • 17 Не се страхувайте

    23 1 Отговор
    Проверката е post mortem.
  • 18 хахаха

    2 52 Отговор
    Е как да няма как да бъде доказано ма госпожа. Ако е умрял от усложнения, а няма антитела, обаче има вирус, значи нито е бил ваксиниран, нито преболедувал.

    Коментиран от #22

  • 19 Интересно

    62 3 Отговор
    Как ще докажат дали починалите имат ваксина или не като не правят аутопсия! И какво ще каже когато някои човек умре след ваксинация? Киро ли ще поеме отговорността за смъртта на човека и той ли ще издържа семейството му
  • 20 Станю

    46 2 Отговор
    Младото ококорено скаутче пак се изхвърли!От както го направиха началник,бълва глупост след глупост!Очакваме следващото му излияние на световен политик!
  • 21 Кирка

    61 2 Отговор
    Аве Кириякито Петков да направи проверка колко умрели от ковид са писани, че са умрели от ковид а пък реално са умрели от друго или по други причини.
  • 22 Антитела

    24 3 Отговор

    До коментар #18 от "хахаха":

    Нямат много преболедували, а за ваксинирани да не говорим те няма от къде да ги получат!

    Коментиран от #29

  • 23 Антон

    54 2 Отговор
    Само едно уточнение: това не са фалшиви сертификати. Фалшив сертификат е такъв, който да си направя у нас с някоя програма за обработка на изображения. Това са съвсем легални, валидни и истински сертификати, изададени по надлежния ред от държавта.Това че някой си имал съмнения какво има в шишенцето с експериментална течност - дали таква или витамин или физиологичен разтвор или пък че спринцовката пръснала в кенефа някаква субстанция, си е негов проблем.
  • 24 123

    64 2 Отговор
    Всичката Мара втасала, до фалшиви сертификати опряла. Първо, те трябва да отпаднат, защото само стресдират и разделят хората. Официално съобщиха от Еврпопейската агенция по лекарствата,че ваксините на пазара не действат срещу омикрон. Това е офциално, нали така? Тогава следва логичен въпрос: защо да има масова ваксинация с нещо, което не действа, но може да ти докара странични ефекти. В държавата ни има поне пет други належащи проблема, но за тях какво?

    Коментиран от #28, #33, #38

  • 25 ХИХИ

    33 3 Отговор
    Че то форумът на факти, без най-вероятно на нито един юрист отсвири Киро, направи го за смях....
  • 26 Хахаха

    40 2 Отговор
    Кирчо не му се вярва, че ваксиниран може да умре от ковид? Ама защо чака някой да умре, да почне да проверява и всеки разболял се. Тъкмо ще се докаже, че може и двете да се случат. Как ще проверява обаче не знам, сигурно ще вика екстрасенс.
  • 27 Ха ха ха ха ха

    31 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ама този Киро":

    Не бедните, а умрелите е тръгнал даа разследва:(
  • 28 Петков

    25 2 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    Има 1000000 други належащи проблема, но когато се набодат достатъчно офце ще спре да им пука!
  • 29 Според мен, въобще грам

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Антитела":

    не си прочел по темата освен във фейсбук.

    Коментиран от #41

  • 30 Stefan

    29 2 Отговор
    Все пак, нека не забравяме, че служебният кабинет на Радев и продължението му кабинета Петков поставиха начало на безпрецедентно погазване на правото, каквото в България не е имало повече от 70 години. Тук имаме нещо много по-лошо от корупцията на предходните правителства. Това е вече НЕприкрит фашизъм, без значение как мимикриран, и мислещите и знаещи хора го разбират. Борбата сега е за обърканите умове на конформистите, страхливите, нагаждачите и хората с Ай Кю под 100 - те трябва да бъдат объркани и излъгани, та чрез тях да се смаже опозицията на мислещите и така знаещите и мислещите да бъдат изолирани - какво правят с Мангъров например - използва се мощна пропагандна машина, всички платени телевизии работят, за да манипулират не много мислещите българи, те представят новото НЕНОРМАЛНО и новите фашисти като нещо нормално и закономерно. Потърсете например в афера бг обширен анализ на беззаконието на заповедта за зеления сертификат. Имаше ли поне една достойна медия в България да даде гласност на това, което се случва?

    Коментиран от #36

  • 31 Как ще проверяват

    17 1 Отговор
    Според данните за днес 91 процента от починалите 44 не са ваксинирани. Голяма активност се очаква, на базата на какво разпореждане обаче ще се извършва проверката не стана ясно. И защо трябва да се дрънкат оръжия и да се притесняват и лекари и болни.
  • 32 вирусолог

    3 35 Отговор
    Нека адвокатката да не дава много съвети, ще я заболи главата. Мисленето не е за всеки. Идеята на премиера е много добра. Най-малкото ще се разбере дали починалите са действително ваксинирани, което е важно от медицинска гледна точка.

    Коментиран от #48, #54

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Емор

    25 2 Отговор
    И ПП са изложиха, Следващите избори последна политическа сила,Само Възраждане е Спасението.

    Коментиран от #37

  • 36 АААААааа

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Stefan":

    А тези дето ни управляваха 30 години с какво EQ бяха????????????????????/Над 100 или под 100. А с ЕДНА прочетена книга колко EQ ??????????????????

    Коментиран от #42

  • 37 АААААааа

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Емор":

    А тези ги почнаха още на 1 януари в посока затвора!!!!!!!!!!!!!!
  • 38 АААААааа

    1 11 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    Един в затвора заради фалшив сертификат и о ЧУДО ще настане!
  • 39 Ербап ама не

    34 1 Отговор
    Ако си мъж, ще тръгнеш НЕ да разследваш починалият нещастник /който дори като умрял, вече а освободен и от наказателна отговорност/ а защо не разследваш Пфайзер и сие, че не им работят ваксините. Ако си ербап що не поискаш от Пфайзер да плати обезщетение за всеки починал ваксиниран от Ковид или всеки заразил се от Ковид, лишен от препитание поради карантина, а? Така по би защитил народа си, ама не ти стиска. ще вървиш срещу нещастника, защото е лесно, дай да мачкаме слабия.. но и теб работодателят ти -имам предвид суверена, а не тези, на които вършиш работа с тия ваксинации - ще те разследва някой ден и може да е доста скоро.
  • 40 Мдааа....

    30 1 Отговор
    Кирето дори няма уважение към мъртвите.Толкова много сериозни престъпления се извършват той ще пуска МВР ето да разследва умрелите вместо да гони истинските престъпници.Много на сериозно се взе и започна да проявява мания за величие.
  • 41 Не ми трябва

    24 1 Отговор

    До коментар #29 от "Според мен, въобще грам":

    Да чета аз виждам какво се случва в масово ваксинирани държави! Там са най-много заразените и починали, а в Турция вече слагали пета доза! И шеста да си сложат пак ще бъдат най-заразени! Защо ли?
  • 42 Stefan

    13 1 Отговор

    До коментар #36 от "АААААааа":

    Точно това имам предвид - едно е да се краде прикрито, да се вземат подкупи прикрито, дори да се убиват хора прикрито - т.е. все пак има някакъв респект към законността - но съвсем различно е да се упражнява насилие и принуда над народа по незаконен начин ОТКРИТО, като се представя това насилие и принуда като нещо нормално и неподлежащо на съмнение.
  • 43 Питам

    19 1 Отговор
    А доколко е законен този наложен генцид ???
  • 44 Безумно, но факт

    10 2 Отговор
    Безумно, но факт, с един куршум Кирето се бори хем с корупцията, хем разрешава всички проблеми на здравеопазването - отсега всички ще си умират вече редовно ваксинирани, а не наужким. Да живее гениалният ни министър председател! Чакаме следващо включване с голямо нетърпение
  • 45 Зззз

    10 1 Отговор
    Абе тоя прави само неадекватни изказвания....и само се хили...какви проверки,кви пет лева. Това ли е най-важната му цел??? Тоя изобщо разбира ли от нещо след тоя Харвард???
  • 46 Въпрос

    14 1 Отговор
    Да чакаме ли масови ексхумации из гробищата и гаври с телата на починали хора? Това препоръка на СЗО ли е или своеволно решение на Кирю?
  • 47 ОСТРОВ БОЛШЕВИК

    0 11 Отговор
    ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ С ДВА ВИДА РЕЦИДИВИСТИ:МЕНТЕ ВАКСИ И АНТИ ВАКСИНА☝ СЪВЕСТНИТЕ И ОТГОВОРНИ БЪЛГАРИ НЕ СА ДЛЪЖНИ ДА СПОДЕЛЯТ КОРОНА БАЦИЛИТЕ С АНТИ ВАКСИ 💩💩

    Коментиран от #49

  • 48 Я пак

    15 0 Отговор

    До коментар #32 от "вирусолог":

    Аз пък мисля, че някой трябва да бъде подведен под отговорност, за начина на лечение в Ковид отделенията, а когато лъсне истината за т.н."ваксина" и всички участници в схемата, г-н "вирусолог".
  • 49 Голям праз

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "ОСТРОВ БОЛШЕВИК":

    Май, скоро не си излизал от мазето? Я се прибери пак там , че ваксините ти нещо не стават.
  • 50 Мунчо

    3 0 Отговор
    Ще проверят на Мурукуру.
  • 51 Им бе цилус

    3 0 Отговор
    Когато отпадне фразата "информирано съгласие", съгласен съм да бъде наказуемо издаването на "Фалшив сертификат". Защото, тогава имунизиран починал в следствие на "ваксината", ще може да бъде овъзмезден от производителя.
  • 52 АДВОКАТ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "12335":

    КИРИЛЕ ПЪРВО ДОКАЖИ ЧРЕЗ АУТОПСИЯ ПОЧИНАЛИТЕ ОТ КОРОНА И ТОГАВА БЛЕЙ ОТ ТРИБУНАТА НА ПАРЛАМЕНТА ЖАЛЪК ПРОДАЖНИК ГЛОБАЛИСТ!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Да помогна

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "вирусолог":

    СЕГА ,ПОНЕЖЕ СИ МНОГО ТЪП ЩЕ ТЕ ПОПИТАМ -ВИДЯЛ ЛИ СИ НЯКЪДЕ ИЗНЕСЕНИ ДАННИ ЗА ПОЧИНАЛИ ОТ"ВАКСИНА"-НЕ! НЯМА И ДА ВИДИШ,ЗАЩОТО СЕ КРИЯТ,ЗА ДА МОЖЕШ ДА СЕ НАБОЦКАШ ДО НАСИТА И ДА СИ ПУКНЕШ С РЕДОВЕН СЕРТИФИКАТ!