4 Януари, 2022 13:40 3 474 14

Таушанов: Половината годишна хоспитализация е излишна

  • хоспитализация-
  • здравна система-
  • пациенти-
  • лекари

По думите му, пациентите не знаят за много от правата, които им се полагат

Таушанов: Половината годишна хоспитализация е излишна - 1
Снимка: БГНЕС

У нас има свръххоспитализация. 2,4 милиона души се хоспитализират годишно, това не е ново. Половината от тази хоспитализация е излишна. Затова е този голям натиск върху здравната система, каза пред БГНЕС Пламен Таушанов, който е председател на Асоциацията за закрила на пациентите.

По думите му, пациентите не знаят за много от правата, които им се полагат.

„Много е важно, че няма протоколи на лечение, а именно какво трябва да прави общопрактикуващият лекар и какви лекарства трябва да предписва до приемането на пациента в болница. Дали трябва изобщо общопрактикуващите лекари да изписват антибиотици, според мен не трябва. Въпреки, че се приеха няколко решения, а именно антибиотици, противовирусни препарати да бъдат назначени, към този момент има 50 центъра, където пациентите могат да си ги получат безплатно, иначе плащат всичко. Сега пациентите не знаят, че имат такова право за безплатен PCR, а продължават да си плащат по 90 лева, за да се тестват“, каза Таушанов.

Бързите тестове не може да са релевантни. „Ако се говори сериозно тестовете, които са релевантни са тези, които се извършват в болнични заведения. Тези тестове пред моловете са нагласени предварително да дадат отрицателен знак, за да върви бизнесът. Правителството бездейства и компетентните органи не си вършат работата“, категоричен е Таушанов.

Лекарите не обръщат внимание на пациентските организации.

„Не е въпросът, че не е ефикасна системата, а много от тях не си изпълняват задълженията. Колко точно общопрактикуващи лекари са организирали ваксинирането на пациентите си, много е малка бройката. 80 000 противогрипни ваксини не са употребени. Държавната администрация, министерствата и лекарите не питат пациентските организации какви са истинските проблеми, а истинските проблеми са много сериозни и се подценяват. Омикронът ще го лекуват личните лекари, това са фантасмагории“, заяви той.

„Повече от една година, хронично болните пациенти избягваха да влизат в болници със страх да не се заразят. Поради тази причина нараства натиска на тези, които са с основните заболявания, отложиха се операции, но никой не обръща внимание на този въпрос. Когато един пациент с коронавирус влезе в болница, но има и друго заболяване, дали лечебното заведение има достатъчно специалисти, които да го консултират по проблема му. Той също не знае дали да се ваксинира или не. Не може да се дават фалшиви успокоения, че ваксината е напълно безопасна за хора с други заболявания. Няма безплатно лечение след преболедуване с коронавирус, въобще пълна какафония е“, категоричен е Таушанов.

„По принцип има едно нарушение, което е започнало от момента на ваксинация и то е, че пациентите не подписват реално информирано съгласие. Има над 12 до 18 конспиративни теории, дали вреди върху сърдечната дейност, репродуктивни способности, като на тях не им се дава аргументиран отговор. Затова младите хора масово не се ваксинират, защото се страхуват от такива последици. Кацаров не проведе комуникационна кампания. Как изчислиха, че като се ваксинират 300 000 пенсионери, това ще намали натиска към болницата”, добави още Таушанов.

Според него България се лута от едната страна на махалото към друга. Той е скептичен към ваксинационния процес при деца от 5 до 11 години и припомни, че у нас има 30 000 умрели и под 30% ваксинирани.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    19 0 Отговор
    Клинични пътеки Зайков,какво не ти е ясно?😎🤡🥳👍
  • 2 mi6osp

    1 21 Отговор
    Вариантите Омикрон и следващите са с голям брой мутации и изглежда ще разболяват и младите хора , които по принцип имат по-мощна имунна система. Въпрос на време е да се появи такъв вариант с висока смъртност и сред младежите.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 3 русенец

    16 0 Отговор
    Тоя откри Америка!:) Докато на държавата не и пука за изразходване на парите на народа, в случая на здравната каса, в болниците ще лежат здрави хора, а ще ги "отчитат" по всякакви скъпи пътеки.

    Коментиран от #4

  • 4 kvy

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Те даже и не лежат. Регистрират ги и ги пускат си ходят. След няколко дни ги викат да ги изпишат и дадът я резултати от изследване или епикризата и айде чао.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 kkk

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "mi6osp":

    Псе краставо, записвай си- никой естествено появил се вирус НЯМА ЗА ЦЕЛ да те убие защото това за него е самоубийство. Целите на ВСЯКА мутация са 2:
    - да се адаптира към лекарствата които се прилагат
    - да стане по-лесно предаването му

    И толкова- нищо повече. За справка- хилядите версии на простичкият грип... Разбира се винаги има починали хора- от сезонен грип ВСЯКА ГОДИНА УМИРАТ ПОНЕ 700 000 ДУШИ В СВЕТА и това са ОФИЦИАЛНИ ДАННИ от последните 25-30 години насам. Тоест сегашното положение е нещо НОРМАЛНО от медицинска гледна точка, но от политическа и финансова е друг въпрос...

    Коментиран от #14

  • 9 ха ха

    11 2 Отговор
    "Има над 12 до 18 конспиративни теории, дали вреди върху сърдечната дейност, репродуктивни способности, като на тях не им се дава аргументиран отговор." ... Ами, я поискайте от здравния министър данните за всяка ваксина. Примерно, покажете как в контролната група на Пфайзер случаите на миокардит са по-малко една година след експеримента! Ще покажете, ама друг път... Защото на втория месец от третата фаза експериментът е открит и на контролната група е предоставено правото да си сложат ваксина. Тестът е провален... Всъщност, излъгах - тестът се провежда на живо върху населението. Вчера се заливах от смях, когато зелето убеждаваше населението в безопасността от ваксината и разбиваше фалшивите новини с... познахте... данни от реалната ваксинация! Представяте ли си наглостта на пропагандата! Навират ни в очите данни от експеримент на живо и ни убеждават, че е всичко е наред. Нюрнберг 2.0 за вас!
  • 10 Velossimo

    14 2 Отговор
    Това не е ли оня същия , който обра преди години дупнишката болница ?

    Коментиран от #13

  • 11 Гандалф

    3 0 Отговор
    Да прав си...но има едно но...в погаляма си част самите близки и пациенти настояват за хоспитализация...не говоря за ковида, а най вече за възрастни хора с хронични заболявания...още не влезли в кабинета и заявяват...баща ми, маика ми, баба или дядо или близък трябва да остане в болницата..че ако може и да не излезе, че вкъщи няма кои да се грижи за него...да наистина рядко, но има и такива случаи...
  • 12 Кирчо

    9 1 Отговор
    Да същият е !
  • 13 Петър Петров

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Velossimo":

    Абсолютно същия е ! Обра болницата за да ожени сина си Сашко по прякор Пору за една лична мома от модния бизнес. Не му четет глупостите - просто изпитва липса на внимание!
  • 14 mi6osp

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "kkk":

    Псе, от декември 2019 винаги съм твърдял, че вирусът К19 е добре замислен и отлично изпълнен.