Last news in Fakti

11 Януари, 2022 14:33 12 357 2

Ето на кои болести са симптом треперещите ръце

  • тремор-
  • треперене-
  • треперене на ръцете-
  • симптом-
  • здраве-
  • заболявания-
  • нервна система

Треморът е състояние, при което крайниците или цялото тяло потреперват

Ето на кои болести са симптом треперещите ръце - 1
Снимка: shutterstock

Треморът е състояние, при което крайниците или цялото тяло неволно потръпват. Това треперене се дължи на неволево съкращение на мускулите в дадена част на тялото. Той може да се появи като временно състояние под въздействието на стрес при здрав човек, но може да е и индикация за поява на заболяване. Ако сте спокойни и ръцете ви все още треперят, това може да е симптом на заболяване на нервната система.

Вижте на какво може да бъдат симптом треперещите ръце?

Постурален тремор

Възниква в статично положение, особено забележимо, когато пациентът изпъва ръцете си напред. Той може да бъде свързан с отравяне, като например препиване с алкохол. В този случай се наблюдава сутрин след бурна нощ. Такъв тремор не е опасен и преминава с течение на времето. Треморът може да бъде и проява на повишена тревожност - в този случай успокояващите медикаменти помагат. Необходимо е да се провери и щитовидната жлеза, защото понякога "треперенето" се свързва със заболявания на този орган.

Преднамерен тремор

Той е забележим при движение, и се отличава с големи "отклонения", когато се движат ръцете. Например при такъв тремор пациентът не може да стигне до върха на носа си със затворени очи. Този симптом е по-неприятен от първия и по-често е признак на сериозно увреждане на нервната система. Среща се при сътресение, редица наследствени заболявания (включително болест на Уилсън-Коновалов), чернодробна и бъбречна недостатъчност.

Есенциален тремор

Това е най-често срещаното двигателно нарушение. Есенциалният тремор е познат също като ЕТ на Минор, доброкачествен ЕТ, фамилен тремор или наследствен тремор. Пациентите с ЕТ обикновено имат неконтролируемо треперене в ръцете, главата, гласа или други части на тялото. Състоянието обикновено се появява при възрастни хора и постепенно се влошава с напредване на възрастта. Треморът обикновено е най-изразен при изнасяне на ръцете напред пред тялото, при изпълнение на фини дейности, като носене на чаша, използване на лъжица или писане. Треморът обикновено спира, когато ръцете са в пълен покой (когато си почиват в скута). Стресът и емоционалното напрежение влошават тремора временно.

Тремор при болест на Паркинсон

Едно от най-често срещаните заболявания в напреднала възраст е болестта на Паркинсон, която се развива постепенно, като първият симптом често е тремор на крайниците. Болестта е нелечима, но съвременните лекарства могат значително да забавят развитието ѝ. Важно е да потърсите помощ при първите признаци, пише сайтът zdrave.to

Ето и още няколко разновидности на неволното потреперване:

Дистоничен тремор

Дистоничния тремор е характерен за хората, които страдат от заболяването дистония. Дистонията е нарушение на акта на движение, което се проявява с неволеви мускулни съкращения, които водят до усуквания на тялото и повтарящи се движения. Обикновено дистоничния тремор може да засегне всяка една част от тялото и се лекува с почивка.

Церебеларен тремор (интенционен тремор)

Този вид тремор се дължи на увреждане в областта на малкия мозък. При церебеларния тремор треперенето се наблюдава на края на някакво целенасочено движение, като натискането на копче например. Най-често причините за този вид тумор са инсулт, тумор в областта на малкия мозък, множествена склероза.

Ортостатичен тремор

Ортостатичния тремор се характеризира с ритмични мускулни съкращения, които се появяват в областта на крайниците веднага след изправяне от седнала или легнала позиция. Обикновено пациентите се оплакват от чувство на нестабилност и не могат да преценят, че всъщност се касае за тремор. Точната причина за възникването на този вид тремор не е ясна, но се смята, че той най-вероятно се дължи на предишна травма в областта на крайниците.

Физиологичен тремор

Почти няма човек, който да не е изпитвал някога този вид тремор. Обикновено физиологичния тремор изчезва след отстраняването на причината за неговата поява. Той най-често се проявява в областта на ръцете и краката и се предизвиква от най-различни състояния:

ниска кръвна захар (хипогликемия)
стрес и напрегнатост
студ – например тракане със зъби
силен страх
консумация на кофеин в големи количества
хипертиреоидизъм
алкохолизъм
отравяне с тежки метали.

Психогенен тремор

Този вид тремор се нарича още хистеричен. Наблюдава се както в спокойно състояние, така и при движение. Характеристиките на психогенния тремор включват най-често внезапно начало, повишаване на епизодите на тремор, когато пациентът се намира в стресови ситуации. Друг интересен факт относно този тремор е, че той може да променя своите характеристики ако вниманието на пациента бъде отвлечено и той не мисли за тремора. Психогенният тремор е характерен за пациентите с дисоциативно разстройство и други психиатрични заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПИЯНДУР

    3 0 Отговор
    АМИ АЛКОХОЛНИЯ ДЕ ГО ?

    Коментиран от #2

  • 2 Е па чети!

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПИЯНДУР":

    Написали са го.