Last news in Fakti

16 Януари, 2022 12:28 5 638 15

Най-опасните напитки за мозъка

  • най-опасните-
  • напитки-
  • мозък-
  • диетолог

Експертите смятат, че прекомерната консумация на алкохол, сладки напитки и кафе може да повлияе неблагоприятно на мозъчните функции

Най-опасните напитки за мозъка - 1
Снимкa: Shutterstock

Американските диетолози посочиха напитките, които при прекомерната им консумация стават опасни за мозъка и може да причинят преждевременното му стареене.

Експертите смятат, че прекомерната консумация на алкохол, сладки напитки и кафе може да повлияе неблагоприятно на мозъчните функции, пише dariknews.bg.

„Големите количества алкохол бързо убиват мозъчни неврони, така че редовното пиене може сериозно да го увреди“, предупреждава д-р Уилям Лий. Докторът добави, че мозъкът е в състояние да се възстанови от големи дози алкохол, ако рядко попаднат в тялото. Въпреки това, ако се напивате редовно, токсичните ефекти на алкохола се натрупват, което може да доведе до сериозно когнитивно увреждане. Освен това Лий предупреди да не пиете алкохолни напитки на празен стомах, тъй като яденето забавя усвояването на алкохола и дава на тялото повече време да го разгради. Експертите опровергаха и мита, че умереното пиене всеки ден не е вредно за здравето. Според Nature Scientific Reports, умереното пиене - до 3 чаши вино за жените и до 4 за мъжете - също води до свиване на мозъка.

Други напитки, които могат да повлияят неблагоприятно на мозъчната функция, са напитките с високо съдържание на захар. Докато глюкозата е от съществено значение за нормалната мозъчна функция, при твърде големи количества тя може да доведе до когнитивно увреждане, особено при хора с диабет. „Това заболяване води до стесняване на кръвоносните съдове, което намалява притока на кръв към мозъка“, обясни диетоложката Тара Томаино. За постепенно намаляване на големите дози захар, тя препоръчва да разреждате любимите си напитки с вода и постепенно да намалявате количеството захар в тях.

Д-р Серина Пуун напомни, че кафето също може да бъде опасно за мозъка. Малките количества кофеин са полезни за когнитивната функция, но твърде много кофеин може да има обратен ефект. „Проучванията показват, че пиенето на повече от шест чаши на ден води до свиване на мозъка и риск от деменция“, каза Пуун.

Тя припомни също, че е важно всеки ден да се пие достатъчно чиста вода, тъй като мозъчната тъкан се състои от 70 процента от нея. Пуун цитира проучвания, които показват, че дехидратацията води до отслабена мозъчна функция. Тя допълни, че човек с тегло 68 килограма трябва да приема около 4,2 литра течности на ден за нормалното функциониране на целия организъм.

Източник: БГНЕС

Коментирай


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дявола

    19 3 Отговор
    Доста хора не ги касае тази новина защото нямат какво да им се увреди

    Коментиран от #6

  • 2 ТОВА СЪС „СВИВАНЕТО НА МОЗЪКА”😀

    10 0 Отговор
    80% ВАЖИ ЗА българите👆
  • 3 Кую

    9 3 Отговор
    Краварите са със диетичен мозък.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лъжат

    9 1 Отговор
    Зависи къде си роден и колко си тренирал като малък. Ензимите дето разграждат алкохола са важни тука. Почивка между две напивания, е Мин 4 дена, иначе оставаш без бъбреци. За мозъка е полезно, първоначалното разграждане на алкохола доставя огромно количество въглехидрати, без които мозъка не работи.
    Същото е валидно за холестерол, без холестерол, мозъка не работи, и ако е за дълго, умира, затова ви карат да не ядете захар и сланина, за не можете да сметнете коя цена е по изгодна , а да купувате наред.
    Затова в у-ще не се учи банково дело, нито финанси.

    Коментиран от #7

  • 6 Интересно

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "дявола":

    При теб ,как е !?Има ли ,какво да се руши?
  • 7 Дадох

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лъжат":

    ти плюсче, макар че не са 4, а 3 дни. Три са достатъчни за пълна почивка, не само за бъбреците, но и за черния дроб.

    Коментиран от #13

  • 8 РЕАЛИСТ

    5 1 Отговор
    На килограми го докарвам, но 4,2 литра вода не мога да изпия. Виж за бира мога да се напъна.
  • 9 мдаааа

    7 2 Отговор
    Най-опасните напитки за мозъка са препаратите за вана ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Камуфлаж

    16 1 Отговор
    Венелинче, недей да лъжеш. Излагаш се! Паун С….. не е докторка а самозвана нутрионистка.
    Дядо ми си почваше деня сутрин в 5 часа с павурче ракийка и нямаше проблеми нито с главата нито със здравеото. Живя 85 г. без да е бил в болница. 4,2 литра вода са нужни на кон а не на нормален човек.
  • 12 Механик

    5 0 Отговор
    Американските учени пак дават акъл.
    Абе, колко пъти да ви казвам бе? Народи дето се напиват от бира, да не дават акъл на народи дето изтрезняват с бира, а когато пият концентрат, ползват бирата за разредител.
  • 13 Фактът

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дадох":

    Ха,ти си като онези хора ,които казват - Този виц го знам но по друг начин.
  • 14 Андреа

    2 0 Отговор
    Ас с моя мозак да питам. Ако не пиа щи са ли разшири мозакат ми? И ще мое ли да си атои в глъвъта ми без да са разлей наванка?
  • 15 Fantomas

    1 0 Отговор
    По тази причина ли ББ е толкова МОЗЪЧЕН ?