Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 17:33 15 252 28

Д-р Мясников: Пипнете ли Омикрон, пийте...

  • александър мясников-
  • лекар-
  • омикрон-
  • covid-19-
  • лекарства-
  • парацетамол

Според руския лекар новият щам предизвиква клинични прояви на остро респираторно заболяване

Д-р Мясников: Пипнете ли Омикрон, пийте... - 1
Снимка: shutterstock

Лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников изброи мерките, които трябва да се предприемат при откриване на първите симптоми на омикронния щам на коронавирус.

Лекарят отбеляза, че новият щам на COVID-19 е изключително заразен. Според него мутацията предизвиква клинични прояви на остро респираторно заболяване.

В същото време, както уточни Мясников, усложненията са много по-рядко срещани при омикрон, отколкото при други щамове на коронавирус.

„Всички ще се разболеем от Омикрон по един или друг начин – някой безсимптомно, друг киха и кашля“, каза той.

Специалистът посъветва да не се притеснявате много заради високата температура. „Вирусът спира да се възпроизвежда при температура от 38 градуса и повече“, каза той. На всички, които не понасят такава температура, Мясников препоръчва приема на парацетамол.

Той припомни, че дневната доза от това лекарство не трябва да надвишава три грама. Ако при използване на този антипиретик температурата остане същата, това е причина за консултация с лекар.

Телевизионният водещ предупреди и за употребата на аспирин, волтарен, ибупрофен, нурофен и други нестероидни противовъзпалителни средства. Според него тези лекарства предизвикват много странични ефекти и са особено опасни за деца, бременни жени и възрастни хора. Ако обаче употребата на тези лекарства не може да бъде избегната, то в същото време те трябва да започнат да приемат лекарства, които предпазват стомашната лигавица, отбеляза лекарят.

При хрема Мясников препоръчва изплакване на носа със солеви разтвори. Както уточни лекарят, те могат да бъдат закупени в аптека или приготвени у дома - добавете половин чаена лъжичка сол към чаша преварена вода. „Ако решите да прибягвате до вазоконстрикторни капки, имайте предвид, че те бързо предизвикват пристрастяване и не трябва да се използват повече от три до пет дни“, предупреди специалистът.

Таблетки за смучене, както и хлорхексидин и мирамистин, ще помогнат за облекчаване на болката и възпалено гърло, добави лекарят. В същото време Мясников призова да не приема антибиотици без лекарско предписание. Той обясни, че тези лекарства са ефективни само при бактериални заболявания и са безполезни при вирусни инфекции. Освен това, поради неправилна употреба на тези лекарства, пациентът може да развие резистентност към тях, каза той, пише сайтът Zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    23 8 Отговор
    ВОДКА....минимум 500 мл дневно
  • 2 Анонимен

    52 5 Отговор
    Неваксинираните ще имат coполи, ваксинираните - хрема.
  • 3 Кой ги слуша

    14 47 Отговор
    тея пияни "лекари" от кочината.

    Коментиран от #20

  • 4 ценител

    30 4 Отговор
    Пийте рИкия, наздраве.
  • 5 Народна медицина

    51 5 Отговор
    Срещу омикрон помага: греяна ракия със сланина, водка със сельодка, уиски с коч, джин с тоник, ром с кола, текила с лайм, компреси с чесън и най-важното спиране на ТВ и нетя за известно време.

    Коментиран от #9, #12, #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Калмук

    12 24 Отговор
    Според Факти, само в Русия има лекари. Няма ден без да се изказал някой руски врач. ама явно, че списъкът се изчерпал щом се налага да цитират Мясников.
  • 8 Тиква

    9 35 Отговор
    Този умник да не е Мангъров 2? Пиите чайчета и всичко е наред! Голяма простотия.

    Коментиран от #25

  • 9 Лейка

    5 12 Отговор

    До коментар #5 от "Народна медицина":

    А така. После в спешното да не няма театър!
  • 10 БСП на Бунището

    8 37 Отговор
    Колко им плащат на Факти да правят Руска Пропаганда незнам,ама ефекта е Обратен....Обратен Ефект,защото още повече намразвам тези пияни Примати от Руската Кочина...
    .
  • 11 Пича

    7 13 Отговор
    Д-р Мясников: За всяка болест пийте "Бояршник"
  • 12 Емор

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Народна медицина":

    Текила задължително с Лимон
  • 13 Някоя си

    46 5 Отговор
    Не разбирам русофобството. Що се отнася до медицината, руснаците са наистина добри и със сигурност бих им се доверила повече, огколкото на американската фармация, за която единствено печалбата е важна.

    Коментиран от #15, #19, #23

  • 14 БРАВО

    2 16 Отговор
    НА ПИСАТЕЛКАТА,... достойна за Нобелов лауреат по медицина с творението си тъпа статия
    ТИ, ако се разболееш от К19 и разновидности, това ли ще правиш... Ела да те почерпя кафе, толковеа струва статията ти за всяко кликване...
  • 15 mi6osp

    15 4 Отговор

    До коментар #13 от "Някоя си":

    Руската ваксина Спутник Лайт предпазва 100% от тежко протичане на болестта при щам Омикрон.
  • 16 Някоя си

    33 3 Отговор
    Не ви ли дразни как ни натрапват само иРНК ваксините, макар Спутник да е очевидно по-добър и безопасен? Дори само това е достатъчно, за да разберем, че не грижата за здравето ни е водеща за управляващите. За съжаление много от неистово мразещите Русия са просто хора с промити мозъци, които нито познават историята, нито самите руснаци. Другата част са западни марионетки, продали се за власт или пари.
  • 17 Сертифициран

    12 0 Отговор
    Благодаря за съвета, но аз пих ракийка и винце и ако не беше теста можеше и да не разбера, че съм болен.
  • 18 ИВАН

    16 1 Отговор
    Моите уважения към руснака, но има и нещо по добро и безплатно .... чесън, плюс още чесън и пак чесън, може с мед, може и с квито искате глупости, но важното е - много чесън, стига стомаха ви да го понася - уникално лекарство и храна е
  • 19 Кандидат Милионер

    4 24 Отговор

    До коментар #13 от "Някоя си":

    Ти от Небето ли падаш!!?Не са ли ти казали, че България и половин Европа и Азия бяха Окупирани за половин век от Руските Комунисти???Унищожиха Обществения строй в окупираните държави и сътвориха Комунизъм по своя Изгода и усмотрение...30 години след това държавата България продължава да е в Окупация от Руски агенти,които я Управляват....
  • 20 А някои

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кой ги слуша":

    даже ги четат и комнтират :-D !
  • 21 Някоя си

    25 0 Отговор
    До кандидат милионера
    А какво правят в момента американците по света? Сеят войни и унищожение, съсипват икономики и човешки съдби. Но ги следваме сляпо...

    Коментиран от #22

  • 22 Кандидат Милионер

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Някоя си":

    Баща ми ,Комунистите го направиха Милионер 1997 ма година ....И целия Български Народ с него.....Сега очаквам и мен да направите Милионер и с един милион да си купя половин килограм кренвирши...В тръпнещо очакване съм....Айде - до тогава...!!!
  • 23 Калмук

    2 11 Отговор

    До коментар #13 от "Някоя си":

    Госпожо, в случая Мясников повтаря това, което е отдвана известно на запад от Калининград ... Ако прочетете и другите руски "експерти" на Факти, ще забележите единствено повтаряне на общоизвестни факти. И нито дума на какво се базират ..на каква статистика са стъпили ... какви проучвания ... колко години ... върху колко доброволци ... И стига с тия комплекси за фоби фили - говорим за наука и статистика.
  • 24 Ама

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Народна медицина":

    Коча за масата ли да е вързан докато пиеш уискито??
  • 25 tate

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тиква":

    Ма ти верно ли си толкова остър ???? Ма аз така се излечих без никакви драми парацетамол ,аспирин,ефизол ,и капки за нос !! Иди си прасни 10 инжекции за да си сигурен че си здрав ! Лошото е че акъл няма как да ти се "Прасне"
  • 26 Стоянова препоръчва на Мясников

    0 2 Отговор
    бояришник с белина !
  • 27 1234

    2 1 Отговор
    Парацетамола е един от най-вредните аналгетици.
  • 28 Факт

    0 0 Отговор
    Лечението е Авирон рапид, мукосолван таблетки и много витамин С. Това го знам от лекар и изпитано работи.