Last news in Fakti

11 Март, 2022 18:56 4 240 4

Лицето разкрива здравето на черния дроб

  • лице-
  • черен дроб-
  • преглед-
  • здраве-
  • състояние

Цветът на лицето показва дали черният дроб правилно извършва функциите си

Лицето разкрива здравето на черния дроб - 1
Снимка: Shutterstock

Специалисти поясняват по какви външни признаци може да се разкрие състоянието на черния дроб. Те съветват да обръщаме внимание на оттенъка на кожата и склерата. Ако е нарушена функцията на черния дроб, те пожълтяват, пише zdrave.to.

Този тип жълтеница е обусловена именно от това - черният дроб не се справя с функцията си да извежда от организма белтъчината билирубин. Повишената концентрация на билирубина придава този жълтеникав оттенък на очите и кожата.

По същия начин се “отпечатват” по кожата и очите цирозата и хепатитът. Друга външна проява на болния черен дроб са странните, необясними синини, които могат да се образуват по цялото тяло, включително и по лигавиците.

Обърнете сериозно внимание ако точно на устните ви се появи бенка, защото тя може да се окаже хематом, обусловен от повишеното кървене на кожните капиляри. Именно те страдат от нарушенията в чернодробната функция.

И не на последно място, ако е нарушена чернодробната функция, кожата на лицето има нездрав вид. Черният дроб произвежда жлъчен сок и ако е нарушена функцията му, това влияе на този процес. Например, да допринесе за натрупване на жлъчен сок и като резултат - лющене на кожата и сърбеж.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен😡😷😡

    9 0 Отговор
    🛑Да кажем Не❗👹❗ на алкохола и хазарта🛑. Пълна забрана на продажбите на питиетата, съсипали толкова много хора😱😱😱

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цветът на У

    1 1 Отговор
    Я покава дали е бил чист г з . Т
  • 4 Я вземи

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен😡😷😡":

    Удари две ракии , и ще се успокоиш ?