Last news in Fakti

2 Април, 2022 14:54 2 204 4

Как да познаем шарката по обрива

  • д-р диляра маринова-
  • вма-
  • морбили

Скарлатината се повлиява от антибиотик, за разлика от другите, тя може да повтори

Как да познаем шарката по обрива - 1
Снимка: NOVA NEWS

Може ли по обрива да познаем заболяването и какви са усложненията, когато подценим проблема? Според инфекциониста д-р Диляра Маринова от ВМА шарката е фолклорен термин.

"Основните общи характеристики на заболяванията с обрив са грипоподобните симптоми в началото - втрисане, чувство на висока температура и разбитост, отпадналост, умора. След това избива обривът. При различните болести изглежда по различен начин", поясни тя. И допълни, че развитието е различно при хората - при някои минава по-бързо, при други по-бавно.

По думите ѝ морбили е най-заразното заболяване. "Почти 100% е заразяемостта. Висока температура и болно гърло преди обрива са сред симптомите. Обривът е първо на лицето, а после по тялото. Рубеолата е по-важна при бременните, тъй като може да засегне и плода, ако не се проследява. По-леко заболяване, но много прилича на морбилите - обривът започва отново отгоре - от скалпа. Лимфните възли се подуват", разкри тя.

Според нея е много важно откъде се разпространява обрив и дали има и други заболявания. "Важно е колко големи са пъпките, сливат ли се, имат ли мехурчета... Гърлото е много важно, там само има обриви. Това се случва при морбили и при рубеола, при скарлатина има ангина, както и при коксаки вирус. Скарлатината се повлиява от антибиотик, за разлика от другите, тя може да повтори, тъй като има много серотипове", посочи д-р Маринова.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 на тая докторица

    4 1 Отговор
    може ли да и шарна оня едрия шарконосец
  • 3 Българският мъж

    2 3 Отговор
    е мъж, мразещ лекарите, докато не го заболи коремчето и не започне да пищи и да се моли пред кабинета на лекаря, че ще мре. хахахха
  • 4 ЗАПАДНИ КОВИД ФАШИСТИ И ДЖЕНДЪРИ😷+💉=💀

    1 0 Отговор
    Чакаме статия:

    Как да различим ковид от шарка.

    😃